Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Το «κόλπο» της ΔΕΗ στις ΔΕΥΑ – Με ποιον τρόπο (κατα)χρεώνει τους πολίτες

Η πρόσφατη συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και των εκπροσώπων της τρόικας έφερε στην επιφάνεια το «κόλπο» της ΔΕΗ σε σχέση με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Συγκεκριμένα, η Δημόσια (;) Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ξεχνώντας το πρώτο συνθετικό του ονόματός της και λειτουργώντας ως ιδιωτική επιχείρηση που δείχνει «αλληλεγγύη» στους βιομήχανους-ιδιώτες και όχι στους πολίτες,  χρεώνει τις βιομηχανίες με χαμηλό τιμολόγιο χωρίς όμως να κάνει το ίδιο για τις ΔΕΥΑ που παρέχουν παρέχουν καθαρό και υγιεινό νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στον μισό πληθυσμό της χώρας μας. Με αυτό τον τρόπο οι ΔΕΥΑ που αρνούνται αυτό τον (αντικοινωνικό) τρόπο χρέωσης της ΔΕΗ, εμφανίζονται να οφείλουν εκατομμύρια ευρώ στην επιχείρηση, θέμα το οποίο έθεσε η τρόικα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.


Πώς έχει το θέμα: Η ΔΕΗ από την ίδρυση των Δ.Ε.Υ.Α.(1980) χρεώνει τις Δ.Ε.Υ.Α. με τιμολόγιο γενικής χρήσης όπως χρεώνει τους κοινούς καταναλωτές επικαλούμενη τυπικούς λόγους (ΣΤΑΚΟΔ-ΕΚΑΔ), αρνούμενη οποιαδήποτε παραπέρα συζήτηση και μην λαμβάνοντας υπ” όψη της το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις των Δ.Ε.Υ.Α. (βιολογικοί καθαρισμοί,αντλιοστάσια,διυλιστήρια) έχουν όλα τα χαρακτηριστικά βιομηχανικής εγκατάστασης. Αυτός είναι ο ένας και μοναδικός λόγος που έχουν συσσωρευθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δ.Ε.Υ.Α .Οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν ζήτησαν ποτέ από τη ΔΕΗ ευνοϊκή μεταχείριση ή μειωμένα τιμολόγια, αλλά αποκλειστικά και μόνο να χρεώνονται με το τιμολόγιο που προσιδιάζει στη φύση και την λειτουργία τους.Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις στη ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς, όμως,  αποτέλεσμα.

Μαρινάκης: Μας απειλούν ότι θα κόψουν το ρεύμα!

Όπως λέει στην aftodioikisi.gr, o πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης τα ποσά που φαίνεται ότι χρωστούν οι ΔΕΥΑ στη ΔΕΗ «οφείλονται αποκλειστικά στο τιμολόγιο με το οποίο χρεώνει η ΔΕΗ τις ΔΕΥΑ το οποίο είναι τιμολόγιο γενικής χρήσης». Και συμπληρώνει: «Η ΔΕΗ αρνείται συστηματικά να ανταποκριθεί στο αίτημα της ΕΔΕΥΑ προβάλλοντας ως βασικό λόγο ότι τα αντλιοστάσια και οι βιολογικοί καθαρισμοί των ΔΕΥΑ. δεν υπάγονται στις βιομηχανικές δραστηριότητες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ απειλεί να κόψει το ρεύμα στις ΔΕΥΑ που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς αυτήν».

Τι πρέπει να γίνει, σύμφωνα με το Γ. Μαρινάκη; Αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας και επιπλέον «η ΔΕΗ θα πρέπει να επανεξετάσει την τιμολογιακή της πολιτική απέναντι στις ΔΕΥΑ λαμβάνοντας υπόψη της τις προτάσεις της Ένωσης, και κυρίως το ότι δεν μπορεί καταναλώσεις ρεύματος που αφορούν σε κοινωφελείς δραστηριότητες όπως η παραγωγή νερού και η επεξεργασία λυμάτων να εξομοιώνονται με καταναλώσεις που προσιδιάζουν σε εμπορικές χρήσεις».

Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους

Να σημειωθεί ότι οι ΔΕΥΑ για τις κιλοβατώρες που «καίνε» και χρεώνονται με εμπορικό τιμολόγιο πληρώνουν συνολικά -κατά μέσο όρο- 27.173.661,6274 ευρώ, ενώ εάν είχαν ενταχθεί στο καθεστώς του βιομηχανικού τιμολογίου θα γλίτωναν 4.022.212,68254 ευρώ και θα πλήρωναν 23.151.448,9449 ευρώ. Το «γλίτωναν», βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση δεν αφορά μόνο στις ΔΕΥΑ, αλλά και στους ίδιους τους καταναλωτές, διότι με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν οι Επιχειρήσεις να εφαρμόσουν, για παράδειγμα, το κοινωνικό τιμολόγιο που θεσπίστηκε με τον «Καλλικράτη 2».

Η ΕΔΕΥΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να μειωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ, απευθύνθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, και ύστερα από παραίνεσή της συγκέντρωσε στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας των ΔΕΥΑ ώστε το αίτημά της να είναι πιο πειστικό και τεκμηριωμένο. Με βάση συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, συγκεντρώθηκαν στοιχεία κατανάλωσης από 115 ΔΕΥΑ, σύμφωνα με τα οποία οι ετήσιες καταναλώσεις ενέργειας, για το σύνολο των ΔΕΥΑ είναι:

Χαμηλή τάση – διαφορά 8,1%:

Εμπορικό (γραφεία, καταστήματα, κοινόχρηστα κ.λπ.) 0,09300 kWh.

Βιομηχανικό (εργαστήρια, μικρές βιοτεχνίες, συνεργεία κ.λπ.) 0,08548 kWh.

Μέση τάση – διαφορά 10%:

Εμπορικό 0,01790.

Βιοχηχανικό 0,00691.

Συμφωνεί και το ΥΠΕΣ

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το υπουργείο Εσωτερικών υιοθετώντας στην ουσία τις προτάσεις της ΕΔΕΥΑ ζήτησε από τη ΔΕΗ να καθορίσει νέα μειωμένα τιμολόγια για τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες.

http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου