Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Να σταματήσει τώρα το καταστροφικό κλάδεμα των δέντρων-Πρόταση για Κανονιστική Διάταξη για την προστασία και την ανάπτυξη του Αστικού Πρασίνου στον Δήμο Λαμιέων

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
Ταχ θυρίδα 142  35100 Λαμία
Τηλ 2231045910   6932837696  6937378138


                                                Λαμία 24-11-2014

Μετά το τελευταίο θλιβερό δυστύχημα  στις Κομποτάδες παρατηρείται δυστυχώς μια απαράδεκτη αισθητικά, επιστημονικά και περιβαλλοντικά πρακτική δραστικού ‘’κλαδέματος’’ δένδρων μέσα κυρίως στον ιστό της πόλης μας. Στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται είναι μια κατακρεούργηση ολόκληρων κύριων κλάδων, ακόμη και του κεντρικού κορμού.

Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες καθίσταται απαραίτητο το κλάδεμα. Πότε όμως και βέβαια με ποιόν τρόπο; Οι απαντήσεις των επιστημόνων είναι συγκεκριμένες*.
Δυστυχώς, οι συστάσεις αυτές καταστρατηγούνται συστηματικά, με αποτέλεσμα  να έχουμε γύρω μας δέντρα χωρίς κλαδιά, που κινδυνεύουν άμεσα από σάπισμα και νέκρωση. Αφανίζονται, έτσι, μεγάλα αιωνόβια δένδρα και αφήνονται μόνο οι κορμοί –κουφάρια τους για να μας θυμίζουν εκείνη την όμορφη και ανθρώπινη παλαιά Λαμία.
Αξιοπερίεργο επίσης είναι πως ενώ υποτίθεται η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι υπεύθυνα να καθορίζουν την πολιτική στο Αστικό Πράσινο της Λαμίας, στα τελευταία χρόνια μόνο λίγες ανάλογες υποθέσεις συζητήθηκαν, ενώ παράλληλα αγνοήθηκαν οι προτάσεις της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών για δημιουργία μητρώου δένδρων και πρόγραμμα προστασίας-φροντίδας των (ιδιαίτερα σε πλατείες ,πάρκα και χώρους συνάθροισης κοινού).
Θεωρούμε πως είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να συζητηθεί  στον Δήμο μας και να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Κανονιστική Διάταξη με τις βασικές αρχές και τους στόχους στην ανάπτυξη και προστασία του αστικού πρασίνου του Kαλλικρατικού Δήμου Λαμιέων.

Σε αυτήν θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να προβλέπονται με σαφήνεια:
-η συντήρηση, η διατήρηση, και η προστασία του υφιστάμενου πρασίνου
-η συμβολή του δήμου στην αειφόρο ανάπτυξη, με στόχο την δημιουργία ανθρώπινης-πράσινης πόλης
-οι κανόνες που διέπουν την χρήση του Δημόσιου Πρασίνου από το κοινό
-η διαχείριση των αιτημάτων των δημοτών για κοπές δένδρων, κλαδεύσεις, φυτεύσεις κ.λ.π.
-οι παραβάσεις και οι κυρώσεις που θα έχουν όσοι καταστρατηγούν τον Κανονισμό και θεωρούνται υπεύθυνοι για την ελάττωση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου του δήμου
-η διάθεση των ξύλων από τα κλαδέματα
Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία υπάρχει Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται πως το επιθυμητό μέγεθος των ελευθέρων χώρων και του πρασίνου σε μια πόλη πρέπει να είναι  τα 8 τετραγωνικά µέτρα ανά κάτοικο, το οποίο πρέπει να κατανέµεται σε νησίδες πρασίνου, παιδικές χαρές και πάρκα πόλης και µε τέτοιο τρόπο ώστε να είναι άμεσα προσβάσιµα στον δημότη.
Γνωρίζουμε πως καταγραφή σε επίπεδο Καλλικρατικού Δήµου δεν υπάρχει, μπορούμε όμως ως Δημοτικό Συμβούλιο να ξεκινήσουμε μια διαδικασία που θα βοηθήσει σημαντικά στην ολοκληρωμένη, σχεδιασμένη και συντονισμένη προστασία και ανάδειξη του πρασίνου ως βασικού και αναπόσπαστου συστατικού της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

*Το κλάδεμα των δένδρων πρέπει να γίνεται:
1. Για αποκατάσταση ζημιών της κόμης
2. Για τη μείωση του βάρους της κόμης μετά από απώλεια ριζών
3. Για λόγους ασφαλείας και σταθερότητας σε γέρικα δένδρα αλλά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.
4. Χαλαρωτικές κλαδεύσεις σε περιπτώσεις πολύ πυκνής κόμης και πολύ στενού φυτευτικού συνδέσμου
5. Συμπληρωματικά κλαδεύονται όλοι οι νεκροί ή νεκρούμενοι κλάδοι, οι αδηφάγοι βλαστοί και κλαδιά τα οποία διασταυρώνονται και αλληλομαστιγώνονται με κλαδιά γειτονικών δένδρων.

Παναγιώτης Στασινός
Δημοτικός Σύμβουλος
της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου