Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Λαμία: Ποιος αθλητισμός και για ποιον;

Του Στέφανου Σταμέλλου

Καμία δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια στη Λαμία δεν αντιμετώπισε τον αθλητισμό με βάση τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών. Αυτό που κυρίως διαχειρίστηκαν ήταν και είναι τα συμφέροντα των συλλόγων και των αθλητικών σωματείων.

Το επιχείρημα που προβάλλεται και ακούγεται συχνά είναι: «αφήστε τα σωματεία να κάνουν τη δουλειά τους» παραβλέποντας σκόπιμα το γεγονός ότι ο δήμος είναι «υποχρεωμένος» να συμβάλει σ’ αυτή τη «δουλειά» με την παραχώρηση χώρων και πόρων.

Η Λαμία σήμερα δεν διαθέτει επαρκείς αθλητικούς χώρους, δεν διαθέτει γήπεδο με ταρτάν, δεν διαθέτει κλειστό κολυμβητήριο, ούτε επαρκές μόνιμο προσωπικό - τότε που μπορούσε, δεν το έκανε. Η εποχή των παχιών αγελάδων δυστυχώς πέρασε. Έτσι τώρα όλα μοιάζουν δύσκολα και ως μόνη οδός διαφυγής εμφανίζεται ο ιδιώτης!

Ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο όμως έχει την υποχρέωση να παρεμβαίνει στη διαμόρφωση της αθλητικής πραγματικότητας με πρόγραμμα και στόχους, και δεν πρέπει να παραμένει θεατής ή απλώς ρυθμιστής μεταξύ των αθλητικών παραγόντων.

Έτσι, με βάση την επικρατούσα κατάσταση, η Λαμία με τις ελάχιστες αθλητικές υποδομές και με τις πολλές ελλείψεις, διαθέτει στα σωματεία-επιχειρήσεις τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, χωρίς αυτές οι επιχειρήσεις να έχουν καμιά υποχρέωση συμμετοχής σε δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης και χωρίς να εφαρμόζεται κάποιος Κανονισμός Διαχείρισης των Αθλητικών Χώρων.

Η άποψή μας είναι ότι
πρέπει η δημοτική αρχή να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο μια ολοκληρωμένη έκθεση/εισήγηση - σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα σωματεία και φορείς - για το ποια είναι η κατάσταση σήμερα στον αθλητισμό, για τις χρονίζουσες και προβληματικές υποθέσεις, για την αναθεώρηση του Κανονισμού Διαχείρισης των Αθλητικών Χώρων και να γίνει ένας εξορθολογισμός και ένας προγραμματισμός βραχυχρόνιος και μακροχρόνιος. Και - επιτέλους - να λειτουργήσει και η Επιτροπή Αθλητισμού του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε ό,τι μας αφορά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο δήμος, ακόμη και στην σημερινή συγκυρία της κρίσης, είναι ικανός να διαχειριστεί με πιο αποδοτικό τρόπο τις αθλητικές του εγκαταστάσεις, τόσο για τους δημότες όσο και για τους συλλόγους και σωματεία. Απλά οφείλει να ορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού.

Στο μεταξύ διαβάζουμε πως με Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 5.9.2016 εγκρίθηκε η κατανομή θέσεων για την πρόσληψη 1529 Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής με σκοπό την στελέχωση των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αυτών που υλοποιούν Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο) έτους 2016 - 2017.  Κι ενώ όλοι οι μεγάλοι δήμοι της Περιφέρειας και όλης της Ελλάδας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, η Λαμία απουσιάζει. Αυτό δεν είναι άσχετο με τα παραπάνω και με την αθλητική πολιτική της δημοτικής αρχής, την έλλειψη αθλητικών υποδομών και την έλλειψη Κανονισμού Λειτουργίας των Αθλητικών Χώρων.

Ελπίζουμε αυτό το τελευταίο να αφυπνίσει τη μάζα των δημοτών, που θα ήθελαν να αξιοποιήσουν μια τέτοια ευκαιρία και να αθληθούν, και βέβαια τους άνεργους πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής στην πόλη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου