Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Ο Γιάννης Στρωματιάς για τον ''Κλεισθένη Ι'': ''Η απλή αναλογική είναι το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα που δεν νοθεύει την ψήφο των πολιτών''

Επί του προτεινομένου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τους Δήμους...

Η απλή αναλογική είναι πανθομολογουμένως το πιο δίκαιο σύστημα για την πραγματική απεικόνιση της βούλησης του ψηφοφόρου και καταγραφή των εκλογικών αποτελεσμάτων σε αντίθεση με την ισχύουσα υπερενισχυμένη αναλογική που νοθεύει ουσιαστικά την ψήφο του.
Είναι απολύτως βέβαιο ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν πλέον,με την ύπαρξη πολλών και σύνθετων προβλημάτων, ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων και έτσι οι αυτοδιοικητικοί θα πρέπει να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξή τους.

Με το δεδομένο λοιπόν αυτό και με την υφιστάμενη πραγματικότητα ότι και το σημερινό δημαρχοκεντρικό σύστημα δεν είναι και τόσο επιτυχημένο,ίσως θα έπρεπε και οι αυτοδιοικητικοί, ενεργοί η μη, να αποδεχτούμε το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα, έστω και υπό την αίρεση της θετικής εφαρμογής.
Άλλωστε η διατυπωθείσα ένσταση περί ακυβερνησίας των Δήμων,δεν είναι και η περισσότερο πιθανή και τούτο γιατί καμιά Παράταξη η δημοτικός σύμβουλος είναι δυνατό να επιδιώξει κάτι τέτοιο άκριτα και σκόπιμα,όπως σαφώς υπονοείται,χωρίς να κινδυνεύει να απομονωθεί πολιτικά και κυρίως κοινωνικά.

Σε κάθε περίπτωση η ΚΕΔΕ θα πρέπει να συνεργαστεί με το Υπουργείο προτείνοντας ένα όσο το δυνατόν περισσότερο αναλογικό εκλογικό σύστημα μακριά του ισχύοντος υπερενισχυμένης αναλογικής και όχι να είναι παντελώς αρνητική.

Ναι στην επαναφορά της τετραετίας όσον αφορά τις δημοτικές περιόδους.
Όχι στην παράταση της τρέχουσας δημοτικής περιόδου και για πιθανούς λόγους νομικών εμπλοκών.

Ρητή όμως
διάταξη μεταβατικού χαρακτήρα ότι η επόμενη δημοτική περίοδος θα αρχίσει κανονικά την 1η Σεπτεμβρίου του 2019,θα λήξει όμως την 31-12-2023,προκειμένου να υλοποιηθεί και η πολιτική βούληση για την πλήρη απεμπλοκή των δημοτικών εκλογών από τις ευρωεκλογές.

Όχι στην τροποποίηση της υφιστάμενης σχετικής διάταξης για τον συμπαραστάτη του Δημότη,η θέσπιση του οποίου θα πρέπει να καταστεί πλέον υποχρεωτική με ευρύτερη πλειοψηφία και ανεξάρτητα από την βούληση των Δημάρχων......

Ναι στην ουσιαστική θέσπιση και λειτουργία επιτροπών ανά τομέα για την αντιμετώπιση θεμάτων,με άμεση ευθύνη και εποπτεία Αντιδημάρχου.

Ναι στην θέσπιση του κωλύματος για τους Γενικούς Γραμματείς των Δήμων και τους επιστημονικούς η λοιπούς συνεργάτες των δημάρχων αλλά και στην διατήρηση για τους υπαλλήλους των Δήμων.

Ναι στον ορισμό ως Αντιδημάρχου οποιουδήποτε δημοτικού συμβούλου προκρίνει ο Δήμαρχος.

Ναι στην λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία του Δημοτικού συμβούλου,στο δικαίωμά του να αποχωρεί από μία Δημοτική Παράταξη και να εντάσσεται,υπό προϋποθέσεις βεβαίως, σε άλλη η ακόμα και να δημιουργεί με άλλους ανεξάρτητους νέα όπως άλλωστε,πάλι υπό προϋποθέσεις,ισχύει και με τις κοινοβουλευτικές ομάδες στην Βουλή.

Ναι στην θέσπιση διάταξης για την αναπλήρωση του μοναδικού εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου μιας δημοτικής παράταξης,σε περίπτωση σοβαρού κωλύματος συμμετοχής του σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον α' αναπληρωματικό του με πλήρες δικαίωμα έκφρασης και λόγου, χωρίς φυσικά ψήφο, ούτως ώστε να κατατίθενται σε κάθε περίπτωση οι απόψεις της Δημοτικής Παράταξης.

Ναι στην ουσιαστική αποκέντρωση των εξουσιών και αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία ενισχύοντας ουσιαστικά και όχι στα λόγια την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΡΩΜΑΤΙΑΣ
ΠΡΩΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ
facebook.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου