Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Τα πάντα για τον ιό Έμπολα που έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό

Από την Παρασκευή όλος ο πλανήτης τέθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική που μέχρι στιγμής έχει στοιχήσει την ζωή σε περισσότερους από 900 ανθρώπους.
Γιατί ο ιός είναι τόσο επικίνδυνος; Η Έμπολα είναι μια σπάνια, σοβαρή ασθένεια και τις περισσότερες φορές θανατηφόρα. Μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά (π.χ. σάλιο, ούρα) από μολυσμένα  άτομα, νεκρά ή ζωντανά. Στους τρόπους μετάδοσης περιλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς έως και εφτά εβδομάδες μετά την ανάρρωσή τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ξενιστές του ιού Ebola είναι πιθανώς οι νυχτερίδες, από τις οποίες ο ιός μεταφέρεται στη συνέχεια στα άλλα ζώα. Πίθηκοι, χιμπατζήδες, μαϊμούδες, αντιλόπες και σκαντζόχοιροι περιλαμβάνονται επίσης στα ζώα που έχουν μολυνθεί με τον ιό. Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται δηλαδή μέσω του αέρα, όπως συμβαίνει με τη γρίπη.


Η νόσος εκδηλώνεται με αιφνίδια έναρξη πυρετού, εξάντληση, πόνους στους μυς, πονοκεφάλους και πονόλαιμο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν από δύο έως και 21 ώρες μετά τη μόλυνση. Το επόμενο στάδιο της ασθένειας χαρακτηρίζεται από εμετό, διάρροια, εξανθήματα και δυσλειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν επίσης έντονη εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Η ιατρική κοινότητα υποστηρίζει  ότι αυτή η επιδημία προέρχεται από το πλέον θανατηφόρο και πιο επιθετικό στέλεχος του ιού, το οποίο σκοτώνει περισσότερο από το 90% των ασθενών. Άλλα στελέχη είναι λιγότερο λοιμογόνα και έχουν ποσοστό επιβίωσης μέχρι 75 %. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ποιοι παράγοντες κάνουν κάποιους ανθρώπους να αναρρώσουν, ενώ άλλοι υποκύπτουν.

Το πλέον ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι δεν υπάρχει ειδικό εμβόλιο ή θεραπεία για τον ιό. Στις 1 Αυγούστου 2014 ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ Θα ξεκινήσουν πειραματικό εμβολιασμό κατά του ιού από τον Σεπτέμβριο, εφόσον υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από σχετικές δοκιμές σε θηλαστικά.

Τα μέτρα πρόληψης αφορούν κυρίως όσους σχεδιάζουν ταξίδι στις περιοχές της επιδημίας. Συστήνεται κατ’ αρχήν σε όλους όσοι έχουν προγραμματίσει ή επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως η Γουινέα, η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε, αλλά και η Νιγηρία, να αποφύγουν προς το παρόν αυτή τη μετακίνηση, εφόσον δεν συντρέχει σοβαρός λόγος. Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή, θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ: Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (ιστούς, αίμα, σπέρμα, σάλιο κ.λπ.) και μολυσμένα αντικείμενα, προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων, κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου