Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Καθαριότητα : Εκτός «1 προς 4» οι προσλήψεις

Η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τους, καταθέτουν τα αιτήματα τους για μόνιμες προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας, ενώ έχουν συνάψει για το μεσοδιάστημα νέες συμβάσεις εργασίας μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων του αποτελεσμάτων του διαγωνισμού. Αυτήν την εικόνα περιγράφει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην «RealNews», μη παραλείποντας να θυμίσει ότι οι προσλήψεις στην καθαριότητα, «επειδή ανήκουν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, δεν προσμετρώνται στον κανόνα του “ένα προς τέσσερα” και δεν επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά».

Πότε θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός των προσλήψεων; «Στον χρόνο που προβλέπεται», απάντησε κατηγορηματικά ο υπουργός.


Συμβασιούχοι Δημοσίου

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης στάθηκε στην ανάγκη «να αποκαταστήσουμε την πραγματική εργασιακή σχέση όσων καλύπτουν επί σειρά ετών πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αυτό μελετάμε στην παρούσα φάση, έτσι ώστε μέσα στο φθινόπωρο να έχουμε καταλήξει. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως το θέμα δεν προσφέρεται για κομματική αξιοποίηση, πρόκειται για ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με διακομματική συνεννόηση και συναίνεση. Η λύση πρέπει να είναι συμβατή με το Σύνταγμά μας και το ευρωπαϊκό δίκαιο», αναφέρει, συμπληρώνοντας επί του θέματος των συμβασιούχων του δημοσίου: «Θα συνιστούσα στο κύριο Μητσοτάκη να αποδεχθεί την πρόσκληση μας και να καθίσουμε κάτω να βρούμε μια δίκαιη κοινωνικά λύση και να πάψει να απειλεί τους συμβασιούχους».

Σύμφωνα με τον υπουργό οι συγκεκριμένες περιπτώσεις συμβασιούχων εντοπίζονται παντού σχεδόν στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ, με πολλούς να εργάζονται επί σειρά ετών που φθάνουν και τα δεκαπέντε έτη, με βάση το καθεστώς των διαρκώς ανανεούμενων συμβάσεων.

«Αυτό το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας πρέπει κάποτε να τερματιστεί», υπογραμμίζει ο υπουργός. «Προφανώς και δεν ίδιες όλες οι περιπτώσεις. Και επειδή κάποιοι θα μιλήσουν πάλι για νέο δημοσιονομικό κόστος και νέες προσλήψεις, διευκρινίζουμε πως πρόκειται για ήδη εργαζόμενους εδώ και χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου