Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων:Το παράδειγμα του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού, στο πλαίσιο ενός μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών, συνέταξε ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισής τους με στόχο την αλλαγή του πεπαλαιωμένου μοντέλου αποκομιδής που είναι βλαβερό προς το περιβάλλον, ανθυγιεινό για τον εργαζόμενο στο δίκτυο αποκομιδής και επικίνδυνα εχθρικό για τον δημότη.

Το προτεινόμενο σχέδιο δίνει έμφαση στη “διαλογή στην πηγή”, όπου σαν πηγή θεωρούμε όχι το Δήμο που έχει ήδη συλλέξει τα απορρίμματα, αλλά την “οικία” και τους “επαγγελματικούς χώρους” όπου παράγονται τα απορρίμματα, με άμεση συνέπεια τη δραστική μείωση των αποβλήτων σε σύμμεικτη μορφή.

Το όφελος είναι πολλαπλό, είναι κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό. Στην κατεύθυνση της πρόληψης-επαναχρησιμοποίησης-ανακύκλωσης αναπτύσσονται νέες δράσεις, βελτιώνονται οι υπηρεσίες του Δήμου, δημιουργείται ευαισθητοποίηση των δημοτών και κοινωνική συμμετοχή με τις δράσεις ενημέρωσης, εξοικονομούνται φυσικοί πόροι και ενέργεια, δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης και διασφαλίζονται χαμηλότερα δημοτικά τέλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοιες προτάσεις έχουν κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας από την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών:
Λαμία χωρίς σκουπίδια! Μια πρόταση για ένα Δημοτικό Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων (ΔΗΣΔΑ)
Τι πρέπει να χαρακτηρίζει και τι πρέπει να περιλαμβάνει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων(ΤοΣΔΑ)

Δείτε αναλυτικά το πολύ ενδιαφέρον και φιλόδοξο σχέδιο εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων(ΤΟΣΔΑ) του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού εδώ  καθώς και τον Οδηγό Σύνταξης Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρησης Αποβλήτων (Τ.Σ.Δ) εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου