Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ποιος είναι ο “κολληματικός” δρόμος που προτιμάτε στην πόλη που κατοικείτε;

Τι σημαίνει “κολληματικός” δρόμος και ποιον προτιμάς στην πόλη σου;
Παράδειγμα "κολληματικού"
δρόμου στη Λαμία, με την καλλιτεχνική
παρέμβαση από το ΣΚΕΤΚΕ
Η έκφραση “sticky street” (“κολληματικός” δρόμος) δεν φέρνει τις καλύτερες εικόνες στο νου: παραπέμπει σε τσίχλες και παχύρρευστα υγρά κολλημένα στα πεζοδρόμια, φαινόμενο σύνηθες στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, ή σε φρεσκοασφαλτοστρωμένο δρόμο μια μέρα με πολύ ζέστη και ήλιο (όπως η σημερινή καλή ώρα).
Η έκφραση “sticky street” δεν αναφέρεται σε τίποτα από τα παραπάνω. Πρόκειται για ένα νεολογισμό που “εφηύρε” ο blogger του planetizen.com, Μπρεντ Τοντέριαν και που δηλώνει το δρόμο στον οποίο οι πολίτες αρέσκονται να σταματούν και να περνούν το χρόνο τους: να πίνουν καφέ, να ψωνίζουν, να ξεκουράζονται, να συζητούν, να στέκονται, να κάνουν ποδήλατο κ.ά.


Όπως γράφει ο Τοντέριαν “οι δρόμοι δεν υπάρχουν μόνο για να μετακινούνται οι άνθρωποι, αλλά και για να στέκονται σε αυτούς και να τους απολαμβάνουν. Τα ωραία μέρη δεν μαγνητίζουν μόνο το βλέμμα, αλλά σε προσκαλούν να σταθείς σε αυτά και να περάσεις χρόνο. Ένα μέρος είναι “κολληματικό” αν αρέσει στους ανθρώπους και δεν θέλουν να φύγουν από αυτό”.

Σύμφωνα με την εμπειρία του Τοντέριαν από το Βανκούβερ  τα κολληματικά μέρη δεν προσδιορίζονται μόνο με ποσοτικές παραμέτρους (πχ πόσα αυτοκίνητα διασχίζουν το δρόμο, πόσα ποδήλατα, πόσοι πεζοί κλπ), αλλά και από ποιοτικά κριτήρια, όπως το ύφος των καταστημάτων που φιλοξενούνται σε ένα δρόμο, η ύπαρξη πεζοδρόμων, ειδικών θέσεων για τα ποδήλατα κ.ά.

Από μια οπτική, η έννοια του κολληματικού δρόμου μοιάζει με εκείνη του “κατοικήσιμου” δρόμου, στον οποίο κυκλοφορούν λιγότερα αυτοκίνητα και περισσότερα ποδήλατα, αλλά και σε εκείνη του “πλήρους” δρόμου που συνδυάζει την οικολογική μετακίνηση με την ιδιαίτερη αισθητική, τις υποδομές, τις δημόσιες μεταφορές, τη λειτουργία καταστημάτων κλπ.

Γιατί λοιπόν θέλουμε περισσότερους κολληματικούς δρόμους ή οδούς; Όχι μόνο διότι είναι φιλικότεροι και ασφαλέστεροι για τους κατοίκους. Αλλά και διότι συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που προσελκύουν τους ανθρώπους στις πόλεις, τους δίνουν ζωντάνια και τις καθιστούν οικονομικά βιώσιμες.

Ποιος είναι λοιπόν ο “κολληματικός” δρόμος που προτιμάτε στην πόλη που κατοικείτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου