Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Απολογισμός και εκλογές για τον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας

 Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι

Όπως ήδη έχετε ενημερωθεί την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014 θα γίνουν οι εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας για την ανάδειξη εκπροσώπων σας για την επόμενη τριετία (τελική ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου).
 Σε ένα σύντομο απολογισμό της τριετίας, θεωρώ οτι βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή του μεγαλύτερου πολέμου για την ιατρική κοινότητα που έγινε ποτέ, πάντα με το πρόσχημα της αναβάθμισης παροχής υγείας για τον ελληνικό λαό. Σ'αυτή την περίοδο υπήρξε ουσιαστική κατάργηση του κράτους πρόνοιας, ασφάλισης και παροχής υγείας για τον Έλληνα πολίτη καθώς και πλήρης απαξίωση του Έλληνα γιατρού και του ιατρικού λειτουργήματος με την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων. Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας σ'αυτή την περίοδο των καταιγιστικών αλλαγών κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατήσουν σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο τον Ιατρικό Σύλλογο έναντι της τοπικής κοινωνίας και των μελών του.

 Σ´αυτή την περίοδο ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας με την ανάληψη λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου Λαμίας,την ιατρική κάλυψη των Γηροκομείων Λαμίας και Στυλίδας καθώς και του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Λαμίας,συνέβαλε ουσιαστικά στην ανακούφιση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων αναβαθμίζοντας τα μέγιστα τον ρόλο της ιατρικής κοινότητας στον Φθιωτικό πληθυσμό. Έγιναν πολλαπλές παρεμβάσεις για θέματα της Φθιωτικής κοινωνίας τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,Δήμου Λαμίας,περιφερειακών δήμων (κουνουποκτονία,πρόληψη και αποτροπή μεταδοτικών νόσων,συμμετοχή στην Κοινοφελή Επιχείρηση του Δήμου Λαμίας,αποστολή σε 40.000 νοικοκυριά μέσω της ΔΕΥΑΛ οδηγιών αντιμετώπισης καρδιακής ανακοπής,επιμορφωτικά σεμινάρια για το κοινό,κλπ).
Όσον αφορά παρεμβάσεις για τα μέλη μας πρέπει να επισημανθεί ο καταλυτικός ρόλος του Προέδρου και του ΔΣ στην στελέχωση και λειτουργία του Νοσοκομείου Λαμίας,στην διεκδίκηση οφειλών του Δημοσίου προς τους γιατρούς, στην ουσιαστική έκφραση αντίθεσης στις προσπάθειες αλλαγής της εργασιακής σχέσης γιατρών του Δημοσίου τομέα καθώς και στην ευεργετική-όπως απεδείχθη εκ των υστέρων-αποτροπή ένταξης στον χρεοκοπημένο ΕΟΠΥΥ της πλειονότητας των ελεύθερο επαγγελματιών γιατρών της Φθιώτιδας με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής πανελληνίως.
Η λειτουργία του Συλλόγου προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις της εποχής με την λειτουργία σύγχρονης και λειτουργικής ιστοσελίδας (www.isf.gr) που ανανεώνεται καθημερινά και είναι εμπλουτισμένη με πολλά χρηστικά στοιχεία όπως νομοθεσία,ιατρικά νέα,νέα άλλων ιατρικών συλλόγων, αρθρογραφία μελών,κλπ (55.000 επισκέψεις από 25.000 επισκέπτες από όλο τον πλανήτη σύμφωνα με την Google Analytics).
Παράλληλα καθιερώθηκε και γίνεται καθημερινή ενημέρωση όλων των μελών μας με e-mail επί όλων των θεμάτων που αφορούν την άσκηση της ιατρικής μέσα από τον πρωτοφανή στα χρονικά κυκλώνα δημοσίευσης νόμων,διατάξεων, εγκυκλίων που διαφοροποιούνταν ακόμη και εντός 24ώρου. Διοργανώθηκαν επιστημονικές εκδηλώσεις για την ενημέρωση των μελών μας καθώς και του κοινού απο καταξιωμένους συναδέλφους από όλο τον Ελλαδικό χώρο με κατά βάσει επιστημονικά κριτήρια. Παράλληλα καθιερώθηκε για πρώτη φορά η απονομή επαίνων στους αποχωρούντες με σύνταξη συναδέλφους εις ένδειξη αναγνώρισης του έργου τους.
Ανταποκρινόμενοι στις νέες υποχρεώσεις του Συλλόγου (αδειοδοτήσεις ιατρείων,κλπ) στελεχώθηκε η γραμματεία του Συλλόγου με δυο υπαλλήλους (χωρίς να επιβαρυνθεί επιπλέον οικονομικά) που εκσυγχρόνισαν όλο το αρχειακό υλικό του Συλλόγου και εξυπηρετούν καθημερινά με αξιοπρέπεια και ευγένεια τα μέλη μας. Στα ανώτερα συνδικαλιστικά ιατρικά όργανα ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας συμμετέχει ενεργά δια του Προέδρου στό ΔΣ του ΠΙΣ, ως αιρετό μέλος,συμμετέχοντας παράλληλα σε σημαντικές επιτροπές (επιτροπή ΠΙΣ για την διαμόρφωση της νέας ιατρικής νομοθεσίας,επιτροπή για την αξιολόγηση του πλαφόν του ΕΟΠΥΥ).
 Όσον αφορά τον οικονομικό τομέα ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας εκπληρεί εις το ακέραιο τις οικονομικές του υποχρεώσεις έναντι τρίτων και του ΠΙΣ σε αντίθεση με άλλους Ιατρικούς Συλλόγους. Επιπλέον και προσαρμοζόμενοι στις ανάγκες των συναδέλφων, σε αυτή την δύσκολη οικονομικά περίοδο, μειώθηκε η ετήσια συνδρομή κατά 30% (45% για ειδικευόμενους-αγροτικούς γιατρούς). Παρά ταύτα και με χρηστή διαχείριση των οικονομικών κατά την τριετία τα αποθεματικά του Συλλόγου αυξήθηκαν κατά 60%,έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποτε επιτέλους ο στόχος να αποκτήσει ο Ιατρικός Σύλλογος την δικιά του στέγη .
Ως Διοικητικό Συμβούλιο απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν στο έργο μας και σας καλούμε αφ´ενός να συμβάλλετε με την ενεργό παρουσία σας και αφ´ετέρου να συμμετάσχετε στις διαδιδικασίες εκλογής των ικανότερων και με όραμα συναδέλφων που θα ανεβάσουν τον Ιατρικό Σύλλογο ένα σκαλοπάτι ψηλότερα. Προσωπικά σαν Πρόεδρος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας,οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη του ΔΣ και ιδιαιτέρως στον Γραμματέα Μιχ.Μπαρπαρούση καθώς επίσης και τους συναδέλφους που πλαισίωσαν επιτροπές και συμμετείχαν ενεργά στις δραστηριότητες του Συλλογου.
Λυπάμαι αν στεναχώρησα κάποιους συναδέλφους θίγοντας ατομικά συμφέροντα,αλλά θεωρώ οτι προασπίζοντας το κοινό συμφέρον τελικά οφελούνται όλοι.
Τέλος δηλώνω ότι δεν θα συμμετέχω προσωπικά ως υποψήφιος στην νέα εκλογική διαδικασία εκλογής ΔΣ για τον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας, ευχόμενος καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου