Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Περιφέρειες ερίζουν για τη διαχείριση των 330 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της φτώχειας

-Δημιουργούνται «κοινωνικές συμπράξεις» με ενισχυμένο το ρόλο της εκκλησίας και των ΜΚΟ
-Ένα  μεγάλο μέρος από το ποσό του προγράμματος  θα πάει   στις τσέπες  ειδικών συμβούλων
 Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οργάνωσε σχετική ημερίδα την περασμένη Τρίτη
Πάνω στα ερείπια κοινωνικής καταστροφής, δηλαδή στα εκατομμύρια φτωχών, ανέργων και στερούμενων στοιχειώδη αγαθά, όπως σίτιση, στέγαση, περίθαλψη, θύματα των μνημονιακών πολιτικών ερίζουν Περιφέρειες και Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), διεκδικώντας, η κάθε πλευρά για λογαριασμό της, τη διαχείριση 330 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.


Το εν λόγω ποσό περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική συνδρομή», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας και προβλέπεται να δοθεί έως το 2020 στη χωρα μας για την εξάλειψη των χειρότερων μορφών φτώχειας.  Η υλοποίηση του προγράμματος θα  γίνει μέσα από κοινωνικές συμπράξεις μέσα από τις οποίες με το πρόσχημα της κοινωνικής οικονομίας παρακάμπτονται οι δημόσιες υπηρεσίες και οι κοινωνικές δομές των δήμων.  Τα 330 εκατομμύρια που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα τα οποία θα διανεμηθούν ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε Περιφερειακής Ενότητας η οποία θα έχει τη δική της αποκλειστική «Κοινωνική Σύμπραξη» .

 Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα  μεγάλο μέρος από το ποσό του προγράμματος δεν θα πάει στους άπορους συμπολίτες μας αλλά  στις τσέπες υψηλά αμειβομένων ειδικών συμβούλων  και στελεχών ΜΚΟ ενώ θα αξιοποιηθεί και η απλήρωτη εργασία εθελοντών.  Μέσα από το πρόγραμμα ενισχύεται ο ρόλος της Εκκλησίας και των ΜΚΟ στην υλοποίηση, αφού στις κοινωνικές συμπράξεις θα μετέχουν επίσης Εκκλησία, ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ΜΚΟ, άτυπα κοινωνικά δίκτυα.

Σε χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η ΚΕΔΕ απέρριψε την πρόθεση  των Περιφερειών να αναλάβουν  το πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια επιβολής εκ των άνω ελέγχου των επιχειρησιακών προγραμμάτων», δηλώνοντας ότι οι δήμοι έχουν τις ανάλογες κοινωνικές δομές και είναι κατάλληλοι για την τοπική αντιμετώπιση της φτώχειας. Αντίθετα προέκρινε την συμμετοχή της εκκλησίας στις κοινωνικές συμπράξεις για διανομή ρούχων, τροφίμων στους φτωχούς. Ως εκ τούτου, υποστηρίζει η ΚΕΔΕ, οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν επικεφαλής των κοινωνικών συμπράξεων που προβλέπονται για την υλοποίηση του προγράμματος.

 Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την σύσταση των «Κοινωνικών Συμπράξεων», διοργάνωσε ήδη την περασμένη Τρίτη 27/1 ημερίδα ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων  φορέων.   Στην ημερίδα παρευρέθηκαν  ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης και ο εντεταλμένος σύμβουλος, Θέμις Χειμάρας, εκπρόσωποι Δήμων, φορέων και της Εκκλησίας.  Το πρόγραμμα παρουσίασε η προϊσταμένη Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, Αναστασία Παπακώστα, ενώ σε ερωτήσεις φορέων που μπορούν να συμμετάσχουν στη σύμπραξη της Περιφερειακής τους Ενότητας, απάντησε ο πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΕΙΕΑΔ, Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος.

Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ:
Τη θέση ότι η διαχείριση και υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, που αφορούν στην αντιμετώπιση της φτώχειας, να γίνεται από τους ΟΤΑ α” Βαθμού, που διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια, επαναδιατύπωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, με αφορμή την ανοικτή, μέχρι 13 Φεβρουαρίου, διαβούλευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους ΤΕΒΑ/FEAD» για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Η ΚΕΔΕ θεωρεί, ότι η καταπολέμηση της φτώχειας αποτελεί πολυσύνθετο φαινόμενο με κοινό χαρακτηριστικό στην τοπική αντιμετώπιση του φαινομένου, κυρίως σε επίπεδο της οικογένειας.

Επίσης, τονίζει, πως οι Δήμοι είναι αυτοί που διαθέτουν ένα μόνιμο δίκτυο κοινωνικών Δομών, κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, για την αντικειμενική, συνεχή καταγραφή και εξυπηρέτηση των ωφελουμένων.

Ως εκ τούτου, η ΚΕΔΕ απορρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, κάθε προσπάθεια επιβολής εκ των άνω ελέγχου στην υλοποίηση και εκτέλεση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, που έχουν κοινωνική στόχευση, «ιδιαίτερα αν αυτή επιχειρείται από άλλους αυτοδιοικητικούς Φορείς, που δεν διαθέτουν ούτε τις Δομές, αλλά ούτε και τη γνώση των τοπικών προβλημάτων που διαθέτει η Αυτοδιοίκηση α” βαθμού» όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι Δήμαρχοι.

Σε ότι αφορά στο ρόλο των Δήμων ως «επικεφαλής εταίρων» των κοινωνικών συμπράξεων του ΤΕΒΑ, αυτός στοχεύει στην ομογενοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους απόρους, αλλά και στη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού εφαρμογής συμπληρωματικών δράσεων αντιμετώπισης της φτώχειας, κυρίως και πρωτίστως με την Εκκλησία και προώθησης της κοινωνικής ενσωμάτωσης των λοιπών κατηγοριών ευπαθών ομάδων. «Με βάση όλα τα παραπάνω, η ΚΕΔΕ θα στηρίξει συνολικά και συλλογικά αυτήν την προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προάγοντας και αναδεικνύοντας τις συνεργασίες και τις εταιρικές σχέσεις σε τοπικό επίπεδο» τονίζει η ΚΕΔΕ και συμπληρώνει:

«Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ΚΕΔΕ θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμα των Δήμων να προωθήσουν τη δημιουργία μεταξύ τους συμπράξεων, προκειμένου να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των Ε.Π., που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων».

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε κατά την ίδια συνεδρίαση, η ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, θα προχωρήσουν από κοινού και οργανωμένα στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της φτώχειας και στην προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης, με κοινή και ισότιμη συμμετοχή Δήμων και Εκκλησίας στις «Κοινωνικές Συμπράξεις, που προβλέπονται στην εφαρμογή των Δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου