Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ναυάγησε στη Λαμία ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης-Ποιοι αλήθεια ζημιώνονται και ποιοι «ωφελούνται»;


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
Τηλ 2231045910 6937378138 6932837696

Φτάσαμε στα πέντε σχεδόν χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη» και δυστυχώς ένα από τα σημαντικά
στοιχεία της προβληματικής αυτής λεγόμενης «αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης», ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, φθίνει και εκφυλίζεται με την απαξίωση του από τις δημοτικές αρχές πανελλαδικά.

Ο θεσμός αυτός, ίσως από τα λίγα θετικά και καινοτόμα σημεία του νόμου του «Καλλικράτη», ναυάγησε από το ξεκίνημα του. Κι όπου εφαρμόστηκε, δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία και το ενδιαφέρον για την επιτυχία του, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Το γεγονός ότι στο Δήμο της Λαμίας η διαδικασία εκλογής πραγματοποιήθηκε στην εκπνοή του εξαμήνου, ως υποχρέωση και μόνο απέναντι στο νόμο, αποδεικνύει δυστυχώς τα παραπάνω. Ουσιαστικά δεν δόθηκε η δυνατότητα  στους συμβούλους να αξιολογήσουν αν ο/η υποψήφιος/α μπορεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες και στο ρόλο, όπως περιγράφεται στο νόμο, ενώ η απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται, δεν επιτεύχθηκε γιατί δεν έγινε καμιά προσπάθεια για συναίνεση στην επιλογή του πλέον κατάλληλου. Ήταν καθαρή επιλογή της πλειοψηφίας της Δημοτικής Αρχής να τεθεί το θέμα στο «ράφι».

Αυτό σημαίνει ότι, όσοι δημότες έχουν αξιώσεις εναντίον του Δήμου, θα εξακολουθήσουν να απευθύνονται στην ήδη ασθμαίνουσα από φόρτο εργασίας Δικαιοσύνη και θα περιμένουν αρκετά χρόνια για να εκδικαστεί η υπόθεσή τους σε πρώτο βαθμό. Ή θα απευθύνονται στο Συνήγορο του Πολίτη στην Αθήνα με μεγάλη επίσης καθυστέρηση στην επίλυση των ζητημάτων και είναι γνωστό ότι ο Συνήγορος του Πολίτη δεν επιλαμβάνεται διαφορών εφόσον έχουν παρέλθει 6 μήνες, αλλά ούτε και εάν είναι εκκρεμείς στην Δικαιοσύνη. Ο Συμπαραστάτης όμως έχει υποχρέωση να κλείσει τα αιτήματα των πολιτών το αργότερο εντός 30 ημερών, όπως αναφέρει ο νόμος. Ποιοι «ωφελούνται» λοιπόν από την απουσία του Συμπαραστάτη;

Η όποια κακοδιοίκηση - που αναγνωρίζεται στην αυτοδιοίκηση, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί και στις αναφορές των δημόσιων ελεγκτικών οργάνων - αλλά και η καχυποψία των πολιτών, κάνουν απαραίτητη τη λειτουργία τέτοιων θεσμών, τους οποίους ο δημότης να μπορεί να εμπιστεύεται και να αξιοποιεί. Η λογική λέει ότι, εάν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης θέλουν θεσμούς καινοτόμους, αμερόληπτους και διαφανείς,  ικανούς να υπηρετούν τα συμφέροντα του πολίτη, όπως ισχυρίζονται, θα πρέπει όχι μόνο να το διατυμπανίζουν, αλλά και να το επιδιώκουν στην πράξη.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μια ακόμα δαπάνη, που κατά την γνώμη τους είναι περιττή. Ναι, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η πόλη και η χώρα μαστίζονται από την κρίση. Στόχος δεν είναι η επιβάρυνση με μια νέα γραφειοκρατική δομή και πρόσθετα έξοδα, αλλά αντίθετα, η ταχεία, δίκαιη και δωρεάν επίλυση των προβλημάτων κακοδιοίκησης που αντιμετωπίζουν πολίτες και επιχειρήσεις στις σχέσεις τους με την διοίκηση του Δήμου. Όμως αλλού πρέπει να ψάξουμε τις αιτίες του ναυαγίου. Γιατί μπορεί εύκολα να αποδειχθεί ότι το ετήσιο κόστος λειτουργίας του θεσμού είναι ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές σπατάλες και στη μη είσπραξη των εκατομμυρίων από τους οφειλέτες.

Ο θεσμός του Συμπαραστάτη, στα πλαίσια μιας σωστής και γόνιμης συνεργασίας με τη Δημοτική Αρχή, θα μπορούσε να αποφέρει, έμμεσα και άμεσα, πολλαπλάσια έσοδα στα ταμεία και οφέλη στον Δήμο, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που μπορεί να ασκήσει, πέραν της εξυπηρέτησης των αιτημάτων των δημοτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου