Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

ΚΕΔΕ: Ιδού οι εφτά προτάσεις μας για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή

Τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης  στους τομείς της  Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Απασχόλησης και  Κοινωνικής Συνοχής  σε ότι αφορά στους Δήμους και ενόψει του νέου ΕΣΠΑ, κατέθεσαν στις συναρμόδιες αναπληρώτριες Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου,  ο Πρόεδρος  της ΚΕΔΕ Γιώργος  Πατούλης και αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ αποτελούμενη από  Γενικό Γραμματέα της ΚΕΔΕ Γιάννη Μουράτολγου, τα μέλη του Δ.Σ. Νίκο Χιωτάκη και Σίμο Δανιηλίδη και τον Γενικό Διευθυντή της ΚΕΔΕ Βαγγέλη Πάνου σε συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στο διευρυμένο και σημαντικό  ρόλο των Δήμων, καθόλη την περίοδο της κρίσης, για την   ενίσχυση και  υποστήριξη των τοπικών κοινωνικών, επισήμανε ωστόσο ότι,  η μεταφορά πλήθους αρμοδιοτήτων στον τομέα Κοινωνικής Προστασίας  και Αλληλεγγύης, με τον  «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» δεν έχει συνοδευτεί με παράλληλη μεταβίβαση  των αναγκαίων οικονομικών πόρων για την άσκησή τους.


Παρ’ όλα αυτά, επισήμανε ο Γιώργος Πατούλης, σήμερα οι Δήμοι, τα ΝΠΔΔ αυτών και οι επιχειρήσεις της Αυτοδιοίκησης λειτουργούν κατ’ εκτίμηση  4.449 δομές που απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας, καλύπτοντας 171.390 ωφελούμενους, ενώ στο σύνολο των κοινωνικών δομών εργάζονται περίπου  19.297 εργαζόμενοι.

Προσέθεσε ακόμη ότι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία η Αυτοδιοίκηση με ιδίους πόρους έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει αναπτύξει σειρά δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα όπως: τα κοινωνικά συσσίτια, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά παντοπωλεία , το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί , τα ΚΗΦΗ, τα Κέντρα Διημέρευσης Ατόμων με Αναπηρία, τα Κέντρα Στήριξης Ρομά & Ευπαθών ομάδων, κ.α.

«Σήμερα, τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, οι δομές και οι υπηρεσίες των Δήμων ουσιαστικά ορίζουν ένα Εθνικό πλαίσιο λειτουργίας αποκεντρωμένων κοινωνικών υπηρεσιών και ως εκ τούτου το κεντρικό κράτος οφείλει να το στηρίξει και να το συνδράμει με προσωπικό και οικονομικούς πόρους».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις ανά τομέα κοινωνικής πολιτικής που ασκούν οι Δήμοι.

Ειδικότερα:

Για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκή βοήθειας για τους Απόρους» 2014-2020, η θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι οι Δήμοι πρέπει και μπορούν να έχουν το πρώτο ρόλο ως «Επικεφαλής εταίροι», διότι πληρούν μια σειρά από κριτήρια όπως της εγγύτητας, της  συμπληρωματικότητας, της ιδιαιτερότητας και της αποκέντρωσης των παρεχομένων κοινωνικών υπηρεσιών. Παράλληλα θέση της ΚΕΔΕ αποτελεί η οριζόντια κατανομή του προϋπολογισμού του προγράμματος βάσει των επίσημων δεικτών ανεργίας, του ποσοστού της φτώχειας αλλά και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων των Ο.Τ.Α. α. βαθμού.
Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα η θέση της ΚΕΔΕ είναι να γίνει επέκταση της εφαρμογής του μέτρου σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Για το Πρόγραμμα Κοινωνικής Συνοχής στο πλαίσιο του νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και των ΠΕΠ η ΚΕΔΕ ζητά την έγκαιρη προκήρυξη όλων των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων που προβλέπονται στα ΠΕΠ (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά συσσίτια, ΚΗΦΗ, υπνωτήρια κ.α.) με τη διασφάλιση των αντίστοιχων πόρων.
Για τη δράση «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» (Παιδικοί, Βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ- ΚΔΑΠ/ΜΕΑ), στο πλαίσιο του οποίου σήμερα λειτουργούν περίπου 1. 839 Δημοτικές Δομές φύλαξης παιδιών, προτεραιότητες για την ΚΕΔΕ είναι:
Η αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού του προγράμματος σε 250.000.000.€ για τη σχολική χρονιά 2015-2016, αλλά και για όλη την προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, για να διασφαλισθεί η συνέχιση λειτουργίας των υφισταμένων δομών αλλά και να δοθεί η δυνατότητα ένταξης νέων δομών. Και αυτό δεδομένου ότι  για  τη σχολική χρονιά 2014 – 2015 ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε στο ποσό των 200.000.000.€  και καλύφθηκαν περίπου  80.400 θέσεις παιδιών.
Για το Πρόγραμμα « ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», στο πλαίσιο του οποίου λειτουργούν 879 Δομές εξυπηρετώντας περίπου 80.000 ωφελούμενους, με  3673  εργαζόμενους, η ΚΕΔΕ ζητά τη  συνέχιση λειτουργίας του υφιστάμενου προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς και τη συνέχιση εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού.
Επίσης με δεδομένο ότι το πρόγραμμα λήγει στις 31/12/2015, η ΚΕΔΕ ζητά να γίνει άμεση αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου της διάδοχης μορφής του, δηλαδή των προγραμμάτων «Κατ’ οίκον φροντίδα Συνταξιούχων» και «Κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα» και να υπάρξει εγκαίρως η δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών.

Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Προαγωγή της Υγείας διεκδικεί:
         Τη θεσμοθετημένη λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων.

         Την ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας σε τοπικό επίπεδο.

         Τη διασφάλιση της λειτουργίας των 75 Κέντρων Πρόληψης της Εξάρτησης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

Για την απασχόληση η ΚΕΔΕ προτείνει:
         Για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας άμεση  αύξηση του χρονικού διαστήματος απασχόλησης σε 10 ή 12 μήνες και δυνατότητα των Δήμων να προσλαμβάνουν το προσωπικό διαδοχικά εντός του χρονικού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος.

         Άμεση αναδιάρθρωση του Ο.Α.Ε.Δ. με τη θεσμοθετημένη εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στο Δ.Σ. του Οργανισμού. Λειτουργία αποκεντρωμένων υπηρεσιών απασχόλησης με εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους.

         Συνδιαμόρφωση με τα συναρμόδια Υπουργεία και όλους τους κοινωνικούς εταίρους, ενός «Εθνικού Σχεδίου Δράσης» για τη μείωση της ανεργίας.

         Ενίσχυση του ρόλου των Ο.Τ.Α. στα προγράμματα Απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα για τη νεανική ανεργία και την ανεργία πλησίον της συνταξιοδότησης.

         Μέτρα θεσμικά και οικονομικά για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας.

         Υλοποίηση Προγραμμάτων Αυτεπιστασίας στους Δήμους.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης δήλωσε:

Σήμερα είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση με τις συναρμόδιες υπουργούς κκ. Φωτίου και Αντωνοπούλου στη διάρκεια της οποίας είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ως Αυτοδιοίκηση μια εφόλης της ύλης ενημέρωση για όλο το πεδίο των κοινωνικών θεμάτων που απασχολούν τους δήμους και τις τοπικές μας κοινωνίες και παράλληλα να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις  για την πιο αποτελεσματική προσφορά των δήμων σ΄ αυτόν τον κρίσιμο τομέα για τους συμπολίτες μας. Εμείς υποστηρίξαμε  ότι στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός αποκεντρωμένου πλαισίου άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Εργασίας από την Αυτοδιοίκηση, μέσω πιστοποιημένων δομών, με θεσμικά κατοχυρωμένη λειτουργία και διασφαλισμένους πόρους. Παράλληλα τονίσαμε ότι πρότασή μας είναι η δημιουργία ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης και αλληλεγγύης, το οποίο να εξασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας. Συμφωνήσαμε σε αρκετά ζητήματα, καθώς επίσης ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί με εντατικότερους ρυθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου