Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Μεγάλη κομπίνα από Βρεφονηπιακούς Σταθμούς συνεργαζόμενους με Δήμους

"Ολοκληρώθηκε έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για τη διαπίστωση παραβάσεων, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, από Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, κατά την οποία διαπιστώθηκε σωρεία οικονομικών παραβάσεων από δύο Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, οι οποίοι συμμετείχαν σε σχετικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα - Ε.Π. Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013. -, υλοποιούμενο από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), σε συνεργασία με Δήμους της Χώρας.
Σύμφωνα με το epoli.gr, ορισμένοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί είχαν συνάψει σχετικές συμβάσεις με τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Συμβάσεων και λάμβαναν μεγάλα ποσά, για την κάλυψη του συνολικού κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών, προκειμένου οι γονείς να μην προβαίνουν σε πληρωμή τροφείων ή άλλης μορφής διδάκτρων ή καταβολή οποιουδήποτε άλλου αντιτίμου (σίτιση, μετακίνηση από την οικία κ.λπ.)."


Οι συγκεκριμένοι όμως Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, κατά παράβαση των συμβάσεων και περαιτέρω της υφιστάμενης νομοθεσίας, απαιτούσαν από τους γονείς να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για τη μετακίνηση των παιδιών, ισχυριζόμενοι ότι το πρόγραμμα δεν προέβλεπε τέτοια παροχή.

Ανάλογη «πρακτική» ακολουθούσαν και στο θέμα της σίτισης, δεδομένου ότι προσφέρονταν γεύματα έναντι χρηματικής αμοιβής ή σε κάποιες περιπτώσεις προσφέρονταν μικρότερος αριθμός γευμάτων από τον προβλεπόμενο στη σχετική σύμβαση, κατά παρέκκλιση του προγράμματος, που απαγόρευε την οποιαδήποτε χρέωση στους γονείς.

Επιπρόσθετα, οι συγκεκριμένοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί αποκόμιζαν παράνομο περιουσιακό όφελος σε βάρος του Δημοσίου καθώς σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, ενώ είχε διακοπεί η φοίτηση παιδιών ή/και η φύλαξη βρεφών, συνέχιζαν να εισπράττουν τις επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ!

Στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έγγραφα και φορολογικά στοιχεία - δεδομένα, από τη μελέτη, εκτίμηση και ανάλυση των οποίων προέκυψαν τα εξής:

· Βρεφονηπιακός Σταθμός στον Πειραιά, είχε χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με το συνολικό ποσό των 106.400,00 €, ενώ έπειτα από την διαπίστωση των προαναφερθεισών παραβάσεων και μετά από έλεγχο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, μέρος του ποσού ανακλήθηκε ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

· Βρεφονηπιακός Σταθμός στο Βόλο, είχε χρηματοδοτηθεί για τη φύλαξη 118 νηπίων με το συνολικό ποσό των 461.700,00 €, για υπηρεσίες που ουσιαστικά δεν παρείχε στους γονείς. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι χρέωνε υπηρεσίες μετακίνησης και σίτισης, που δεν παρείχε, τελικά.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και η συνταχθείσα Έκθεση Φορολογικού Ελέγχου απεστάλη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

http://www.lamiareport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου