Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Το ψήφισμα της Γραμμένης κατά του ΧΥΤΑ στο Τρίλοφο (βίντεο και φωτογραφίες)

Στη Γραμμένη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1η Ιουνίου 2015 διαμαρτυρία των κατοίκων κατά της χωροθέτησης ΧΥΤΑ Κεντρικής Φθιώτιδας στην τοποθεσία Μαγδάρα Τριλόφου.




Το ΨΗΦΙΣΜΑ της Λαϊκής Συνέλευσης στη Γραμμένη 1/6/2015

Φορείς και κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Μακρακώμης συγκεντρωθήκαμε σήμερα 1/7/2015 στη Γραμμένη για να εκφράσουμε την αντίθεση και τη διαμαρτυρία μας κατά της χωροθέτησης ΧΥΤΑ Κεντρικής Φθιώτιδας στην τοποθεσία Μαγδάρα Τριλόφου.

Ομιλητές
Κοντογιώργος Παναγιώτης πρόεδρος Γραμμένης, Αρβανίτης Γιάννης πρόεδρος Τριλόφου, Κοντογεωργος Πάνος , Κυργιόπουλος Διόνυσης, Συρράφος Ξενοφών, Πάσουλας Χρήστος, Τσιούνης Ηρακλής, Μίχου Μαρία, δημ. συμβούλοι, Κρητικός Κων/νος πρώην Δήμαρχος, Τσιγαρίδας Δασάρχης, Σύλλογος Γραμμένης, Κοντογιάννης Νίκος, Βέττας και Λέβα, Βουλευτές, Στασινός Παναγιώτης, Χρονάς Τάσος, Αντωνίου, Αρβανίτης Φώτης, Δημητράντζου Βασιλική

Θεωρούμε την διαχείριση των απορριμμάτων πολύ σοβαρό θέμα, επειδή αφορά την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και των επόμενων γενεών. Ακόμα θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπεισέρχεται ο παράγοντας κέρδος σε αυτή τη διαδικασία, επειδή τότε αρχίζουν οι παρεκκλίσεις, οι εκπτώσεις στην ποιότητά της, το χαράτσωμα.

Επειδή οι δαπάνες για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι κοινωνικού χαρακτήρα, επιμένουμε και απαιτούμε να διατίθενται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και να μην επιβαρύνονται τα νοικοκυριά με ασήκωτα ανταποδοτικά τέλη. Επίσης η λειτουργία του φορέα διαχείρισης Κεντρικής Φθιώτιδας επιβάλλεται να είναι δημόσιου χαρακτήρα και όχι ανεξέλεγκτη ανώνυμη εταιρεία τύπου ΦοΔΣΑ Α.Ε.

Συμφωνούμε ότι είναι αναγκαίος ένας ακόμα ΧΥΤΑ στη Φθιώτιδα. Ασφαλής, σε καλά μελετημένη περιοχή, όπου θα τηρούνται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας, ώστε να προστατεύονται άνθρωποι και περιβάλλον.

Για την επιλογή της Μαγδάρας ως χώρου κατασκευής ΧΥΤΑ δηλώνουμε την αντίθεσή μας για πολλούς λόγους.

Πρώτα και κύρια επειδή δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της περιοχής.

Επειδή βρίσκεται σε ανοιχτή θέα από τη Μακρακώμη, τη Σπερχειάδα, την Υπάτη και άλλα χωριά της περιοχής.

Επειδή έχει σαθρά εδάφη με εμφανείς κατολισθήσεις. Έχει επιφανειακά ύδατα και σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκονται οι πηγές υδροδότησης του Τριλόφου.

Επειδή συμπεριλαμβάνει αναδασωτέα έκταση, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκότοπους του Τριλόφου και της Γραμμένης. Επιπλέον οι χείμαρροι που τις διασχίζουν, καταλήγουν στο Γραμμενόρεμα κι από εκεί στο Σπερχειό με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό για τον υδροφόρο ορίζοντα και το Μαλιακό Κόλπο.

Επειδή για 25 χρόνια θα αποτελεί χώρο υψηλής συγκέντρωσης τρωκτικών, εντόμων, πτηνών, αλλά και αιτία θορύβων και κυκλοφοριακού φόρτου στους δρόμους Λαμίας Καρπενησίου και Γραμμένης Τριλόφου.

Επειδή η ίδια η ύπαρξη ΧΥΤΑ –και άψογα να λειτουργεί- θα δημιουργήσει αμφιβολίες για την ποιότητα γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της Δυτικής Φθιώτιδας.

Τέλος η προοπτική μετατροπής του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ είναι ακόμα χειρότερη εξέλιξη, αφού θα θάβονται λυματολάσπη και ό,τι δεν μπορεί να καεί στα καρκινογόνα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας.

Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην κατασκευή του ΧΥΤΑ Κ. Φθιώτιδας στην περιοχή μας.

Τα επιχειρήματα για αντισταθμιστικά οφέλη και περί ανάπτυξης που θα φέρει στο δήμο μας είναι αυταπάτες.

Η ύπαρξη προηγούμενων απορριπτικών δικαστικών αποφάσεων δεν μας πτοεί. Πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα της νέας προσφυγής από το ΣτΕ δεν θα μας απογοητεύσει. Αντίθετα!

Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Διαθέτουμε το αποτελεσματικότερο μέσο: Τη δύναμη των πολλών! Την πίεση για πολιτική λύση. Και ήδη τώρα το επιχειρούμε, γνωρίζοντας ότι στην Ήπειρο, με πολιτική λύση, ανατράπηκε χωροθέτηση κάτω από την αποφασιστική πίεση του λαϊκού παράγοντα.

Η κυβέρνηση ας το καταλάβει όσο είναι νωρίς! Ο γίγαντας λαός στη Δ. Φθιώτιδα ξύπνησε! Ο Περιφερειάρχης και οι υπόλοιποι αρμόδιοι θα νιώσουν ότι «αυτός ο τόπος είναι δικός μας και κανείς δεν μπορεί να μας τον πάρει».

Η σημερινή κινητοποίηση είναι η ελπιδοφόρα αρχή. Θα κλιμακώσουμε, χρησιμοποιώντας κάθε μορφή αγώνα, μέχρι να ακυρώσουμε το περιβαλλοντικό έγκλημα που πάει να γίνει σε βάρος μας και σε βάρος των παιδιών μας.

Θα παλέψουμε για:

ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ Ο ΧΥΤΑ.

ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΟΦΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΙ.

ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΓΕΝΝΑΙΑ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΛΟΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ.


Δείτε φωτογραφίες απο την Γενική Συνέλευση:

Πηγές:
fonografos.net
lamiafm1.gr
lamiastar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου