Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Δημότες χωρίς Συμπαράσταση: Ένας θεσμός που κάποιους ενοχλεί

Έχουν περάσει ήδη 5 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη εφαρμογή του “Καλλικράτη” και μια εκ των βασικών καινοτομιών του νόμου πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση βρίσκεται ακόμη στην …αρχή.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης και ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, ένας θεσμός διαμεσολάβησης που ήρθε για να γεφυρώσει το χάσμα που χωρίζει την κοινωνία από τις αυτοδιοικητικές υπηρεσίες και αρχές, έχει ακόμη πολλά βήματα να διανύσει.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα από τα όσα πολύ ενδιαφέροντα εκτέθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο Συμπαραστατών στο πλαίσιο του Blue Money Show, του επιχειρηματικού φόρουμ που φιλοξένησε ο Αστέρας Βουλιαγμένης.

Τα εύγλωττα νούμερα παρουσίασε
ο Γαβριήλ Αραμπατζής, Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Ηλιούπολης που ανέλυσε τα στατιστικά δεδομένα των δύο δημοτικών θητειών από το 2011 μέχρι σήμερα.

Το πρώτο βασικό δεδομένο είναι ότι από τους 325 δήμους της χώρας, μόλις οι 161 έχουν δικαίωμα εκλογής Συμπαραστάτη, μιας και ο νόμος προβλέπει το πληθυσμιακό πλαφόν των 20.000 κατοίκων για τη θέση αυτή. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι 165 δήμων της χώρας δεν έχουν εκ του νόμου τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε δημοτικό Συμπαραστάτη.
Από την άλλη μεριά, είναι σαφές ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δημοτικών αρχών της χώρας βλέπει με μεγάλη καχυποψία τον θεσμό και αρνείται (παρανόμως) να τον θέσει σε εφαρμογή. Κατά την τρέχουσα δημοτική θητεία μόλις 32 δήμοι εκ των 161 που έχουν δικαίωμα, εξέλεξαν Συμπαραστάτες μέχρι σήμερα, ενώ 53 δήμοι έχουν προκηρύξει τη θέση, χωρίς να έχουν κατορθώσει να προχωρήσουν σε εκλογή.

Μένουν όμως 76 δήμοι της χώρας που δεν έχουν καν προκηρύξει τη θέση, ενώ από τον “Καλλικράτη” προκύπτει με σαφήνεια η υποχρέωσή τους αυτή!
Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που ανέφερε ο κ. Αραμπατζής είναι ότι οι πολίτες της Θεσσαλίας δεν έχουν ούτε Περιφερειακό Συμπαραστάτη, ούτε και δημοτικό στους 8 Δήμους που μπορούν να αναδείξουν το θεσμό! Μόλις ένας Δήμος προκήρυξε τη θέση, χωρίς να έχει μέχρι σήμερα εκλέξει Συμπαραστάτη…

Η πρώτη δημοτική θητεία επί “Καλλικράτη” (2011-2014) ήταν ακόμη πιο φτωχή σε αποτελέσματα, μιας και συνολικά εξελέγησαν 30 Συμπαραστάτες και τελικώς ολοκλήρωσαν οι …15. Ήταν οι χρονιές των μεγάλων περικοπών στις αποδοχές των συνταξιούχων και των αιρετών, ενώ δεν υπήρχε και προηγούμενη εμπειρία για τον όγκο εργασίας που απαιτείται στο συγκεκριμένο πόστο.
Αρκετοί υποψήφιοι δήμαρχοι αντιμετώπισαν τότε τον θεσμό σαν να ήταν κάποιο οφίτσιο που μπορούσαν να τάξουν σε υποστηρικτές τους, όπως οι θέσεις αντιδημάρχων και προέδρων Δημοτικού Συμβουλίου, μιας και η θέση ήταν και είναι έμμισθη.

Η κατάσταση στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι πλέον καλύτερη, μιας και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, οι 7 διαθέτουν σήμερα Συμπαραστάτη. Κατά την πρώτη θητεία του θεσμού, μόλις 4 Περιφέρειες ανέδειξαν Συμπαραστάτες.
Τα δύο βασικά εμπόδια που εντοπίζει το “Δίκτυο Συμπαραστατών” στην πορεία του θεσμού είναι πρώτον, το πληθυσμιακό όριο των 20.000 κατοίκων που δίνει τη δυνατότητα σε ένα Δήμο να εκλέξει Συμπαραστάτη, και δεύτερον, η πρόβλεψη να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία ⅔ του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου για την εκλογή Συμπαραστάτη.
Πρόταση του θεσμικού οργάνου εκπροσώπησης των Συμπαραστατών είναι να επεκταθεί ο θεσμός και σε δήμους με μικρότερο πληθυσμό και η πλειοψηφία των ⅔ να υπολογίζεται επί των παρόντων συμβούλων.

“Τα παράπονα όχι μόνο στον Δήμαρχο, αλλά και στον Συμπαραστάτη”, είναι το μότο του Γαβριήλ Αραμπατζή, μια φράση που πρέπει να εμπεδωθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους.

Η ημερίδα του Δικτύου Συμπαραστατών

Υποδεχόμενος στο Blue Money Show τους Συμπαραστάτες, ο Σωτήρης Ελευθερίου συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, τόνισε την σημασία του θεσμού υπέρ των πολιτών, οι οποίοι μπορούν πλέον να επισημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τον Δήμο και να έχουν την δυνατότητα να εξεταστούν από ένα ανεξάρτητο πρόσωπο, τον Συμπαραστάτη, είτε έχουν δίκαιο είτε όχι.

O Ευάγγελος Μιχάλης, Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Σαρωνικού και ο Συντονιστής του Δικτύου Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών, τόνισε ότι η προκήρυξη της θέσης του Συμπαραστάτη για τις Περιφέρειες δεν είναι προαιρετική όπως και για τους Δήμους άνω των 20.000 κατοίκων, αλλά είναι δεσμευτική υποχρέωση για τους αντίστοιχους Δημάρχους και Περιφερειάρχες. «Φαίνεται ότι το έχουν ξεχάσει», είπε, ενώ επισήμανε ότι η μη προκήρυξη της θέσης συνιστά παράβαση καθήκοντος για Δημάρχους και Περιφερειάρχες.

Στη συνέχεια ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Αττικής περιέγραψε την διαδικασία με την οποία οι πολίτες μπορούν να αποζημιωθούν εξωδικαστικά από τους ΟΤΑ με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής σε Δήμους και σε Περιφέρεια. Αναφέρθηκε επίσης στην Χάρτα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων Πολιτών που πρέπει να θεσπιστεί από δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και την σχετική προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 30 Απριλίου 2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου