Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ανακύκλωση: ποια συστήματα έβγαλαν στη σέντρα οι Επιθεωρητές

Δυσλειτουργίες και παρατυπίες στη λειτουργία ορισμένων συστημάτων ανακύκλωσης που λειτουργούν στη χώρα μας, αλλά και “σκοτεινά” σημεία στη λειτουργία του ίδιου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) έφερε στο φως πρόσφατη έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Σύμφωνα με τη δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” στο στόχαστρο των επιθεωρητών μπήκαν τα συστήματα ΣΥΔΕΣΥΣ, Re-Battery, ΕΝΔΙΑΛΕ και Ανταποδοτική Ανακύκλωση, ενώ η έκθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη.


—ΣΥΔΕΣΥΣ

Όσον αφορά τον ΣΥΔΕΣΥΣ, με βάση ελέγχους του 2007 και του 2009 διαπιστώθηκε ότι η λειτουργία του συστήματος δεν ήταν σύννομη, χωρίς όμως ο ΕΟΑΝ να επιβάλλει κυρώσεις.

Μάλιστα, ο ΣΥΔΕΣΥΣ κατέθεσε εκπρόθεσμο κατά 17 μήνες αίτημα ανανέωσης της άδειας λειτουργίας του μετά τη λήξη της προηγούμενης, χωρίς να δεχτεί όχληση και το 2012 όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί επί των ευρημάτων οικονομικού ελέγχου και απάντησε με εννεάμηνη καθυστέρηση και πάλι χωρίς να του επιβληθούν κυρώσεις.

—Re-Battery

Κατά της εταιρείας Ι. Χούμας ΑΕΒΕ που συμμετέχει με ποσοστό 10% στο σύστημα είχαν βεβαιωθεί “παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας, καθώς και διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για πρόκληση ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος” από το 2004 ως το 2012 με τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος να προτείνουν αλλαγή της νομοθεσίας, προκειμένου να μην επιτρέπεται εταιρείες με ανάλογα προβλήματα να συμμετέχουν σε συστήματα ανακύκλωσης.

—ΕΝΔΙΑΛΕ

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα  ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης προτείνει να διενεργηθεί έλεγχος με τη συνεργασία της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθώς υπάρχουν υπόνοιες για δημιουργία συνθηκών μονοπωλίου ή χειραγώγησης της αγοράς, καθώς η ΕΝΔΙΑΛΕ (συλλογή λιπαντικών ελαίων) είναι θυγατρική της Cyclon Ελλάς, η οποία ακριβώς παράγει και επεξεργάζεται λιπαντικά έλαια.

Σημειώνεται βέβαια ότι η νομοθεσία δεν απαγορεύει τη συμμετοχή στα συστήματα ανακύκλωσης φυσικών ή νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στο ίδιο αντικείμενο με αυτά, ωστόσο θεωρείται ότι δεν βοηθάει στην καλή λειτουργία της αγοράς.

—Ανταποδοτική ανακύκλωση

Τέλος, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της διαμάχης του ΕΟΑΝ με το σύστημα Ανταποδοτική Ανακύκλωση (ασχολείται με την ανακύκλωση συσκευασιών), οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης επισημαίνουν νομικό κενό. «Πρέπει να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες ανάκλησης- αφαίρεσης της έγκρισης λειτουργίας ενός συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης, προκειμένου να μην εμφανίζονται στο μέλλον προβλήματα όπως αυτά που ανέκυψαν με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση», αναφέρει.

—ΕΟΑΝ

Όσον αφορά στον ίδιο τον ΕΟΑΝ διαπιστώνεται οικονομική άνεση αναντίστοιχη της οικονομικής κατάστασης του ελληνικού δημοσίου (αναθέσεις εργασιών σε εξωτερικά δικηγορικά γραφεία, αναθέσεις των ελέγχων των συστημάτων σε τρίτους, ασφάλιση του ΔΣ και των διευθυντικών στελεχών έναντι «έναντι του κινδύνου των πάσης φύσεων αστικών αξιώσεων» για 2,5 εκατ. ευρώ) την ώρα που επισημαίνεται ότι επί ένα χρόνο (9/2009 – 9/2010) ο Οργανισμός δεν συνεδρίασε ούτε μία φορά ούτε δεν έχει συνεδριάσει ποτέ μήνα Αύγουστο.

Διαβάστε εδώ όλη την έκθεση.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου