Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Κύριε Σταυρογιάννη καλημέρα σας...(Του Γιώργου Καλλιώρα)

Σε λίγες ημέρες πρόκειται να αναλάβετε τα καθήκοντα του δημάρχου σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

Ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα ότι η γενική κατάσταση στον δήμο μας είναι τραγική. Η πόλη μας μοιάζει με μια ξεδοντιάρα γριά ξεπεσμένη αρχόντισσα που δεν θέλει πια να την δει αλλά ούτε και να την πλησιάσει κανένας.

Ξέρετε επίσης ότι το πρόβλημα στην χώρα μας αλλά και ειδικότερα στην πόλη μας βρίσκεται στην συνείδηση των πολιτών. Οι περισσότεροι Έλληνες ζουν σε ένα όνειρο. Επί πολλά χρόνια έμαθαν να βγάζουν εύκολα και γρήγορα χρήματα και μάλιστα χωρίς να ιδρώνουν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση και την διασπορά της διαφθοράς μέχρι τον τελευταίο ιστό της κοινωνίας μας.

Η διαφθορά απλώθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας, το ίδιο φυσικά συνέβη και στην πόλη μας. Η διαφθορά είχε γίνει και εξακολουθεί για πολλούς να είναι «κεκτημένο δικαίωμα» παρά τα δεινά που μας έχει επιβάλει η τρόικα. Και το χειρότερο όλων είναι ότι όλοι πια φοβούνται να ξυπνήσουν και να δουν την πραγματικότητα, η οποία δυστυχώς πια είναι πολύ σκληρή και ασύλληπτη για τον τρόπο που ζούσαν τα τελευταία χρόνια οι συμπολίτες μας.

Έτσι ακόμη όλοι τρέχουν να πιαστούν από κάπου είτε δήμαρχος είναι αυτός είτε νομάρχης είτε υπουργός προς όφελος των προσωπικών τους προσδοκιών, ενώ ξέρουν πια πολύ καλά ότι κανένας δεν μπορεί να τους προσφέρει τίποτα.

Γνωρίζετε επίσης <!!--more-->πολύ καλά ότι ο τόπος για να πάρει τον δρόμο της ανάπτυξης χρειάζεται άμεση εξυγίανση. Το πρόβλημα όμως είναι ποιος θα είναι αυτός που θα πάρει την δύσκολη απόφαση να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.

Σαν νέος δήμαρχος της Λαμίας έχετε δυο επιλογές. Η πρώτη επιλογή σας είναι να ακολουθήσετε την τακτική του προκατόχου σας. Ο προκάτοχος σας ενδιαφέρθηκε να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του και μόνο, επιλέγοντας ως άμεσους συνεργάτες του τους υποψήφιους που του έφεραν τις περισσότερους ψήφους.

Αυτό όμως είχε σαν αποτέλεσμα να επιλέξει τους πλέον ακατάλληλους συνεργάτες για την διοίκηση της πόλης, διότι είναι πλέον γνωστό ότι το 80% των εκλεγμένων σε όλες τις εκλογές είναι ακατάλληλοι για τον λόγο που εκλέγοντα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι καλοί άνθρωποι ή ευσυνείδητοι πολίτες .

Ο προκάτοχος σας είχε στην διάθεση του ικανότατα στελέχη τα οποία θα είχαν προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία, αλλά για δικούς του λόγους τα άφησε ανεκμετάλλευτα.

Έθεσε σαν προτεραιότητα να φροντίζει τους ψηφοφόρους του και μόνο, κάνοντας τους τα οποιαδήποτε χατίρια. Με αυτόν τον τρόπο ήξερε ότι χωρίς πολύ κόπο θα ξανακέρδιζε τις εκλογές στην ερχόμενη τετραετία. Είναι όμως η χειρότερη τακτική, που μπορεί να εφαρμόσει ένας τοπικός άρχοντας η «τοπικός άρχοντας».

Η δεύτερη επιλογή σας είναι να επιλέξετε τους ικανότερους συνεργάτες σας που ευτυχώς η τοπική κοινωνία μας έχει αρκετούς. Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν και θέλουν να προσφέρουν στον τόπο, αλλά αηδιασμένοι από την διοικητική πραγματικότητα κάθονται μακριά και με πίκρα βλέπουν ανθρώπους άσχετους με την τοπική αυτοδιοίκηση να κάνουν πειράματα εις βάρος της τοπικής κοινωνίας.

Οι άμεσοι συνεργάτες σας θα πρέπει να διαθέτουν την κατάλληλη παιδεία, την αίσθηση της προόδου και την έννοια της ανάπτυξης για να μπορέσουν να παράγουν έργο και να ανατρέψουν το σαθρό διοικητικό κατεστημένο, που κάποιοι έχουν επιβάλει στην πόλη μας .

Ανακεφαλαιώνοντας, να ξέρετε ότι σε λίγες ημέρες θα διαχειρίζεστε τα όνειρα, τις προσδοκίες και το μέλλον εκατό χιλιάδων ανθρώπων περίπου. Ακολουθώντας την πρώτη επιλογή να είστε σίγουρος ότι θα ξαναβγείτε δήμαρχος, και μια και δυο μπορεί και περισσότερες τετραετίες, αλλά να θυμάστε ότι θα είστε ένας δήμαρχος της σειράς.

Ακολουθώντας όμως την δεύτερη επιλογή ενδέχεται να μην ξαναβγείτε δήμαρχος, αλλά θα μείνετε στην ιστορία σαν ο δήμαρχος που έφερε την αναμόρφωση και την εξυγίανση στην τοπική κοινωνία. Θα είστε ο Δήμαρχος που ξερίζωσε το οθωμανικό διοικητικό κατάλοιπο του παρελθόντος.

Καλή επιτυχία και σιδεροκέφαλος.

Γ. Καλλιώρας
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου