Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΙΩΝΙΚΑ 2014 Μικρασίας Μνήμη και Μαρτυρία.

Είναι  μια έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης στους πρόσφυγες του 1922. Σ΄ αυτούς που έφυγαν και σε αυτούς που ζουν. Έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης, γιατί τίμησαν τούτο τον τόπο. Τον πλούτισαν με την σοφία, την ευγένεια, την κουλτούρα τους. Τον άλλαξαν με   την εργατικότητα τους. Έστησαν παντού όπου βρέθηκαν  και εδώ στη Νέα Μαγνησία Λαμίας, σπίτια και νοικοκυριά, έκαναν προκοπή, πότισαν με τον ιδρώτα τους τη γη. Άφησαν τα σημάδια τους στο τόπο και την σκιά τους.
Στα χνάρια τους  ζούμε σήμερα όλοι εμείς,  οι έχοντες και οι μη έχοντες την ταυτότητα του Μικρασιάτη.  Οι Μικρασιάτες στο αίμα και οι Μικρασιάτες στο πνεύμα. Υποκλινόμενοι με σεβασμό στην Μνήμη και κουβαλώντας την Ιδέα.  Μετέχοντας σε αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά όλων των Ελλήνων,   που λέγετε Μικρασιατικός πολιτισμός.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΝΕΑΣ   ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Ένας φορέας που τον γέννησε το  1976 η  κλίση προς τον πολιτισμό που έκρυβαν μέσα τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης Γενιάς της Νέας Μαγνησίας.

Υπήρξε πάντα πόλος συσπείρωσης της μικρής κοινωνίας της Νέας Μαγνησίας.
38 χρόνια παρουσίας στο χώρο του πολιτισμού, 38 χρόνια προσπάθειας να μείνουν άσβεστες στη μνήμη των προσφύγων οι πατρίδες τους, 38 χρόνια αγώνα να μεταλαμπαδευτούν στις νεότερες γενιές ήθη και έθιμα των Ελλήνων που έζησαν κάποτε στην Μικρά Ασία
Οι εμπνευστές και τα διοικητικά συμβούλια του συλλόγου δούλεψαν άοκνα, για να παραδώσουν στην πόλη της Λαμίας ένα σύλλογο καθ΄  όλα καταξιωμένο. Ένα σύλλογο προσφυγικό που πλαισιωμένος και από ντόπιο στοιχείο πρωτοστατεί σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και όχι μόνο.
Ο κοινωνικός του χαρακτήρας αναδεικνύεται μέσα από την ποικιλότροπη δραστηριότητα και προσφορά. Δραστηριότητα βέβαια εμπλουτιζόμενη και προσαρμοζόμενη στις ανάγκες της κάθε εποχής.
Άλλωστε με αυτό τον τρόπο το δέντρο της παράδοσης με τις βαθιές ρίζες, δίνει καινούργιους κλώνους, που ο ίσκιος τους θα δροσίζει και θα εμπνέει τις επερχόμενες γενεές.
Ο Σύλλογος  στράφηκε με πάθος   στην ανάδειξη του    αξιόλογου και ιδιαίτερου πολιτισμού που κουβαλάει η συνοικία.


Δεν παραδίδονται    στη λήθη οι  γενιές των μαρτύρων  του 1922, ο ξεριζωμός και η προσφυγιά που σημάδεψε τούτη την μικρή γωνιά. Η Νέα Μαγνησία Λαμίας δέχτηκε τόσο  πόνο, ποτίστηκε από το δάκρυ της νοσταλγίας του πρόσφυγα, άκουσε τόσους βόγκους κι  αναστεναγμούς και ο    Πολιτιστικός Σύλλογός της αισθάνθηκε νωρίς     το χρέος  και την ευθύνη  να συντηρεί  αυτήν   την ιερή προσπάθεια   για  την Ανάσταση, Συντήρηση και Μεταλαμπάδευση της Μικρασιατικής Ιδέας και Μνήμης.
Έτσι  μέσα από σημαντικές κινήσεις,  κατόρθωσε να φωτίσει το πραγματικό πρόσωπο της Νέας Μαγνησίας με τον Μικρασιατικό πυρήνα της και το ντόπιο ανθρώπινο στοιχείο που πλαισίωσε αυτόν τον πυρήνα και να το γνωστοποιήσει παντού.
1992, μεγάλο αφιέρωμα στα εβδομήντα   χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. 1999, έκδοση  Λευκώματος αφιερωμένου στην συμπλήρωση των 70 χρόνων από την γένεσή της Νέας Μαγνησίας. «Iωνικά» εκδηλώσεις Μνήμης.  Νέο- Μαγνησιώτικος Γάμος κάθε  Καθαρά Δευτέρα. « Ο  Κλήδωνας ». Τα  Μικρασιάτικα κάλαντα των Φώτων. Η  επικοινωνία με προσφυγικά σωματεία ανά την Ελλάδα και η συνάντηση στη Λαμία κάθε τρία χρόνια προσφυγικών Σωματείων Καισαριανής, Νέας Ερυθραίας, Νέας Ιωνίας Βόλου. Εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα στην εορτή των Αγίων του Ναού μας Κωνσταντίνου και Ελένης.
Με τις χορευτικές και θεατρικές του ομάδες και  με την χορωδία  υποστήριξε άριστα το πολιτιστικό του έργο και το ταξίδεψε σε πολλά μέρη μαζί με την  φήμη της συνοικίας μας της Νέας Μαγνησίας Λαμίας.


Διοργανώνουν.
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΛΑΜΙΑΣ
Η ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ  ΑΓΙΩΝ ΚΩΝ/ΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ
O ΣΥΛΛΟΓOΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 5ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ

ΤΕΛΟΥΝ  ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΤΗΤΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΑΣ
 «ΙΩΝΙΚΑ 2014» Μικρασίας Μνήμη και Μαρτυρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου