Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ετσι θα είναι το νέο περίπτερο στην Αθήνα

Σε αναζήτηση ενός νέου ενιαίου τύπου περιπτέρου βρίσκεται ο δήμος Αθηναίων με στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε χθες ο διαγωνισμός αρχιτεκτονικών ιδεών για τα νέα περίπτερα της Αθήνας που είχε προκηρύξει ο δήμος, με την απονομή δύο πρώτων και ενός τρίτου βραβείου. Οι δύο πρώτοι θα μοιραστούν το ποσό των 3.900 ευρώ και ο τρίτος θα λάβει το ποσό των 2.200 (+ΦΠΑ 23%).

Επτά ακόμα, αρχιτεκτονικές ιδέες από αυτές που είχαν κατατεθεί, δεσμεύτηκαν από το δήμο Αθηναίων με την έννοια της κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «πηγή ιδεών» για το νέο περίπτερο. Ο δήμος Αθηναίων από το 2012 έχει απομακρύνει 214 «χηρεύοντα» περίπτερα τα οποία παρέμεναν κλειστά εφόσον δεν υπήρχε κληρονόμος δικαιούχος.

Μιλώντας στην τελετή απονομής που διοργανώθηκε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εξήγησε το σκεπτικό του διαγωνισμού ιδεών. «Το ιστορικό κέντρο αλλά και ευρύτερα η πόλη έχουν ανάγκη από ένα νέο πρωτοποριακό, λειτουργικό και καλαίσθητο πρότυπο περιπτέρου που θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του αστικού τοπίου και της εικόνας της πρωτεύουσας. Συμβάλλοντας παράλληλα και στην καταπολέμηση της αυθαιρεσίας, της ανομίας και της καταπάτησης του δημόσιου χώρου».

Ο δήμαρχος της Αθήνας τόνισε
ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η κατάσταση των περιπτέρων τύπου σούπερ μάρκετ που καταλαμβάνουν αυθαίρετα και με κάθε είδους επεκτάσεις τα πεζοδρόμια. «Η σημερινή εικόνα με τις παράνομες επεκτάσεις χρήσης γύρω από τα σημερινά περίπτερα, πρέπει να εξαλειφθεί», προσέθεσε.

Οι μακέτες που βραβεύτηκαν δεν θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά ως έχουν. Αποτελούν έναν οδηγό που θα χρειαστεί ενδεχομένως παρεμβάσεις και βελτιώσεις εως ότου αποκτήσει την τελική του μορφή. Τα βραβευμένα περίπτερα αλλά και όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό θα παρουσιάζονται σε έκθεση στην Τεχνόπολη. Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Γιώργος Αποστολόπουλος χαρακτήρισε τις προτάσεις που κατατέθηκαν πρωτότυπες και φρέσκες. «Είναι ιδέες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιλεκτικά ή σε συνδυασμό, δημιουργώντας νέα μοντέλα, ή αποτελώντας τη βάση για μια άλλη, συνθετική πρόταση».

Τα βραβεία έλαβαν: 1ο Μελετητής: Τζιαμπάζης Μιχαήλ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Μέλη ομάδας: Παυλίνα Μαρτίνη και Πολυκάρπου Μάλαμα, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, 2ο Μελετήτριες: Δανάη Γεωργουλή και Φιλία Γλύκα, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, 3ο βραβείο Μελετητές: Ιωάννης Γιαννούτσος, Γεώργιος Νίκας και Χρυσοβαλάντης Μπασούκος, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου