Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Πεζοπορία,ποδήλατο και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για ισχυρή Τοπική Οικονομία και στην Λαμία!




ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
Τηλ 2231045910 6937378138 6932837696
http://www.pepla.grinfo@pepla.grhttp://pepla.blogspot.com


Περισσότερα έργα, λιγότερα λόγια και δημόσιες σχέσεις!

Λαμία, 20.9.2016

Γιορτάζουμε και φέτος την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, στην οποία συμμετέχει και ο Δήμος μας, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο. Είναι γεγονός ότι τα κυκλοφοριακά προβλήματα, οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι και το πράσινο, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και η ηχορύπανση συνεχίζουν να απασχολούν και σήμερα τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες. Οι περισσότερες πόλεις στη χώρα μας, όπως και η Λαμία, έχουν σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά την κινητικότητα, με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Το να κάνει όμως κανείς μόνο διαπιστώσεις, δεν οδηγεί πουθενά. Με λιγότερα λόγια και με οργανωμένη συζήτηση και πρωτοβουλίες, μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και να βελτιωθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά στην ορθολογικότερη χρήση των αυτοκινήτων και την κυκλοφορία γενικότερα.

Για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας προτεραιότητα έχει η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης∙ να αναδειχθούν περισσότερο τα δικαιώματα των πεζών∙ να επανακαθοριστεί η σχέση μας με το αυτοκίνητο, κυρίως σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις μέσα στην πόλη και να υπάρξει επιμονή στην αλλαγή νοοτροπίας. Στόχος πρέπει να είναι, οι δράσεις του Δήμου να αποκτήσουν μόνιμο και τακτικό χαρακτήρα και να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι η μετακίνηση των πεζών, των ποδηλατών και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν πρώτη προτεραιότητα, αλλά και εναλλακτικό και υγιεινό τρόπο ζωής.

Στη Λαμία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ λίγα για την κινητικότητα και το  κυκλοφοριακό και χρειάζονται να γίνουν πολλά περισσότερα. Η πόλη κατά την γνώμη μας έχει ανάγκη από μέτρα αποθάρρυνσης της χρήσης του αυτοκινήτου στο κέντρο. Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερο δίκτυο πεζοδρόμων, βελτίωση των περιφερειακών δρόμων και αύξηση των περιφερειακών κέντρων στάθμευσης με ταυτόχρονη ενίσχυση του ρόλου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Δεν συμφωνούμε με τα πάρκιγκ στο κέντρο της πόλης.

Έχει ανάγκη αποκατάστασης των πεζοδρομίων, αυτών έστω των μικρών. Να τα «απαλλάξουμε» από τα «σκαλάκια έξω», από τις ζαρντινιέρες και τις παράνομες καταλήψεις και τα τραπεζοκαθίσματα. Έχει ανάγκη από σεβασμό στον πεζό, στα ΑΜΕΑ, στη μητέρα, στον ηλικιωμένο, στον πολίτη γενικά, έχει ανάγκη βελτίωσης της κυκλοφοριακής αγωγής και αλλαγή της νοοτροπίας. Να περιοριστούν οι ταχύτητες μέσα στην πόλη και να μπουν αυστηρά όρια. Όχι σούζες και μαρσαρίσματα. Η πόλη έχει ανάγκη από διαγραμμίσεις των δρόμων, ιδιαίτερα για τους πεζούς, και περισσότερα μέτρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχει ανάγκη επίσης από αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης. Τέλος χρειάζεται να ενισχυθεί ο ρόλος του ποδηλάτου με την επέκταση των ποδηλατοδρόμων, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της πόλης.

Αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα και στον τομέα αυτό, πρέπει να γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχοι και εκτιμήσεις και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Γιατί αλλιώς θα φλυαρούμε κάνοντας δημόσιες σχέσεις και η κατάσταση διαρκώς θα χειροτερεύει σε βάρος της ποιότητας της ζωής των κατοίκων. 

Δείτε το  βιντεάκι της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας:

‘’Έξυπνη Κινητικότητα. Ισχυρή Οικονομία’’ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου