Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Οι δέκα πιο πρωτοποριακοί αστικοί λαχανόκηποι του κόσμου

Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στα τοπικά προϊόντα, συχνά οργανικής καλλιέργειας. Φαίνεται ότι η προσπάθεια ευαισθητοποίησης και προώθησης της υγιεινής διατροφής με εγχώρια προϊόντα -που πέραν των άλλων έχουν και χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα- παράλληλα με την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και παραγωγών έχει αποφέρει κάποιους καρπούς.
Παρόλα αυτά οι περισσότεροι από εμάς έχουμε λίγες ευκαιρίες να συμμετάσχουμε στο κίνημα των τοπικών τροφίμων. Στην Ελλάδα υπάρχουν ορισμένοι δημοτικοί, ανοιχτοί λαχανόκηποι αλλά σε μακρινά μέρη του κόσμου κοινωνικές επιχειρήσεις πειραματίζονται με πιο καινοτόμες ιδέες μετατροπής της τοπικής γεωργίας σε αναπόσπαστο κομμάτι της αστικής ζωής.


Όπως μεταδίδει ο Guardian, τα δέκα πιο ευφάνταστα σχέδια αστικών καλλιεργειών είναι τα ακόλουθα:

1. GrowUp Box, Λονδίνο, Βρετανία

Σε ένα εμπορευματοκιβώτιο, κοινώς κοντέηνερ, μήκους έξι μέτρων,  εκτρέφονται τροπικά ψάρια του γένους τιλάπια μέσα σε δεξαμενές και τα απόβλητα χρησιμοοποιούνται ως λίπασμα για λαχανικά που καλλιεργούνται σε κάθετες κολώνες.

Οι δεξαμενές είναι σχεδιασμένες με τρόπο κατάλληλο ώστε τα ψάρια να έχουν χώρο να αναπτυχθούν. Το νερό από τις δεξαμενές μεταφέρει θρεπτικά απόβλητα τις εκτροφής προς τις κολώνες για να λιπανθούν περίπου 400 φυτά. Ψάρια και λαχανικά πωλούνται σε εστιατόρια της περιοχής.

2. Beacon Food Forest, Σηάτλ, ΗΠΑ

Το “δάσος τροφίμων” Beacon Food Forest στο Σηάτλ των βορειοδυτικών ΗΠΑ άνοιξε τις πύλες του στο κοινό φέτος την άνοιξη και σηματοδότησε τη μετατροπή μιας δημόσιας έκτασης σε έναν δασικό κήπο εδώδιμων προϊόντων έκτασης 28 στρεμμάτων, ο οποίος αποτελεί τη φυσική προέκταση ενός πάρκου.

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ευπρόσδεκτοι να συλλέξουν καρπούς από τα δέντρα -φρούτα και ξηρούς καρπούς-, κολοκύθες από ένα μποστάνι και βατόμουρα, μούρα και λοιπά συγγενικά είδη από δεκάδες θάμνους.

Στόχος είναι η μίμηση ενός φυσικού οικοσυστήματος με τη δημιουργία ενός χώρου που απαιτεί λιγότερη συντήρηση και αποφέρει υψηλότερες αποδόσεις.

3. Pasona Group, Τόκυο, Ιαπωνία

Στα κεντρικά γραφεία της εταρείας αναζήτησης προσωπικού από τα ταβάνια κρέμονται τσαμπιά με ντομάτες, στις αίθουσες συσκέψεων φυτρώνουν αρτυματικά φυτά και στην αίθουσα υποδοχής υπάρχει ένας μικρός ορυζώνας.

Τα φυτά σκοπό έχουν να χαλαρώσουν τους υπαλλήλους, να ενθαρρύνουν τις καινοτόμες ιδέες γύρω από την καλλιέργεια της γης και να δημιουργήσουν μια αίσθηση κοινότητας μεταξύ των εργαζομένων.

Τα τρόφιμα που καλλιεργούνται στο κτήριο προμηθεύουν το εστιατόριο της εταιρείας.

4. Farmery, Βόρεια Καρολίνα, ΗΠΑ

To Farmery είναι ένας διώροφος αστικός λαχανόκηπος που εκτείνεται σε μια επιφάνεια 760 τετρ. μέτρων. Στον κάτω όροφο φιλοξενείται ένα μεγάλο μανάβικο, ενώ στον πάνω καλλιεργούνται μανιτάρια, λαχανικά και φρούτα. Ό,τι δεν καλλιεργείται στο κτήριο προέρχεται από τοπικούς παραγωγούς.

Ήδη λειτουργεί ένας αστικός λαχανόκηπος εμπνεύσεως στο Ντάραμ της Βόρειας Καρολίνας, αλλά η ακριβής τοποθεσία του Farmery δεν έχει ανακοινωθεί.

5. Sky Greens, Lim Chu Kang, Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη, ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα κράτη στον κόσμο δεν έχει διαθέσιμη γη για καλλιέργεια. Έτσι, ο εφευρέτης και επιχειρηματίας Τζακ Νγκ δημιούργησε το σύστημα Sky Greens για να καλλιεργήσει περισσότερα τρόφιμα σε λιγότερο χώρο.

Όπως και οι κυρτοί ουρανοξύστες-μποστάνια του αρχιτεκτονικού γραφείου Forward Thinking Architecture, ο λαχανόκηπος του  Νγκ εκτείνεται προς τον ουρανό.

Το σύστημα αποτελείται από 32 περιστρεφόμενους δίσκους πάνω στους οποίους καλλιεργούνται μαρούλια, σπανάκια και ασιατικές ποικιλίες.

Οι δίσκοι περιστρέφονται για να συλλέξουν τη μέγιστη ηλιακή ακτινοβολία.

Το Sky Greens τέθηκε σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2012 και προμηθεύει την τοπική αγορά σε καθημερινή βάση,

6. Brooklyn Grange, Μπρούκλυν, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Ο αστικός λαχανόκηπος Brooklyn Grange αποτελείται από δέκα στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στις ταράτσες δύο κτηρίων που φιλοξενούν γραφεία.

“Εξετάζουμε διάφορους τρόπους για να αυξήσουμε την παραγωγή τροφίμων χωρίς να αυξήσουμε το αποτύπωμα των καλλιεργειών” αναφέρει η ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος του Brooklyn Grange, Αναστασία Πλακιά.

Τα αστικά μποστάνια του Μπρούκλυν παράγουν περίπου 25 τόνους τροφίμων ετησίως, τα οποία διατίθενται σε χονδρεμπόρους.

Πέραν του γεγονότος ότι αυξάνουν την τοπική παραγωγή τροφίμων της Νέας Υόρκης, τα αστικά μποστάνια απορροφούν περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια λίτρα ομβρίων υδάτων αποσυμφορίζοντας τα συστήματα αστικών λυμάτων της αμερικανικής Μετρόπολης.

7. Deu Horta Na Telha, Σάο Πάολο, Βραζιλία

Μετά από εμπειριά 30 ετών στην κατασκευή αστικών κήπων στην περιοχή του Σάο Πάολο, ο μηχανικός Μάρκος Βικτορίνο κυριολεκτικά ξέμεινε από καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Στο πλαίσιο της ερευνητικής του εργασίας στο τοπικό κολλέγιο Faculdade Cantareira, εφηύρε έναν τρόπο να μετατρέψει ταράτσες, μπαλκόνια και πεζόδρομους σε μικρές φάρμες

Ο Βικτορίνο αναποδογυρίζει κεραμίδια και δημιουργεί ένα μακρύ αυλάκι σε σχήμα V που μπορεί να γεμίσει με χώμα.

Αυτά τα μποστάνια από κεραμίδια είναι υπερυψωμένα ώστε να είναι προσβάσιμα από παιδιά και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Καθώς συγκρατούν το νερό, τα κεραμίδια διατηρούν την υγρασία τους ελαχιστοποιώντας τις ανάγκες σε νερό.

8. Prinzessinnengarten, Βερολίνο, Γερμανία

Το Prinzessinnengarten είναι ένας αστικός λαχανόκηπος κατασκευασμένος σε μια περιοχή όπου κάποτε δέσποζε το Τείχος του Βερολίνου και βρίσκεται ανάμεσα σε ανενεργές στάσεις λεωφορείων, τσιμεντένιους τοίχους καλυμμένους από γκραφίτι και παλιές πολυκατοικίες.

Πίσω από τους καλυμμένους από αναρριχητικά φυτά φράχτες καλλιεργούνται διάφορα λαχανικά σε εύκολα μεταφερόμενα δοχεία, από ανακυκλωμένα Tetra Pak, ως τσουβάλια και πλαστικά δοχεία. που επιτρέπουν την άμεση μετακόμιση της όλης επιχείρησης εφόσον παραστεί ανάγκη.

Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν λαχανικά, να μάθουν για τη σπορά και το θερισμό των σπόρων ή να επισκεφθούν την καφετέρια για να απολαύσουν γεύματα με υλικά από το μποστάνι

9. Urban Organics, Σαιντ Πωλ, Μιννεσότα, ΗΠΑ

Εγκατεστημένο σε ένα κτήριο που κάποτε φιλοξενούσε μια ζυθοποιία, η Urban Organics είναι μια υδροπονική φάρμα όπου καλλιεργούνται ζαρζαβατικά με ελάχιστη κατανάλωση νερού, 2% των συμβατικών καλλιεργειών, και εκτρέφονται ψάρια τα οποία καταλήγουν σε τοπικά μανάβικα και εστιατόρια.

Ο ιδρυτής Φρεντ Χαμπερμαν ελπίζει η φάρμα του να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

10. Lufa Farms, Μόντρεαλ, Καναδάς

Στόχος της Lufa Farms είναι η δημιουργία μιας “τοπικής μηχανής τροφίμων”. Κεντρική θέση καταλαμβάνουν δύο θερμοκήπια σε ταράτσες με συνολική επιφάνεια επτά στρέμματα. Εκεί παράγονται λαχανικά και αρτυματικά φυτά, πιπεριές και μελιτζάνες.

Τα προϊόντα συσκευάζονται με άλλα τοπικά εδέσματα όπως χειροποίητα ζυμαρικά, φρέσκο ψωμί και σοκολάτα κουβερτούρα για να καταλήξουν σε 4000 πελάτες κάθε βδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου