Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Πως θα στηρίξει ουσιαστικά ο Δήμος Λαμιέων την Αγροτική Παραγωγή;

Με την ευκαιρία της συμμετοχής του Δήμου Λαμιέων στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 2ας Νοεμβρίου 2015, κατατέθηκαν οι παρακάτω θέσεις και προτάσεις της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών.

Η συμμετοχή του Δήμου στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας είναι ένα βήμα,αλλά είναι ένα «μετέωρο βήμα» και φοβούμαστε χωρίς προοπτική, αν δεν συνοδευτεί με πολλές άλλες δραστηριότητες. Μην ξεχνάμε ότι το σχέδιο αυτό ξεκίνησε το 2011.
Έχουν περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια σκληρής κρίσης και τίποτα δεν έχει γίνει.
Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα αλλά και οι στόχοι; Αυτά πρέπει να ακουστούν και να γίνουν οργανωμένες και ολοκληρωμένες συζητήσεις και κυρίως για το πώς θα συμβάλει ο Δήμος στην επίτευξη αυτών των στόχων. Τα γενικά και αόριστα ακούγονται μεν καλά, γίνονται όμως ευχολόγια και καλλιεργούν φρούδες ελπίδες

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη τοπικοποίησης της οικονομίας στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Καταρχήν να δούμε τη διαδικασία να φέρουμε κοντά το Επιμελητήριο και τις επιχειρήσεις με τους αγρότες παραγωγούς, την Ένωση Ξενοδόχων και τους εμπόρους. Να καθίσουν να συζητήσουν την ουσία και τα κοινά προβλήματα.

Να δούμε την δημιουργία και την ανάπτυξη του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας των προϊόντων και των επιχειρήσεων. Την προώθηση και λειτουργία νέου τύπου συνεταιρισμών, συνεταιρισμών γυναικών αλλά και Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε τομείς που ορίζει η νομοθεσία. Τα Προιόντα Ονομασίας Ποιότητας(ΠΟΠ) και τις ομάδες παραγωγών.
Την παραγωγή και την τυποποίηση καινοτόμων προϊόντων, προϊόντων βιολογικής γεωργίας και ιδιαίτερης διατροφικής αξίας.

Και παράλληλα να δούμε και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των δικτύων παραγωγών - καταναλωτών, τα δίκτυα χωρίς μεσάζοντες και ό,τι κρατάει την παραγωγή και την κατανάλωση σε τοπικό επίπεδο, το οποίο σημαίνει ποιότητα,χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα αλλά και θέσεις εργασίας και εισόδημα.

Αυτό σημαίνει βέβαια έναν ανάλογο προσανατολισμό των υπηρεσιών και των στελεχών του Δήμου,σημαίνει λειτουργία σε άλλη βάση του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Δήμου,σημαίνει στόχους και αποτελέσματα μετρήσιμα

Έτσι θα μπορέσουμε να διευρύνουμε την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας και να της δώσουμε πραγματικό νόημα και ουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου