Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Το φαινόμενο της αφισορύπανσης καλά κρατεί

Του Στέφανου Σταμέλλου
Το φαινόμενο της αφισορύπανσης καλά κρατεί και συνεχίζει να προκαλεί. Αφίσες κάθε μορφής σε κολώνες, σε τοίχους, σε κάδους, αφίσες εμπορικές, από θέατρα, από κόμματα, ενοικιαστήρια, χωρίς καμιά αντίδραση ή μέριμνα από τις αρμόδιες αρχές
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προκλητική αφισοκόλληση γνωστού αθηναϊκού θιάσου στην πόλη μας, στις κολώνες μπροστά στην Εθνική Τράπεζα, μέρα μεσημέρι, χωρίς κανένας να αντιδρά. Η κοινή γνώμη το θεωρεί φυσιολογικό και ζήτημα ρουτίνας…
Η καθαριότητα και η αξιοπρεπής εμφάνιση των δημόσιων χώρων προφανώς πρέπει να είναι στα άμεσα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή και η αρμόδια Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Να θυμίσουμε πως η αφισοκόλληση δεν επιτρέπεται (άρθρο 57, παρ.2 του Ν.1416/84, άρθρο 8, παρ.5 και άρθρο 10 του Ν.2946/01) εκτός από ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Και φυσικά δεν εφαρμόζεται αυτή η νομοθεσία, όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις σ’ αυτή την πόλη.

Μια πρόταση: να κατασκευαστούν ειδικά καλαίσθητα πλαίσια - κορνίζες, στα οποία να τοποθετούνται οι αφίσες, απαιτώντας έναν εικαστικό χαρακτήρα στην αφίσα, όποια κι αν είναι αυτή• κι αυτό να λειτουργήσει ανταποδοτικά. Το παράβολο που επιβάλει ο νόμος να διατίθεται ολόκληρο στη βελτίωση των συνθηκών διαφήμισης και προβολής των ενδιαφερομένων στα αισθητικά πλαίσια - κορνίζες.

Είναι ένα μέτρο που σταδιακά θα μπορέσει να βελτιώσει την κατάσταση και να απαλείψει το φαινόμενο της αφισορύπανσης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου