Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Ανάσα για του δημότες οι μειώσεις των Δημοτικών Τελών -Ποια τέλη μπορούν να μειωθούν




ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
Τηλ 2231045910 6937378138 6932837696




Ανάσα για του δημότες οι μειώσεις των Δημοτικών Τελών
Ποια τέλη μπορούν να μειωθούν

Ένας Δήμος, όπως η Λαμία, που έχει μικρό αριθμό εργαζομένων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και που δεν έχει ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα, όπως σε όλους τους τόνους τονίζει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αλλά και η τωρινή, μπορεί να προβεί σε μείωση των Δημοτικών Τελών. Από το 2008 και μετά, που έγινε η τελευταία μείωση στις ευπαθείς ομάδες, πολλοί συντελεστές που επηρεάζουν το κόστος των ανταποδοτικών υπηρεσιών έχουν μειωθεί, με βασικό αυτό του κόστους εργασίας και των τιμών των ανταλλακτικών.

Με λίγα λόγια υπάρχει αξιοσημείωτη μείωση δαπανών. Η μείωση των εσόδων, η οποία εμφανίζεται και στον προϋπολογισμό, απαιτεί περισσότερο υπεύθυνη και σοβαρή αντιμετώπιση. Να διερευνηθεί γιατί έχουν μειωθεί, πόσο έχουν μειωθεί, αν πληρώνουν αυτοί που πρέπει και έχουν να πληρώσουν, αν εφαρμόζεται η νομοθεσία για όλους, αν επικρατεί η ισονομία και η δικαιοσύνη για τα δημοτικά τέλη. Θα μπορούσε να συσταθεί μια ομάδα δημοτικών συμβούλων, αφού λέγεται συνεχώς ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό, και να ελέγξει τις καταστάσεις, να βγάλει συμπεράσματα και να συνεργαστεί με τη ΔΕΗ για πολλά από αυτά τα θέματα.

Στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών έχουμε τονίσει πολλές φορές την ανάγκη ελέγχου της είσπραξης των δημοτικών τελών, που γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με στόχο να διορθωθούν λάθη σε ακίνητα που χρεώνονταν για ανταποδοτικά τέλη με μικρότερα ή λάθος ποσά, από αυτά που πρέπει να αναλογούν στο καθένα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί ερήμην του δημοτικού συμβουλίου να αποφασίζονται σοβαρά οικονομικά θέματα, όπως αυτά της χαλαρής αντιμετώπισης του φαινομένου της μειωμένης εισπραξιμότητας ή της ελάττωσης ή μη των δημοτικών τελών.

Κατά την γνώμη μας μειώσεις στα Δημοτικά Τέλη μπορούν να γίνουν :
- στις Επαγγελματικές Στέγες
- Στους μακροχρόνια άνεργους και στις τρίτεκνες οικογένειες, μιας και έχουμε κάνει μείωση στις ευπαθείς ομάδες όπως ΑΜΕΑ, πολύτεκνους κλπ
- Απαλλαγή για δύο έτη ή μείωση 50% σε νέες επιχειρήσεις με αυτοαπασχολούμενους
- Στις επιχειρήσεις ανάλογα με τον τζίρο, την περιοχή, το είδος της επιχείρησης κλπ
- 10% στα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων γενικά ή σε συγκεκριμένες περιοχές
- Μείωση τελών ταφής κυρίως για τις άπορες οικογένειες

Όπως επίσης μπορούν να γίνουν αντίστοιχες αυξήσεις συντελεστών σε: σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τράπεζες, πολυκαταστήματα, κοινωφελείς οργανισμούς (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), σε διαφημιστικές εταιρείες κλπ

Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθεί δίπλα στον δοκιμαζόμενο δημότη και στον ελεύθερο επαγγελματία. Η μείωση των Δημοτικών Τελών δεν θα λύσει βέβαια το πρόβλημα. Ο δήμος όμως, εξαντλώντας όσα περιθώρια υπάρχουν, οφείλει, ακόμα και συμβολικά, να βοηθήσει ώστε να δοθεί ανάσα και ανακούφιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου