Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Επαγγελματοβιοτέχνες και εμπορικός κόσμος αντιτίθενται στη διενέργεια παζαριού στη Λαμία.

Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Φθιώτιδας

«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

          Πληροφορηθήκαμε   ότι αποφασίσατε να συνεδριάσετε προκειμένου να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η διοργάνωση εμποροπανήγυρης  στο χώρο της Π.Ε.Λ.

          Ενόψει της συνεδρίασης  και προ της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος, σας καταθέτουμε τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας, οι οποίες αποτελούν και θέσεις της πλειοψηφίας  των φορέων  εκπροσώπησης των ΕΒΕ.

           Το θέμα των εμποροπανηγύρεων στην πόλη μας, έχει κριθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς κατά την προηγούμενη δεκαετία, ως θεσμός μεσαιωνικός  και βλαπτικός, για τούτο και με την υπ΄αριθ. 256 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19-07-2004, κατά πλειοψηφία, ανεστάλη  η λειτουργία της εμποροπανήγυρης στη πόλη μας.


          Κύριε Πρόεδρε,

          Η Ομοσπονδία μας θεωρεί την συζήτηση του ως άνω θέματος, άσκοπη και την πιθανή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για διοργάνωση εμποροπανήγυρης  αντίθετη με την πλειοψηφία του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της πόλης και της κοινωνίας γενικότερα.

          Η πραγματοποίηση εμποροπανήγυρης τον Σεπτέμβριο μας βρίσκει ριζικά  αντίθετους, καθώς εκτιμούμε  ότι θα βλάψει συνολικά την αγορά σε μια κρίσιμη περίοδο με την έναρξη των σχολείων και τη επιστροφή των καταναλωτών από τις θερινές διακοπές.

          Άλλωστε τη συγκεκριμένη περίοδο στην αγορά της πόλης υπάρχουν μεγάλες προσφορές σε σχολικά είδη επώνυμα και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες άριστης ποιότητας.

          Οι εμποροπανηγύρεις  λειτούργησαν κατά τον μεσαίωνα και μέχρι την περίοδο της τουρκοκρατίας , προκειμένου να εξυπηρετήσουν , ανάγκες της κοινωνίας, για προϊόντα και υπηρεσίες, σε περιοχές  όπου δεν υπήρχαν οργανωμένες αγορές και για την  εποχή τους  αποτελούσαν και τρόπους ανάπτυξης του εμπορίου και  διεύρυνσης της  οικονομίας.

          Σήμερα όπου διεξάγονται τέτοιες δραστηριότητες, πέραν της βλάβης που  προκαλούν στις τοπικές οικονομίες, καθίστανται και εστίες παραβατικών συμπεριφορών  , λαθραίας διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών ( λόγω έλλειψης κρατικών ελεγκτικών υπηρεσιών ) , κοινωνικών αντιπαραθέσεων και αισθητικής υποβάθμισης των χώρων διεξαγωγής των.

          Η πιθανή πραγματοποίηση εμποροπανήγυρης, στην οποία  θα δραστηριοποιηθούν  κυρίως πλανόδιοι   έμποροι και επαγγελματίες από άλλες περιοχές, πιθανόν και αλλοδαποί θα στερήσει από την τοπική οικονομία, πλέον των επτά εκατομμυρίων ευρώ.

          Το ποσό αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισοσταθμιστεί με τα πιθανά και αμφίβολα έσοδα που υπολογίζεται για το Δήμο και την βοήθεια που θα προσφέρεται στην Π.Ε.Λ.

          Κύριε Πρόεδρε,

          Το Δημοτικό  Συμβούλιο θα πρέπει να στοχεύει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και να μην περιορίζεται μόνο στην ταμειακή ενίσχυση της Π.Ε.Λ.

          Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Π.Ε.Λ. θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ποιον φορέα εκπροσωπούν, ποιος είναι ο σκοπός του και να προβούν σε ουσιαστική συζήτηση με την τοπική κοινωνία για την βιωσιμότητα της Έκθεσης και την εκπόνηση συγκεκριμένου και σοβαρού σχεδίου και στρατηγικής ( επανειλημμένα το έχουμε ζητήσει )  και να μην επιχειρούν να καλύψουν οικονομικά  κενά που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις πρακτικές τους με δράσεις ευκαιριακού τύπου ( Ελατοχώρα – Bazaar  αυτοκινήτων – πανηγύρια κ.λ.π.)

          Σε καμία όμως περίπτωση η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην οδηγήσει κάποια ΜΜΕ, όπως στο παρελθόν με την  Ελατοχώρα, σε στημένες δημοσκοπήσεις , ρίχνοντας βέλη κατά των διαφωνούντων και δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή για διχασμό της τοπικής κοινωνίας σε υποστηρικτές και πολέμιους, αλλά  στην από κοινού προσπάθεια στήριξης της τοπικής οικονομίας και του συνολικού οφέλους της κοινωνίας.

          Κύριε Πρόεδρε,

          Στην δύσκολη περίοδο κρίσης που βιώνει η χώρα μας, η κοινωνία μας και η κοινωνία των ΕΒΕ, πιστεύουμε ότι στο Συμβούλιό σας θα πρυτανεύσει η λογική, η απόφασή σας θα είναι αρνητική για την πραγματοποίηση εμποροπανήγυρης και η Ομοσπονδίας μας δεν  επιθυμεί να έρθει σε αντιπαράθεση με κανέναν, παρά μόνον εάν προκληθεί.

          Χωρίς καμία διάθεση αντιπαλότητας με κανέναν, η Ομοσπονδία μας είναι στη διάθεσή σας για περαιτέρω συζήτηση στο πνεύμα που παραπάνω αναλύσαμε.»

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 Ο Πρόεδρος                                         Ο Γεν. Γραμματέας
Ελευθέριος Μπράζας                            Κωνσταντίνος Μπέλλης
...............................................................................................................

 Εμπορικός Σύλλογος Λαμίας

«Αξιότιμοι κύριοι,

Καλούμαστε σήμερα, για ακόμη μια φορά, να συζητήσουμε ένα θέμα για το οποίο θα έπρεπε να έχουμε καταλήξει εδώ και χρόνια: το θέμα της επαναλειτουργίας ή όχι του παζαριού.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λαμίας, εκπροσωπώντας το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής μας αγοράς, έχει εκφράσει επανειλημμένα τις αντιρρήσεις του για το συγκεκριμένο θέμα, για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Η Λαμία, πρωτεύουσα του Ν.Φθιώτιδας, δομημένη σε νευραλγικό σημείο στο κέντρο της Ελλάδας, μια πόλη 80.000 κατοίκων, έχει μια καθόλα αξιόλογη και οργανωμένη αγορά, η οποία καλύπτει τις ανάγκες όλων των καταναλωτών, ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα του καθένα.

Για ποιο λόγο θα πρέπει να συγκρίνεται με χωριά ή κωμοπόλεις που διοργανώνουν παζάρια ελλείψει άλλων επιλογών? Επιπλέον, η περίοδος που έχει επιλεγεί για τη διοργάνωση του παζαριού, βλάπτει ανεπανόρθωτα μια πληθώρα καταστημάτων τα οποία συγκεντρώνουν περίπου το 25% του ετήσιου τζίρου τους το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Καταστήματα αθλητικών ειδών, βιβλιοπωλεία, παιχνίδια, καταστήματα παιδικής ένδυσης και υπόδησης θα χάσουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των εσόδων τους λόγω της λειτουργίας του παζαριού. Κι αυτό έρχεται αμέσως μετά από έναν καταστροφικό Ιούλιο, ένα μήνα με κλειστές τράπεζες, capital controls και συρρίκνωσης του εισοδήματος των καταναλωτών που, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, οδήγησε σε πτώση του τζίρου η οποία άγγιξε το 70%.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λαμίας δεν έρχεται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο απλά και μόνο να αντιπαρατεθεί με το Δήμαρχο Λαμιέων. Έρχεται για να εκφράσει ανησυχία και φόβο για τους συναδέλφους οι οποίοι ανοίγουν καθημερινά την επιχείρησή τους διερωτώμενοι μέχρι πότε απλά θα επιβιώνουν και πότε θα έρθει η δική τους σειρά να βάλουν λουκέτο.

Θεωρούμε ότι ο Δήμος Λαμίας έχει ανάγκη από πολιτιστικά γεγονότα που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον επισκεπτών και κατοίκων όμορων νομών αλλά όχι από “πανηγύρια”.

Έχει ανάγκη κλαδικών εκθέσεων και φεστιβάλ ανάδειξης τοπικών προϊόντων και παραγωγών αλλά σίγουρα όχι παζαριών. Και ερχόμαστε εδώ να καταθέσουμε μια πρόταση: τη σύσταση και λειτουργία διευρυμένης επιτροπής με τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων υπό την αιγίδα του Δ.Λαμίας για να λειτουργήσει ως μια ανεξάντλητη πηγή ιδεών που θα στοχεύουν στην ανάδειξη των θετικών της πόλης μας.

Ευελπιστούμε ότι η απόφαση που θα παρθεί σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο θα ευνοεί το σύνολο των πολιτών και όχι μερίδα αυτών

Για τον Εμπορικό Σύλλογο Λαμίας

   Ο Πρόεδρος                        Η Γραμματέας
Ιωάννης Βλαχογιάννης             Βαγγελίτσα Λιάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου