Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Τι αποφάσισε η Επιτροπή για τα αδέσποτα στον Δήμο Λαμίεων

Δελτίο Τύπου
Της Επιτροπής για την παρακολούθηση του Προγράμματος
Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Λαμιέων

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016, στα γραφεία του Κέντρου Πληροφόρησης Europe Direct στην Λαμία διεξήχθη συνεδρίαση της Επιτροπής για την παρακολούθηση του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων στον Δήμο Λαμιέων.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1.Αποφασίσθηκαν τα τρία σημεία του Δήμου Λαμιέων όπου θα τοποθετηθούν πιλοτικά ταΐστρες για τα ζώα που επανεντάσσονται από το Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων

2. Εδόθη στην Επιτροπή από την Πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας, Αγγέλα Μπαρτσιώκα, αναλυτική λίστα με μια πρώτη χαρτογράφηση των αδέσποτων σκύλων στον Δήμο.
Η λίστα, που θα κοινοποιηθεί στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, περιλαμβάνει στοιχεία από 370 σκυλιά ενώ θα επικαιροποιείται και θα συμπληρώνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να υπάρξει μια αναλυτική καταγραφή όλων των αδέσποτων στον Δήμο Λαμιέων

3.Λόγω του μεγάλου αριθμού εγκαταλείψεων αδέσποτων στην περιοχή ευθύνης του Δήμου και σε μια προσπάθεια καταγραφής των δεσποζόμενων σκύλων θα σταλεί από την Επιτροπή επιστολή προς τον Κυνηγητικό Σύλλογο Λαμίας και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Φθιώτιδας όπου θα ζητείται η αρωγή τους με υπενθύμιση στα μέλη τους για την υποχρεωτική, σύμφωνα με την νομοθεσία, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων τους και την ελεγχόμενη αναπαραγωγή τους

4. Ενημερώνουμε τους δημότες μας πως όσα σκυλιά κυκλοφορούν με φωσφοριζέ περιλαίμια είναι εμβολιασμένα,στειρωμένα και ακίνδυνα.

5.Απο 7/10/2016 έως 21/11/2016 πραγματοποιήθηκαν στο Κ.Π.Α.Ζ. 54 στειρώσεις (27 θηλυκά και 26 αρσενικά σκυλιά και μία θηλυκή γάτα)

6. Με αφορμή την επικείμενη συνέντευξη Τύπου Αστυνομίας και Δήμου Λαμιέων με αφορμή τα αδέσποτα υπενθυμίζουμε τις προτάσεις που παραδόθηκαν γραπτώς στις 9/6/2015 από την Επιτροπή στον τότε Υποδιοικητή-Αστυνομικό Διευθυντή Φθιώτιδας Ρούμελη Παναγιώτη με θέμα την υποστήριξη της Αστυνομίας στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος σχετικά με τα αδέσποτα


Προτάσεις προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Φθιώτιδας

1. Υπενθύμιση και πίεση στους Δημάρχους του νομού για το παράνομο της μη συμμόρφωσης στους νόμους 4039/12 και 423514 (δηλαδή δημοτικά κτηνιατρεία, στειρώσεις, κλπ,)
2. Συνεργασία της Αστυνομίας με τους φιλοζωικούς συλλόγους για άμεση δράση σε καταγγελίες παραβάσεων για δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα.
3. Ο έλεγχος των κατόχων σκύλων που συναντούν κατά τις περιπολίες τους οι αστυνομικοί, για τσιπ και βιβλιάριο υγείας.
4. Ιδιαίτερα έλεγχος των θηλυκών σκύλων και πρόταση για στείρωση, άλλως πρέπει να αποδεικνύεται που πήγαν τα κουτάβια που γεννήθηκαν ή που θα γεννηθούν.
5. Ιδανικό θα ήταν αν μπορούσε να οριστεί μία μέρα την εβδομάδα ή το 15/ήμερο για έλεγχο των κατόχων σκύλων, για όλα τα παραπάνω.
6. Να δοθεί εσωτερική εγκύκλιος προς τα αστυνομικά τμήματα για να εφαρμοστούν τα παραπάνω.
7.΄Εκδοση δελτίου τύπου για τις αποφάσεις της συνάντησης ή ακόμη καλύτερα συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Στις προτάσεις επισυνάφθηκε το Πρωτόκολλο Ευζωίας

Αναμένουμε υλοποίηση της συνεργασίας με την Αστυνομία σε μια ουσιαστική και αποδοτική σύμπραξη για την ελάττωση των αδέσποτων στον Δήμο Λαμιέων.


Τα μέλη της Επιτροπής:
Μώρης Δημήτριος-Δημοτικός Σύμβουλος
Μπαρτσιώκα Αγγέλα-Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας
Στασινός Παναγιώτης-Μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας
Αντωνακάκη Μαριάννα-Κτηνίατρος
Καραγιάννης Σπύρος- Εκπαιδευτής Ζώων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου