Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Έρχονται βαριά πρόστιμα για τις χωματερές

Την ερχόμενη Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου, αναμένεται να κοινοποιηθεί επισήμως προς την χώρα μας το πρόστιμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις παράνομες χωματερές.
Το πρόστιμο θα είναι 22 εκατομμύρια ευρώ εφάπαξ, και 54.450 ευρώ για κάθε ημέρα λειτουργίας των παράνομων χωματερών.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, το πρόστιμο θα πληρωθεί από τις περιφέρειες και τους δήμους οπού έχουν σε λειτουργία παράνομες χωματερές.
Το ημερήσιο πρόστιμο των 54.500 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλλεται μέχρι της πλήρους συμμόρφωσης της χώρας, μέχρι δηλαδή να κλείσουν και να αποκατασταθούν όλοι οι παράνομοι χώροι ταφής αποβλήτων, ενώ το πρόστιμο θα απομειώνεται κατά 150 ευρώ ημερησίως κάθε φορά που η Ελλάδα θα αποδεικνύει την παύση λειτουργίας κάποιου παράνομου χώρου ταφής.


Το πρόστιμο των 20 εκατ. ευρώ προέκυψε πολλαπλασιάζοντας το βασικό πόσο των 220 ευρώ με τις 3.258 ημέρες παράβασης της χώρας

Η Ελλάδα είχε καταδικαστεί το 2005 για τη λειτουργία 1.125 παράνομων χωματερών και της δόθηκε παράταση χρόνου έως το 2011 προκείμενου να συμμορφωθεί, κάτι το οποίο δεν έκανε επαρκώς. Σημερα εκτιμάται ότι λειτουργούν ακόμη 60-70 χωματερές, κυρίως στα νησιά.

Τα πρόστιμα θα επιμερισθούν στις τοπικές κοινωνίες όπου λειτουργούν χωματερές με βάση νόμο του 2011 που τέθηκε σε εφαρμογή με ΚΥΑ του 2014.


Πηγή:  skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου