Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

4 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Μέρα των Ζώων. Υιοθετήστε υπεύθυνα ένα ζωάκι !

4 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Μέρα των Ζώων. Γέμισε η πλατεία Ελευθερίας από κουταβάκια και φιλόζωους. Δείτε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Παρόλα αυτά χιλιάδες ζώα στην χώρα μας κακοποιούνται, ζουν σε άθλιες συνθήκες, πετιούνται στα σκουπίδια, θάβονται ζωντανά ή πεθαίνουν με αργό και βασανιστικό θάνατο από φόλες. Θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ζώα δεν είναι παιχνίδια ούτε δώρα.
Μην αναλαμβάνετε την ευθύνη ενός ζώου χωρίς να έχετε ενημερωθεί για τις ανάγκες του και μην κάνετε δώρο ζώα αν δεν είστε σίγουροι ότι οι αποδέκτες τα θέλουν πραγματικά και μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.
Δεν είναι σκουπίδια για να πετιούνται στους κάδους και να θάβονται ζωντανά. Δεν είναι άνθρωποι για να ελέγχουν τις ορμές και τα ένστικτά τους.
Αν αγαπάτε τα ζώα, σκέφτεστε να αποκτήσετε ζωάκι ή έχετε ήδη κατοικίδιο διαβάστε μερικές συμβουλές σχετικά με τα καθήκοντα των ιδιοκτητών και τις ανάγκες των κατοικίδιων.


Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε καλύτερη την ζωή αυτών των πλασμάτων και να συμβάλουμε στην μείωση των αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων.

Συμβουλές για φιλόζωους!!!

· Μην αφήνεις τον σκύλο ή την γάτα σου να ζευγαρώσει. Τα ζώα δεν σκέφτονται όπως οι άνθρωποι και δεν χρειάζεται να νιώσουν την χαρά της μητρότητας, ούτε να ζευγαρώσουν έστω μία φορά πριν στειρωθούν. Ούτε αισθάνονται στεναχώρια και κατάθλιψη όταν στειρωθούν. Η στείρωση είναι μια μικρή ταλαιπωρία για το ζώο συγκριτικά με την προστασία που προσφέρει μακροπρόθεσμα από δεκάδες προβλήματα όπως μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και γέννα, αφροδίσια νοσήματα, πυομήτρα, καρκίνο. Πριν ζευγαρώσεις το κατοικίδιο σου σκέψου ότι στερείς την ευκαιρία από ένα αδέσποτο να βρει οικογένεια.

· Εγκυμοσύνη, μητρότητα και ζωοφιλία μπορούν να συνυπάρξουν. Όταν το ζώο εμβολιάζεται, κάνει την αποπαρασίτωσή του και τηρούνται οι κανόνες υγιεινής δεν υπάρχει κανένας λόγος για το κατοικίδιό σου να παραγκωνιστεί στο μπαλκόνι, στην ταράτσα ή να φύγει από το σπίτι. Μίλα με τον κτηνίατρό σου και με έναν έμπειρο εκπαιδευτή (αν πρόκειται για σκύλο) για να σου λύσουν τυχόν απορίες και να σε συμβουλέψουν κατάλληλα.

· Μην εγκαταλείπεις το ζωάκι σου στον δρόμο. Η εγκατάλειψη του είναι ποινικό αδίκημα και κατά 99% το ζώο δεν θα επιβιώσει μόνο του. Όποιο πρόβλημα κι αν αντιμετωπίζεις δεν δικαιολογεί την εγκατάλειψη του κατοικίδιου σου. Επικοινώνησε μαζί μας για να σε βοηθήσουμε να βρεις μια λύση.  Παρόλα αυτά, αν υπάρχει πρόβλημα συμπεριφοράς μπορεί να σε φέρει σε επαφή με κάποιον από τους έμπειρους εκπαιδευτές με τους οποίους συνεργάζεται. Αν πάλι υπάρχουν άλλοι λόγοι που δεν μπορείς να κρατήσεις το κατοικίδιό σου θα σε βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο να του βρεις ένα καλό σπίτι.

· Μην διστάσεις να αναφέρεις στην αστυνομία την κακοποίηση, εγκατάλειψη, δηλητηρίαση ζώων. Όλα τα παραπάνω αποτελούν ποινικά αδικήματα και τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο. Μην γυρίζεις την πλάτη σου στο πρόβλημα. Γίνε μέρος της λύσης του!

· Μην αμελείς την βόλτα του σκύλου σου. Εκτός του ότι είναι ένας ευχάριστος τρόπος γυμναστικής και για τους δυο σας, η καθημερινή βόλτα και άσκηση βοηθάει τον σκύλο σου να εκτονώνει την ενέργειά του, και τον αποτρέπει από το να κάνει ζημιές ή να γαβγίζει ανεξέλεγκτα.

· Μην ξεχνάς να μαζεύεις τις ακαθαρσίες του στην βόλτα. Είναι δείγμα πολιτισμού, ευγένειας, σεβασμού προς τους συμπολίτες μας και προς το περιβάλλον. Εκτός αυτών ρισκάρεις να τιμωρηθείς με πρόστιμο

· Το ζωάκι σου έχει μόνο εσένα. Μην αμελείς τις καθημερινές τους ανάγκες (τροφή, φρέσκο νερό, καθαριότητα, βόλτα)και μην το παρατάς σε ένα μπαλκόνι, σε μία ταράτσα ή δεμένο σε ένα βαρέλι

Δώσε την ευκαιρία σε ένα αδεσποτάκι να βρει την οικογένειά του

· Πριν αποφασίσεις να πάρεις σκύλο ή γάτα, κάνε μια έρευνα. Μίλα με τον κτηνίατρο της περιοχής σου, με έναν εκπαιδευτή, με την φιλοζωική της γειτονιάς σου. Μάθε τις ανάγκες του ζώου και σκέψου λογικά. Μπορείς να ανταπεξέλθεις? Τα κουταβάκια, τα γατάκια είναι χαριτωμένα, αλλά χρειάζονται συνεχή φροντίδα και κάποια στιγμή μεγαλώνουν. Τα ζώα δεν προορίζονται για δώρα ούτε για παιχνίδια. Είναι ευθύνη ζωής , ένας σύντροφος που θα βασίζεται σε σένα για τουλάχιστον 10 χρόνια.

· Πριν αγοράσεις, σκέψου!!! Υπάρχουν εκατοντάδες ζώα που περιμένουν να βρεθεί μια οικογένεια. Δεν αποκλείεται εκεί να βρίσκεται το φιλαράκι σου. Δώσε του μια ευκαιρία!!!

· Ακόμη και αν ο τρόπος ζωής σου δεν σου επιτρέπει να έχεις δικό σου κατοικίδιο μπορείς να απολαύσεις τα χάδια και την αγάπη ενός σκύλου ή μιας γάτας αναλαμβάνοντας την προσωρινή φιλοξενία ενός αδέσποτου ή προσφέροντας εθελοντική εργασία.

· Δώσε την ευκαιρία σε ένα ενήλικο ζώο, σε ένα ζώο με αναπηρία, σε ένα ζώο που δεν είναι καθαρόαιμο. Δώσε την ευκαιρία σε ένα μαύρο σκύλο ή σε ένα μαύρο γατούλι. Δεν θα σε αγαπήσει λιγότερο και θα σε ευγνωμονεί για πάντα.

Πηγή Mag24
Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου