Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Με επιτυχία η εκδήλωση -συζήτηση στη Λαμία για το προσφυγικό πρόβλημα και τα κινήματα αλληλεγγύης

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ, το Νομαρχιακό Τμήμα Φθιώτιδας Α.Δ.Ε.Δ.Υ., το ΚΑΣΤΡΟ Αλληλεγγύης – Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας, την Ε.Λ.Μ.Ε. Φθιώτιδας ( Εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας), ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λαμίας  , Κέντρων Υγείας., ο ΣΥ.Κ.Π.Ε. (Σύλλογος Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας) και ο Σ.Ε.Π.Ε. (Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας). 

Κύριος ομιλητής ήταν ο συμπολίτης μας Παπαϊωάννου Κωστής Γενικός Γραμματέας Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα ρατσισμού απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στην Ευρώπη-φρούριο, την έλλειψη μιας αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής από τη χώρα μας αλλά και την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, τα γεωπολιτικά παιχνίδια και τα οικονομικά συμφέροντα των ισχυρών κρατών που υποθάλπουν πολέμους και γεννούν φτώχεια και προσφυγιά .

 

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή το βράδυ (9/10) στην αίθουσα του ΤΕΕ, η εκδήλωση – συζήτηση με θέμα:« Από τον πόλεμο, στην προσφυγιά. Από τη φτώχεια στη μετανάστευση. Φτάνει μόνο η αλληλεγγύη;».

 Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις συγκλονιστικές εικόνες και το δράμα των προσφύγων που καθημερινά βλέπουμε να πνίγονται στο Αιγαιο στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον όλεθρο του πολέμου, στον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα κινήματα αλληλεγγύης το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας η οποία συνεχίζει να δέχεται ένα μεγάλο όγκο μεταναστών κυρίως από τη Συρία αλλά και για την έλλειψη προετοιμασίας από την Πολιτεία, τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού και της ΤΑ, τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης, τις ευθύνες και την υποκριτική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που με τη σιωπή ή την ή τη συνδρομή τους διευκόλυναν τους πολέμους και την εξόντωση των λαών .

 Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Χριστόπουλος δεν μπόρεσε λόγω έκτακτων υποχρεώσεων του να παρευρεθεί και απέστειλε γραπτό χαιρετισμό στην εκδήλωση. Από την πλευρά του συντονιστικού των φορέων προλόγισαν την εκδήλωση οι Στέφανος Βαγγελός και Ντούζγος- Μούρτζος Δημήτρης οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που αναπτύχτηκε στην πόλη μας.

Όπως ειπώθηκε η ανταπόκριση του συμπολιτών μας στο κάλεσμα των φορέων για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες ήταν συγκινητική. Αρκετοί εθελοντές δραστηριοποιήθηκαν για τη συλλογή , ταξινόμηση και συσκευασία του υλικού που με φορτηγό στάλθηκε ήδη στον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδωμένης ενώ χρειάζονται περισσότεροι εθελοντές για να συνεχιστούν δράσεις αλληλεγγύης.

Πηγή alltpres

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου