Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Να ανακηρυχθεί η Γέφυρα του Γοργοποτάμου ως στοιχείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
Ταχ θυρίδα 142  35100 Λαμία
Τηλ 2231045910   6932837696  6937378138

                                                  
Λαμία 24-11-2014


Γιορτάσθηκε χθες 23 Νοεμβρίου όπως κάθε χρόνο η Εθνική Αντίσταση στην ιστορική Γέφυρα. Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως γεγονός και πράξη αντίστασης, που συνέβαλε τα μέγιστα στην πορεία και στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εμείς στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών δεν θέλουμε η γέφυρα του Γοργοποτάμου να θυμίζει απλώς τον πόνο και την καταστροφή, που προκάλεσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και ο φασισμός, αλλά να λειτουργήσει και ως σύμβολο για έναν ειρηνικό κόσμο και ως πρόσκληση για την προετοιμασία όλων μας για την ειρήνη, καθώς και ως γέφυρα διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών.

Τονίζουμε ότι η «Γέφυρα του Γοργοποτάμου» ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θέτει η  Έκθεση 2000/2036(ΙΝΙ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στα Ευρωπαϊκά κράτη: «να αποτελεί σημαντικό παράδειγμα τύπου κτηρίου, αρχιτεκτονικού ή τεχνολογικού συνόλου ή τοπίου που απεικονίζει σημαντική ή σημαντικές φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας» και επίσης «να συνδέεται άμεσα ή διακριτά με γεγονότα κ.λ.π. εξέχουσας παγκόσμιας σημασίας»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας στην συνεδρίαση της 26/1/2011 κατά την διάρκεια συζήτησης για εγκατάσταση μικρού υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην περιοχή του Γοργοποτάμου μεταξύ άλλων αποφάσισε:

‘’4.Να προωθήσει τις ενέργειες του πρώην δήμου για ανακήρυξη από την ΟΥΝΕΣΚΟ της περιοχής του Γοργοποτάμου ως μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς’’ (ΑΔΣ 30/11)

Το ζήτημα έχει πολλές παραμέτρους:
- Απαντάει στο χρόνο. Άλλο μια τυπική εκδήλωση το χρόνο, που σιγά - σιγά πιθανόν να ξεφτίζει, κι άλλο μια παγκόσμια αναγνώριση με πολλαπλές ευθύνες της πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας.
- Απαντάει στην προστασία από ασυδοσίες, που πιθανόν υποβαθμίζουν την περιοχή (στάβλοι, υδροηλεκτρικά και ό,τι άλλο ανθρώπινο χωρίς έλεγχο)
-Απαντάει στο πώς θα γίνει ακόμα πιο ισχυρό το όνομα «ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ» 

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε σήμερα τις δικές ενέργειες ώστε να ετοιμαστεί επί τέλους ο φάκελος και να προωθηθεί στους αρμόδιους φορείς.

Παναγιώτης Στασινός
Δημοτικός Σύμβουλος
Της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου