Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Δωρεάν τσιπ σε σκύλους ανέργων και πολιτών χαμηλού εισοδήματος στον Δήμο Λαμιέων

Δωρεάν τοποθέτηση τσιπ ( ηλεκτρονικής ταυτότητας) θα προσφέρει σε ιδιόκτητα ζώα ο Δήμος Λαμιέων μετά από απόφαση της πενταμελούς Επιτροπής για την παρακολούθηση του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων.
Η δράση απευθύνεται πρωτίστως σε ανέργους και άπορους πολίτες ή ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι έχουν σκυλάκια και αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της σήμανσης και αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών για ελάττωση του αριθμού των αδέσποτων στον χώρο ευθύνης του Δήμου Λαμιέων.

Στο Δελτίο Τύπου της Επιτροπής γίνεται επίσης απολογισμός της επίσκεψης της Animal Action στην Λαμία και τονίζεται η ανάγκη για εντατικοποίηση στην αύξηση του αριθμού των στειρώσεων, υιοθεσιών και επανεντάξεων ώστε να ελαττωθεί ο αριθμός των 220 περίπου ζωών που βρίσκονται στο Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων.
Γίνεται τέλος ειδική μνεία για την διαδικασία προμηθειών τροφών, αναλώσιμων και φαρμάκων καθώς και στον τρόπο αντιμετώπισης τραυματισμένων ζώων από τροχαία ατυχήματα.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου της Επιτροπής:

Δελτίο Τύπου
Της Επιτροπής για την παρακολούθηση του Προγράμματος
Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Λαμιέων
                                                                                                                                                    
5/04/2016


Την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016, στα γραφεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης διεξήχθη συνεδρίαση της Επιτροπής για την παρακολούθηση του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων στον Δήμο Λαμιέων.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1.Έγινε απολογισμός της επίσκεψης της Animal Action στις 12 και 13 Μαρτίου 2016.Συγκεκριμένα στειρώθηκαν 18 σκυλιά (16 θηλυκά και 2 αρσενικά) τα οποία επανεντάχθηκαν μόλις ανάρρωσαν. Η Επιτροπή κρίνει πως τέτοιες προσπάθειες βοηθούν στην αποσυμφόρηση του Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων και για αυτό αποφασίστηκε νέα πρόσκληση των εθελοντών κτηνιάτρων τον προσεχή Ιούλιο και Σεπτέμβριο.

2.Η Επιτροπή μετά και την σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει διαδικασία δωρεάν σημάνσεων (τσιπ) σε δεσποζόμενα ζώα, δημοτών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

3. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έγιναν γνωστά στην Επιτροπή σήμερα φροντίζονται στο Κέντρο Περίθαλψης 179 ενήλικα ζώα και 44 κουτάβια. Θα πρέπει λοιπόν να αυξηθούν οι στειρώσεις , οι υιοθεσίες και οι επανεντάξεις καθώς και να τηρηθεί αυστηρά η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής να μην περισυλλέγονται νέα αδέσποτα, παρά μόνο τραυματισμένα και ασθενή ζώα, μέχρι την σχετική αποσυμφόρηση του Κέντρου.

4.Υπήρξε  ενημέρωση για την διαδικασία προμηθειών τροφών, αναλώσιμων και φαρμάκων για το 2016 και κρίθηκε απαραίτητη η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα στη ευζωία των ζώων.

5. Συζητήθηκε ο τρόπος αντιμετώπισης τραυματισμένων ζώων που χρήζουν ακτινολογικού ελέγχου, μεταφοράς σε κτηνιατρική κλινική εκτός Λαμίας και κάλυψης πιθανών χειρουργικών δαπανηρών επεμβάσεων και νοσηλειών.
Η Επιτροπή θέτει το ζήτημα στον Δήμο Λαμιέων ώστε να υπάρξει προγραμματισμός δαπανών σε επόμενη αναμόρφωση προϋπολογισμού αφού λόγω αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων με αδέσποτα οι εθελοντές φιλόζωοι της περιοχής αδυνατούν πλέον να καλύπτουν τα ποσά που απαιτούνται.

Τα μέλη της Επιτροπής:
Μώρης Δημήτριος-Δημοτικός Σύμβουλος
Μπαρτσιώκα Αγγέλα-Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας
Στασινός Παναγιώτης-Μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας
Αντωνακάκη Μαριάννα-Κτηνίατρος
Καραγιάννης Σπύρος- Εκπαιδευτής Ζώων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου