Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Προτεραιότητα στις στειρώσεις και τις απελευθερώσεις αδέσποτων απο την 5μελή Επιτροπή στον Δήμο Λαμιέων


Δελτίο Τύπου
Της Επιτροπής για την παρακολούθηση του Προγράμματος
Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Λαμιέων
                                                                                                                                                                                                                    
7/10/2016

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016, στα γραφεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης διεξήχθη συνεδρίαση της Επιτροπής για την παρακολούθηση του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων στον Δήμο Λαμιέων.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1.Γνωριμία των μελών της Επιτροπής με τον νέο αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κο Λάμπρου Γεώργιο ο οποίος ενημέρωσε παράλληλα για τις προσπάθειες του Δήμου για ένταξη δαπανών της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κρατική χρηματοδότηση (Κ.Υ.Α. αριθμ.  2202/75660/ 1.7.2016)

2. Οι συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Λαμιέων όπου σήμερα φιλοξενούνται περί τα 200 σκυλιά.
Η Επιτροπή αποφάσισε σταδιακές απελευθερώσεις των έγκλειστων σκύλων με εφαρμογή έγχρωμων φωσφορούχων περιλαίμιων και τοποθέτηση ταϊστρών περιφερικά του Δήμου σε σημεία που θα αποφασιστούν μετά από έλεγχο και διαβούλευση.

3. Παρόλο που από αρχές του χρόνου έγιναν στο Κέντρο Περίθαλψης 260 στειρώσεις υπάρχει ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών των στειρώσεων των αδέσποτων που κυκλοφορούν στην πόλη, ιδιαίτερα των θήλεων που ζευγαρώνουν, ώστε να προληφθεί μεγάλη μελλοντική αύξηση του πληθυσμού των. Προς τούτο είναι αναγκαίος ο αυστηρός προγραμματισμός συγκεκριμένου μηνιαίου αριθμού στειρώσεων ενώ προτάθηκε η αρωγή της Animal Action με νέα πρόσκληση (πιθανώς προς τα μέσα Νοεμβρίου 2016)

4. Υπήρξε ενημέρωση
για την διαδικασία προμηθειών, τροφών, αναλώσιμων και φαρμάκων για το 2017

5. Προτάθηκαν άμεσες ενέργειες για  συντήρηση και επισκευές στον χώρο του Κέντρου Περίθαλψης σύμφωνα με τις υποδείξεις και τις εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις των Επιτροπών.

6.Προτάθηκε η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αύξηση των υιοθεσιών  αδέσποτων του Κέντρου καθώς και η διερεύνηση από τον Δήμο διοικητικής υποστήριξής  του.

7. Η Επιτροπή ξαναθέτει το ζήτημα της αντιμετώπισης τραυματισμένων ζώων από τροχαία ατυχήματα που χρήζουν ακτινολογικού ελέγχου και κάλυψης πιθανών χειρουργικών επεμβάσεων που είναι αδύνατον να γίνουν στο Κέντρο Περίθαλψης. Προτάθηκε η σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο που θα αναλάβει κατά περίσταση την κάλυψη τέτοιων περιπτώσεων

8. Η Επιτροπή ζητά από τους δημότες να βοηθήσουν έμπρακτα ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων με αύξηση των στειρώσεων ,των ηλεκτρονικών σημάνσεων, των υιοθεσιών, των επανεντάξεων καθώς και με την αποφυγή εγκατάλειψης ζώων.

Γνωστοποιούμε τέλος πως στο Κέντρο,προς το παρόν, εκτός από προγραμματισμένες στειρώσεις εξυπηρετούνται  μόνο τραυματισμένα και ασθενή ζώα.


Τα μέλη της Επιτροπής:
Μώρης Δημήτριος-Δημοτικός Σύμβουλος
Μπαρτσιώκα Αγγέλα-Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας
Στασινός Παναγιώτης-Μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας
Αντωνακάκη Μαριάννα-Κτηνίατρος
Καραγιάννης Σπύρος- Εκπαιδευτής Ζώων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου