Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

4.000 κατασχετήρια στέλνει στις τράπεζες ο δήμος Κομοτηνής

Κατά δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, παραλαμβάνονται αυτές τις ημέρες από τις τράπεζες της Κομοτηνής οι εντολές για την δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών των καταθετών εκείνων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον δήμο Κομοτηνής. Για την ακρίβεια ως τα τέλη του τρέχοντος έτους αναμένεται να αποσταλούν από τις υπηρεσίες του δήμου γύρω στα 4.000 κατασχετήρια. Αν και ο αριθμός προκαλεί εντύπωση, στην πλειοψηφία τους τα ποσά που αναγράφονται στα κατασχετήρια είναι μικρά και αφορούν ως επί το πλείστον σε κλήσεις της τροχαίας ή σε άλλου είδους πρόστιμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Θράκης, paratiritis-news.gr.

«Καταλαβαίνουμε την οικονομική κατάσταση των πολιτών, όμως είμαστε υποχρεωμένοι εκ του νόμου να κάνουμε αυτές τις κατασχέσεις»


Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Δημήτρη Πολιτειάδη, πρόκειται για οφειλές δημοτών, οι οποίες είναι ληξιπρόθεσμες και για τις οποίες ανακύπτει ο κίνδυνος της παραγραφής. «Δεν το κάνουμε με ευχαρίστηση, καταλαβαίνουμε την οικονομική κατάσταση των πολιτών», σημείωσε ο αντιδήμαρχος, «όμως είμαστε υποχρεωμένοι εκ του νόμου να κάνουμε αυτές τις κατασχέσεις».



«Παραγραφή σημαίνει και στέρηση των εσόδων που είναι γραμμένα στα βιβλία του δήμου, αλλά και παράβαση καθήκοντος»

Πέρα από το άμεσο, πρακτικό αποτέλεσμα, αυτό της εισροής των οφειλόμενων χρημάτων στα ταμεία του δήμου, η αποστολή των κατασχετηρίων αποσκοπεί επίσης στην αποτροπή της παραγραφής των απαιτήσεων του από ιδιώτες. «Παραγραφή σημαίνει και στέρηση των εσόδων που είναι γραμμένα στα βιβλία του δήμου, αλλά και παράβαση καθήκοντος», σημείωσε σχετικά ο κ. Πολιτειάδης, εξηγώντας ότι είναι δέσμια υποχρέωση της διοίκησης και των υπηρεσιακών παραγόντων να προστατεύσουν τα συμφέροντα του δήμου. «Δεν μπορούμε να ζημιώσουμε τον δήμο με ενέργειες, που έπρεπε να κάνουμε αλλά δεν τις κάναμε», επισήμανε. «Ακούγεται βέβαια άσχημο», σχολίασε, «πλην όμως θα ήταν πιο άσχημο για όλους τους δημότες αν δε κάναμε καμία ενέργεια, με αποτέλεσμα να είμαστε υπόλογοι και ταυτόχρονα να ζημιώσουμε και τον δήμο».

«Δεν μπορεί κάποιος να πληρώνει και ο άλλος να λέει ότι δεν μπορείς να μου κάνεις τίποτα»

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών επικαλέστηκε την ισονομία, που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των πολιτών, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί κάποιος να πληρώνει και ο άλλος να είναι αδιάφορος, να μην πληρώνει και να λέει ότι δεν μπορείς να μου κάνεις τίποτα».

148.000 ευρώ μπήκαν στα ταμεία του δήμου από τις κατασχέσεις λογαριασμών το 2014

Να σημειωθεί ότι η πρακτική της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών για την ικανοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών αφενός δεν είναι καινούργια για τον δήμο Κομοτηνής, αφετέρου εφαρμόζεται και από τους περισσότερους δήμους σε ολόκληρη τη χώρα.  Η διαφορά είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια η πρακτική αυτή είχε μικρότερη ένταση στην Κομοτηνή, αφού δεν αποστέλλονταν κατασχετήρια σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, όπως συμβαίνει από φέτος. Σύμφωνα μάλιστα με τον ισολογισμό του οικονομικού έτους 2014, από τις κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών ο δήμος Κομοτηνής κατάφερε να βάλει στα ταμεία του συνολικά 148.000 ευρώ.

Ποιοι οφειλέτες προστατεύονται από τις κατασχέσεις

Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να προστατευθούν από τις κατασχέσεις, δηλώνοντας μέσω του taxisnet έναν λογαριασμό σε μία μόνο τράπεζα, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος για ποσό καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως. Σε περίπτωση που υφίσταται μισθοδοτικός ή συνταξιοδοτικός λογαριασμός δηλώνεται υποχρεωτικά αυτός ως ακατάσχετος.

Στα 5,28 εκατ. ευρώ οι απαιτήσεις του δήμου Κομοτηνής από ιδιώτες
Στα 3,66 εκατ. ευρώ οι δυνητικά εισπράξιμες

Από τα στοιχεία του ισολογισμού του 2014 προκύπτει ότι οι συνολικές απαιτήσεις του δήμου Κομοτηνής από ιδιώτες ανέρχονται στο ποσό των 5,28 εκατ. ευρώ. Στην πρόβλεψη μη είσπραξης, που ο νόμος επιβάλλει να γίνεται από κάθε οικονομική υπηρεσία για τα ποσά τα οποία οφείλουν πρόσωπα αγνώστου διαμονής, αγνώστου κατοικίας, αποβιώσαντες κ.λπ.,  οι υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής έχουν εντάξει το ποσό του 1,62 εκατ. ευρώ.  Αυτό σημαίνει ότι οι δυνητικά εισπράξιμες οφειλές περιορίζονται στα 3,66 εκατ. ευρώ, εν των οποίων ένα μέρος είναι ενταγμένο σε ρύθμιση και αποπληρώνεται σταδιακά. Με την ευκαιρία ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Πολιτειάδης, δήλωσε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να διευκολύνει τους οφειλέτες στην αποπληρωμή των χρεών τους. «Όλα συζητιούνται, όλα γίνονται», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ο δήμος είναι ανοιχτός σε ρυθμίσεις για τη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών με βάση και τις οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών.

Πηγή : paratiritis-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου