Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Στα «σκαριά» Ενιαίος Κώδικας-μαμούθ για την Αυτοδιοίκηση – Τι αλλάζει στον «Καλλικράτη» – Ποιος ο ρόλος νέας Επιτροπής

Στη σύσταση «Επιτροπής Κωδικοποίησης Δικαίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης» προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τροπολογία που έχει κατατεθεί, στο νομοσχέδιου «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις» (άρθρο 22), το υπουργείο σχεδιάζει να εντάξει σε ενιαίο κώδικα «μαμούθ» το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στην αυτοδιοίκηση. Ουσιαστικά δηλαδή θα περιλαμβάνει θέματα θεσμικά, οικονομικά, εσόδων και προσωπικού.
Η επίμαχη απόφαση χαρακτηρίζεται από αρκετά αυτοδιοικητικά στελέχη ως «λανθασμένη» καθώς ο Κώδικας αυτός θα είναι τεράστιος. Η έκταση του, θεωρείται ότι θα δημιουργήσει επιπλοκές. Προβλέπεται να συμπεριλαμβάνει θέματα θεσμικά, οικονομικά και προσωπικού (όλων των κατηγοριών προσωπικού που υπηρετεί στους Δήμους και στα ΝΠΔΔ αυτών).


Με τη ρύθμιση αυτή στην ουσία τροποποιείται η διάταξη του άρθρου 283 παρ. 9 και 10 του Ν.3852/2010 «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» με την οποία προβλεπόταν Επιτροπή για τη σύνταξη ενιαίου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και Κώδικα Εσόδων.

Το έργο της Επιτροπής όπως περιγράφεται στην εν λόγω τροπολογία, θα περιλαμβάνει διατάξεις που ρυθμίζουν για τους ΟΤΑ, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους νομικών τους προσώπων και επιχειρήσεων, την οργάνωση, τη λειτουργία, την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων τους, κάθε ζήτημα εσόδων, δαπανών, οικονομικής λειτουργίας αναπτυξιακής πολιτικής, κ.λπ.

Δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση προτείνεται ένας Κώδικας αντί δύο που προέβλεπε ο Ν.3852/2010 και προστίθεται Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών Υπαλλήλων που προέβλεπε ο Ν.4018/2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου