Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Κάλεσμα προς τους πολίτες να εμπιστεύονται το θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη!

Ενημέρωση απο τον Δήμαρχο Κοζάνης και την Συμπαραστάτη για την μέχρι τώρα πορεία του θεσμού

Κάλεσμα προς τους πολίτες ώστε να κάνουν χρήση της υπηρεσίας του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, απεύθυναν από κοινού ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και η Συμπαραστάτης Κατερίνα Τσιομπάνου, στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

Η συνέντευξη τύπου εντάχθηκε στην προσπάθεια να ενημερώνονται καλύτερα οι πολίτες για ζητήματα του δήμου, μέσα από το περίπτερο του δήμου στην έκθεση. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Ιωαννίδης "Ο Δήμος Κοζάνης στηρίζει την έκθεση, που έχει γίνει θεσμός, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών, ως ένα πολύ σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό γεγονός. Ο δήμος Κοζάνης διαχρονικά υποστηρίζει και θα συνεχίζει να υποστηρίζει την έκθεση".

Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε και στις δράσεις του δήμου που θέλει να προβληθούν, όπως ο Συμπαραστάτης του Δημότη. Η νέα δημοτική αρχή είχε σαν βασική προτεραιότητα την εκλογή συμπαραστάτη και μετά από αρκετές προσπάθειες κατόρθωσε να γίνει πραγματικότητα η εκλογή εκπροσώπου του θεσμού. "Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην καλύτερη λειτουργία του δήμου, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει προς τους πολίτες και στην εμπέδωση διαμόρφωσης ενός κλίματος συνεργασίας", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης, καλώντας τους πολίτες να εμπιστεύονται τον Συμπαραστάτη του Δημότη για τις υποθέσεις τους.

Από την πλευρά της η Κατερίνα Τσιομπάνου, τόνισε πως ο Συμπαραστάτης του Δημότη είναι μια ανεξάρτητη αρχή.Ο Δημότης απευθύνεται στον συμπαραστάτη για να βρει λύση στο πρόβλημά του, είτε για την επιχείρησή του. οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 08.30 μέχρι τις 11.30 καθημερινά από Δευτέρα μέχρι και Πέμπτη. Την Παρασκευή η συμπαραστάτης επισκέπτεται τις υπηρεσίες προκειμένου να επισκέπτεται τις υπηρεσίες".

Όταν ο δημότης επισκέπτεται το γραφείο,
γίνεται καταγραφή της υπόθεσης και ανιχνεύεται αν υπάρχει κακοδιαχείρηση. Συμπληρώνεται η αίτηση με τη βοήθεια του Συμπαραστάτη, η αίτηση πρωτοκολλάται. Η υπηρεσία ενημερώνεται τόσο προφορικά όσο και γραπτά, ώστε να βρεθεί μια εναλλακτική λύση. Ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει απάντηση εντός 30 ημερών.


Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 25 καταγγελίες στον Συμπαραστάτη του Δημότη, έχουν γίνει 65 διαμεσολαβήσεις και υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία επεξεργασίας των υπολοίπων. Στατιστικά, οι περισσότερες υποθέσεις αφορούν την τεχνική υπηρεσία, την πολεοδομία, την οικονομική υπηρεσία. Σημασία έχει και το γεγονός ότι τελικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, το δίκιο το έχουν οι υπηρεσίες

Που μπορείτε να βρείτε τον Συμπαραστάτη του Δημότη

Διεύθυνση : Δημαρχείο, Πλατείας Νίκης 1

Ώρες καταγραφής καταγγελιών :
Δευτέρα - Πέμπτη 8:30 - 11:30
Τηλ. 24610.50361
Email : symparastatis@kozanh.gr

Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη

Δυνάμει του άρθρου 77 του Ν. 3852/2010 όπως αυτό έχει τροποποιηθεί θεσπίστηκε ο θεσμός του συμπαραστάτη του Δημότη. Στους δήμους άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιλέγεται, κατόπιν προκηρύξεως που δημοσιευέται στην ιστοσελίδα του δήμου, με απόφαση η οποία λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου, πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης.

Ο Συμπαραστατης ασχολείται αποκλειστικά με την κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του Δήμου, των νομικών του προσώπων και των Επιχειρήσεων του. Η αρμοδιότητά του αφορά “κακοδιοίκηση” δηλαδή πράξη ή παράλειψη του Δήμου κατά παράβαση της υποχρέωσης του που απορρέει από το Νόμο ή γενική αρχή. Οι παρατυπίες, η μη δίκαιη μεταχείριση, οι διακρίσεις, η κατάχρηση εξουσίας, η παράλειψη οφειλόμενης απάντησης, η άρνηση παροχής πληροφοριών και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση συνιστούν μορφές κακοδιοίκησης.

Ο συμπαραστάτης λειτουργεί στην ουσία ως διαμεσολαβητής, με στόχο την εξεύρεση λύσης. Είναι ένα όργανο προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη που βοηθάει στην καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και την τήρηση της νομιμότητας. Δεν λειτουργεί ως εκπρόσωπος του Δήμου ή του Δημότη αλλά ως ανεξάρτητη αρχή που προσπαθεί να βρει μια συμβιβαστική λύση κοινα αποδεκτή από τα αντιμαχόμενα μέρη. Για αυτό και πρέπει να είναι ένα οργανο ανεξάρτητο και ουδέτερο.


B.Σ.
http://www.prlogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου