Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΕΛ.ΑΣ.: Η κακοποίηση ζώων είναι προθάλαμος για εγκλήματα εις βάρος ανθρώπων

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της ημερίδας «Ο κύκλος της βίας – Από την κακοποίηση ζώων στην ενδοοικογενειακή βία» που θα πραγματοποιηθεί στις 11/11/2015 έδωσε  η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (Π.Φ.Ο.) σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία παρουσία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και εκπροσώπων του Παραρτήματος της Αστυνομίας του Λος Άντζελες των Η.Π.Α. (L.A.P.D.), της Γενικής Εισαγγελίας της Πολιτείας της Βιρτζίνια (VIRGINIA ATTORNEY GENERAL OFFICE) και τoυ ιδρύματος «VOICE For The ANIMALS Foundation».

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρης Τσακνάκης τόνισε επανειλημμένα ότι η κακομεταχείριση των ζώων είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό έγκλημα - προθάλαμος για την κακοποίηση των ανθρώπων, αφορά όλους μας, και επισήμανε ότι πρόκειται για παραβατική συμπεριφορά που στρέφεται κατά της κοινωνίας και δικαιολογημένα προκαλεί την αντίδραση των πολιτών.

Γι’ αυτό και η πάταξη αυτών των εγκλημάτων - όπως σημείωσε - είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της Αστυνομίας και οι σχετικές εντολές που έχουν σταλεί από το Υπουργείο προς τους αρμόδιους είναι σαφείς ώστε να γίνεται έρευνα για κάθε καταγγελία που κάνει πολίτης, ιδιώτης, ομοσπονδία ή σωματείο.


Σε ερώτηση του www.zoosos.gr για το θέμα της άγνοιας των αστυνομικών για όσα ορίζει η νομοθεσία που συχνά οδηγεί σε αδιαφορία για όσα καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες ο κ. Τσακνάκης αρνήθηκε ότι αυτό ουσιαστικά συμβαίνει. Μας απάντησε
ότι γίνονται σεμινάρια σε συνεργασία με τις φιλοζωικές ομοσπονδίες ώστε όλοι να είναι ενήμεροι και ότι η εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού και στις αστυνομικές ακαδημίες επί του θέματος δρομολογείται.

Κατάμεστη η αίθουσα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Όταν επιμείναμε στο κρίσιμο αυτό ζήτημα καθώς πολλές φορές έχουμε ακούσει αστυνομικούς να λένε «Δικό του είναι ό,τι θέλει το κάνει!» μας παρότρυνε όπου διαπιστώνουμε αδιαφορία να ενημερώνουμε το υπασπιστήριο του ώστε να επιλαμβάνεται καθώς κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο να γίνεται, ενώ το ίδιο επισήμανε και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρης Αναγνωστάκης καθώς όπως τόνισε και αυτός με τη σειρά του είναι αποδεδειγμένο ότι η κακοποίηση των ζώων συνδέεται άμεσα με τις εγκληματικές συμπεριφορές εις βάρος των ανθρώπων.

Η Ειρήνη Μολφέση με την Kelly Mulldorfer και τον ντεντέκτιβ Hector Sanchez.
Η Ειρήνη Μολφέση πρόεδρος της Π.Φ.Ο. προλογίζοντας τη συνέντευξη απάντησε σ’ ένα ερώτημα του οποίου συχνά γινόμαστε αποδέκτες όλοι όσοι ασχολούμαστε με την φροντίδα ζώων που υποφέρουν. Απάντησε με μια ερώτηση στο γιατί δηλαδή εν μέσω κρίσης ασχολούμαστε με τα ζώα και περιέγραψε την ανάγκη προστασίας αυτών των πλασμάτων ως εξής: «Ένας δικηγόρος κάποτε στις Βρυξέλλες κάποτε με ρώτησε “Πες μου μια χώρα που τα δικαιώματα των ζώων είναι χαμηλά στην ατζέντα και οι άνθρωποι εκεί περνάνε καλά”» τόνισε.

Ουσιαστικά η κα Μολφέση επισήμανε αυτό που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία τα οποία οι αρχές (Αστυνομία, Εισαγγελία) στις Η.Π.Α. συγκεντρώνουν δηλαδή την άμεση σχέση της κακοποίησης των ζώων με αυτή των ανθρώπων και σημείωσε ότι αύριο θα γίνει και εκτενής αναφορά στο πως αντιμετωπίζονται αυτού του είδους τα ζητήματα στις Η.Π.Α.

Η Michele Welch (στο κέντρο) και δεξιά της η Melya Kaplan ιδρύτρια του «VOICE For The ANIMALS Foundation».

Η Michele Welch αντιεισαγγελέας της Πολιτείας της Βιρτζίνια των Η.Π.Α. (διευθύνει την Μονάδα Δικαίου των Ζώων) και η Kelly Mulldorfer αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λος Άντζελες των Η.Π.Α. (αρμόδια μεταξύ άλλων για θέματα κακοποίησης ζώων, διαχείρισης κινδύνων, ψυχολογικής αξιολόγησης, καταπολέμησης πορνείας, εμπορίας ανθρώπων, κ.ά.) συνοπτικά αναφέρθηκαν στα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει και στην άμεση σύνδεση των εγκλημάτων εις βάρος των ζώων με την κατάσταση που επικρατεί σ’ ένα σπίτι, την ενδοοικογενειακή βία, τον διαταραγμένο ψυχισμό των δραστών ή και των θυμάτων, την σιωπή που καλύπτει αυτά τα εγκλήματα.

Μάλιστα η κα Mulldorfer ανέφερε χαρακτηριστικά σχετικά με τους κατά συρροή δολοφόνους ότι ένας εξ αυτών ο περιβόητος Ted Bundy, που σκότωσε δεκάδες γυναίκες στις Η.Π.Α. και είναι ένας από τους πλέον χαρακτηριστικούς εγκληματίες του είδους τον 20ο αιώνα διαπιστώθηκε ότι μεγάλωσε με τον παππού του οποίος και τον ανάθρεψε βάζοντας τον να βλέπει την θανάτωση ζώων.

Από την κα Mulldorfer επισήμανε ότι το 32% των παιδιών που στρέφονται εναντίον του κατοικίδιου ζώου που ζει στο σπίτι τους έχει διαπιστωθεί ότι ή έχει βιώσει την ενδοοικογενειακή βία ή την βλέπει να συμβαίνει μεταξύ άλλων μελών της οικογένειας ή και την υφίσταται.

Η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί  από τις 09:00 – 17:30 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (οδός Πειραιώς) δεν θα επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ το ελληνικό δημόσιο τόνισε ο Γιώργος Καλούδης γενικός διευθυντής της Μ.Κ.Ο. «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» που είναι εκ των διοργανωτών της καθώς το κόστος της θα το καλύψουν οι εταιρίες – χορηγοί της εκδήλωσης. Όμως σε αυτή η είσοδος στο κοινό δεν θα επιτραπεί για λόγους ασφάλειας σύμφωνα με τους διοργανωτές αλλά θα μεταδοθεί διαδικτυακά ενώ υπολογίζεται ότι θα την παρακολουθήσουν από κοντά περίπου 200 ένστολοι.

Η ημερίδα αυτή είναι η δεύτερη που συνδιοργανώνει η ΕΛ.ΑΣ. μέσα σε πέντε χρόνια με θέμα την κακοποίηση των ζώων και τη σύνδεση που έχουν αυτά τα εγκλήματα με το κοινωνικό σύνολο.
Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 2011 στη Γ.Α.Δ.Α. σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αναλυτικό ρεπορτάζ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πηγή: zoosos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου