Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Μετά τη "Μαγεμένη Ελατοχώρα" , το "Παζάρι" στην ΠΕΛ διχάζει την τοπική αγορά .

'Δείτε τις αντιδράσεις των επαγγελματιών της πόλης και την απάντηση του Προέδρου της ΠΕΛ , σχετικά με τις νέες "δραστηριότητες" που πρόκειται να αναπτύξει στον χώρο της έκθεσης.'

Αξιότιμοι Κύριοι,
Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού σας Συμβουλίου στην οποία συμμετείχαμε κατόπιν προσκλήσεώς σας και τις προτάσεις του Προέδρου κου Γρανίτσα για δράσεις της Π.Ε.Λ. το προσεχές διάστημα όπως :

α) Εμποροπανήγυρη το Σεπτέμβριο 2014 
β) Bazaar μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έως το τέλος 2014 
γ) Χριστουγεννιάτικο Χωριό ( Ελατοχώρα ) Εορτές Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς 2014 – 2015.

Το Δ. Σ. της Ομοσπονδίας μας συνεδρίασε την Τρίτη 24-06-2014 και σας καταθέτει τις παρακάτω θέσεις τις οποίες ομόφωνα έλαβε:

1. Ο σχεδιασμός δράσεών σας κινείται εκτός των σκοπών ίδρυσης και λειτουργίας του Ν.Π.Δ.Δ. που διοικείτε αφού εκ των προβλεπομένων και του Νόμου θα πρέπει να πραγματοποιείτε συγκεκριμένες δράσεις , που σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχέση με την πραγματοποίηση περιοδικών αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

2. Οι εκθέσεις έχουν ως αποστολή και σκοπό την προβολή και προώθηση επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών και να δίνουν τη δυνατότητα επαφής του αγοραστικού κοινού για έρευνα αγοράς, ενημέρωση νέων προϊόντων και υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν στοχεύουν στις λιανικές πωλήσεις.


3. Τα θέματα δημιουργίας και λειτουργίας περιοδικών αγορών και εμποροπανηγύρεων συναποφασίζονται από την επιχειρηματική κοινότητα σε συνεργασία των εκπροσώπων της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το αντικείμενο, ο χώρος και ο χρόνος λειτουργίας καθορίζονται από τους ανωτέρω.

4. Η Π.Ε.Λ. προκειμένου να προχωρήσει σε δράσεις εκτός των σκοπών της για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ( κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και άλλων , είναι ανάγκη τουλάχιστον να διασφαλίζει την νομιμότητα και την ασφάλεια των δράσεων αυτών και σε κάθε περίπτωση οφείλει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών φορέων που ενδέχεται να ωφεληθούν ( τα μέλη τους) ή να υποστούν ζημία από τέτοιες δράσεις.

Ειδικότερα επί των προτάσεών σας.

α) ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
Η πραγματοποίηση εμποροπανήγυρης τον Σεπτέμβριο μας βρίσκει ριζικά αντίθετους ,καθώς εκτιμούμε ότι θα βλάψει συνολικά την αγορά σε μια κρίσιμη περίοδο με την έναρξη των σχολείων και την επιστροφή των καταναλωτών από τις θερινές διακοπές.

β) Bazaar μεταχειρισμένων αυτοκινήτων:
Αν και συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα το έβλεπαν επωφελές, διαφωνούμε καθώς βρίσκεται εκτός των σκοπών της Π.Ε.Λ. και ευτελίζει την ίδια την ΠΕΛ.

γ) Επανάληψη Χριστουγεννιάτικου Χωριού ( Ελατοχώρα ) 2014 – 2015
Ελπίζαμε ότι η προηγούμενη αρνητική εμπειρία για την οποία εγκαίρως και τεκμηριωμένα σας είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας , θα σας είχε πείσει να μην κάνετε το ίδιο λάθος.

Εμείς θα αποφύγουμε να επιχειρηματολογήσουμε πάλι για το ίδιο θέμα, απλά θα σας εκφράσουμε την κάθετη διαφωνία μας και θα θέσουμε κάποια ερωτήματα τα οποία εκτιμούμε ότι θα έπρεπε να έχουν απαντηθεί δεδομένης της αναστάτωσης που είχατε προκαλέσει με την επιμονή σας να προσχωρήσετε σε μια δράση καταδικασμένη να αποτύχει.

Τα ερωτήματα είναι τα παρακάτω:
α) Ποιο ήταν τελικά το οικονομικό αποτέλεσμα αυτής της δράσης για την Π.Ε.Λ.; Θετικό; Αρνητικό; και σε ποιο μέγεθος αποτυπώνεται;
β) Πόσοι επισκέπτες διανυκτέρευσαν σε καταλύματα της περιοχής λόγω της ελατοχώρας;
γ) Πόσα λεωφορεία έφεραν επισκέπτες από άλλους Νομούς;
δ) Πόσα χρήματα ωφελήθηκε ή ζημίωσε η τοπική αγορά από τη διοργάνωση αυτή;
ε) Πόσο κύρος πρόσθεσε στο θεσμό;
στ) Ποια παρακαταθήκη έβαλε , ώστε να προσδοκάτε καλύτερα αποτελέσματα την επόμενη διοργάνωση;
ζ) Πόσο χαμόγελο προσφέρθηκε στους μικρούς συμπολίτες μας και με ποιο κόστος;
η) Υπάρχει έστω και ένας επαγγελματίας που συμμετείχε και ωφελήθηκε;

Αυτά και άλλα ίσως θα έπρεπε ήδη να έχουν απαντηθεί με έναν απολογισμό που οφείλατε να έχετε κάνει ως σήμερα, ώστε να δικαιούστε να επαναφέρετε έστω προς συζήτηση το θέμα « Ελατοχώρα »

Η δική μας έρευνα έδειξε ότι υπήρξε ζημία της αγοράς της τάξεως περίπου των (500.000,00) πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ και ουδείς ωφελήθηκε εκτός των επιχειρήσεων πάρκων ψυχαγωγίας και ίσως κάποια Μ.Μ.Ε. που μετά πάθους τάχθηκαν αντεκμηρίωτα υπέρ της διοργάνωσης, ρίχνοντας βέλη κατά των διαφωνούντων.

Βάση των ανωτέρω αναφερομένων εκτιμούμε ότι ο συνολικός σχεδιασμός βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση και μόνο ζημία θα προκαλέσει στην τοπική αγορά και ευτελισμό και απαξίωση της Π.Ε.Λ. για τούτο θα πρέπει να απορριφθεί.

Η άποψή μας είναι ότι το Δ.Σ. της ΠΕΛ πρέπει να προγραμματίσει και να υλοποιήσει δράσεις που:
α) Εκπορεύονται από το Νομικό πλαίσιο λειτουργίας της ΠΕΛ.
β) Δεν βλάπτουν την τοπική επιχειρηματικότητα αλλά την ενισχύουν.
γ) Είναι ασφαλείς για το κοινό.
δ) Βρίσκονται εντός του πνεύματος και του σκοπού ύπαρξης της Έκθεσης.

Τα παραπάνω προϋποθέτουν σοβαρή μελέτη και σχεδιασμό σε συνεργασία με:
α) Τοπικούς φορείς,
β) Ομάδες εξειδικευμένων Επιστημόνων,
γ) Υπουργείο Ανάπτυξης ,
δ) Υπουργείο Γεωργίας,
ε) Πανεπιστημιακή Ιδρύματα ( ΤΕΙ – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Γεωπονική Σχολή ),
ζ) Επιχειρήσεις του Πρωτογενούς κυρίως αλλά και του Δευτερογενούς τομέα παραγωγής,
η) Ευρωπαϊκή Ένωση και Υπηρεσίες προώθησης και ίσως χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν σχέση με την προβολή τοπικών προϊόντων , νέες τεχνολογίες για καλλιέργειες - συσκευασίες, μεταποίησης προϊόντων του τόπου μας (ελιές – λάδι – κρασί – οπωροκηπευτικά – ψάρια – όστρακα κ.α.).

Τέτοιες ενέργειες σοβαρά μελετημένες και στοχευμένες άμεσα αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα θα ήταν ικανές να καταστήσουν την Π.Ε.Λ. Κέντρο Πανελλήνιου – Πανευρωπαϊκού και ίσως διεθνούς ενδιαφέροντος σε σταθερή βάση, το οποίο θα μπορούσε παράλληλα να εμπλουτιστεί με Festival παράδοσης – πολιτισμού, καλλιτεχνικής δημιουργίας και διαλεκτικής και ιστορικής προβολής.

Σχεδιασμός στο γόνατο προκειμένου να καλύψουμε οικονομικά κενά, βλάπτουν και το θεσμό και την τοπική οικονομία και εν τέλει αυξάνουν και τα οικονομικά κενά.

Κυρίως όμως δεν δίνουν καμία προοπτική ύπαρξης της Π.Ε.Λ.

Χωρίς καμία διάθεση αντιπαλότητας μαζί σας , αλλά με διάθεση συμβολής και ρεαλισμού, σας καλούμε να επανεξετάσετε το σχεδιασμό σας και να αλλάξετε κατεύθυνση εντός του σκοπού της Έκθεσης.

Η Ομοσπονδία μας είναι στη διάθεσή σας για περεταίρω συζήτηση στο πνεύμα που παραπάνω αναλύσαμε.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                         Ο Γεν. Γραμματέας
Ιωάννης Λούκας                                   Κωνσταντίνος Μπέλλης


Το κείμενο θέσεων της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Φθιώτιδας προσυπογράφουν εκτός των μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας και εκπρόσωποι των παρακάτω πρωτοβάθμιων οργάνων :

Εμπορικός Σύλλογος Λαμίας

Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτ/των Λαμίας & Περιφέρειας

Σωματείο Επισιτιστών Ν. Φθιώτιδας

Σύλλογος Κατ/ρχών Κουρέων Κομμωτών Φθιώτιδας

Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων Ν. Φθιώτιδας

Σωματείο Πλυντών Στεγνοκαθαριστών Ν. Φθιώτιδας

Σύλλογος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Φθιώτιδας

Σύλλογος Δσ εμπόρων – Ξυλεμπόρων Ν. Φθιώτιδας


Η απάντηση του προέδρου της ΠΕΛ Γιάννη Γρανίτσα: 

Αξιότιμοι Κύριοι,

Μας εξέπληξε το ύφος και το περιεχόμενο της 213/25-6-2014 επιστολή σας με την οποία αναγορεύετε την Ομοσπονδία σας σε υπέρτατο κριτή κάθε πράξης και δραστηριότητας ενός ανεξάρτητου Ν.Π.Δ.Δ., το οποίο δεν επιχορηγείται από πουθενά, διέπεται από έναν Νόμο τελείως αναχρονιστικό τον οποίο βεβαίως και προσπαθούμε να τροποποιήσουμε.

Με την λογική της Ομοσπονδία σας, η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας θα έπρεπε να έχει κλείσει και ο εκπληκτικός χώρος των 160 στρεμμάτων με τις υποδομές του να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.

Σύμφωνα με το καταστατικό, η πραγματοποίηση ετησίως μιας έκθεσης γεωργικών μηχανημάτων, στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, οδηγεί μαθηματικά στο κλείσιμο της Π.Ε.Λ. Ευτυχώς όμως αυτό το καταστατικό έχει ήδη τροποποιηθεί στην πράξη με την πλήρη συναίνεση της πολιτείας και των πολιτών. Αναμένουμε σύντομα και την, υπεσχημένη δημοσίως από την πολιτεία, τυπική τροποποίηση.

Θα προσπαθήσουμε να αναφερθούμε σε επιμέρους σημεία της επιστολής σας, όχι βέβαια για να σας πείσουμε απόλυτα αλλά με την ελπίδα ότι θα σταματήσετε να βλέπετε τα θέματα μονομερώς και ότι θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της Π.Ε.Λ.

Οι ειδικότερες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί από την Π.Ε.Λ. για το προσεχές διάστημα είναι:

1. Bazaar μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, μοτοποδήλατων, ποδηλάτων, επαγγελματικών αυτοκινήτων, σκαφών, τροχόσπιτων κλπ., που θα γίνεται το πρώτο Σαββατοκύριακο κάθε μήνα εντός του χώρου και θα αποτελεί σημείο συνάντησης πωλητών και αγοραστών χωρίς μεσάζοντες και τρίτους.

Εάν αυτός ο θεσμός καθιερωθεί, η Λαμία θα γίνεται, όχι μόνο το κέντρο της Φθιώτιδας αλλά σχεδόν όλης της Ελλάδας. Παρότι αναγνωρίζετε ότι πολλές επιχειρήσεις θα ωφεληθούν, διαφωνείτε γιατί δεν περιλαμβάνεται στους σκοπούς του καταστατικού της Π.Ε.Λ. Δυστυχώς ο νομοθέτης δεν προέβλεψε πριν από σαράντα χρόνια τέτοιες δραστηριότητες BAZAAR, που γίνονται σήμερα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

2. Χριστουγεννιάτικο Χωριό ( Ελατοχώρα).

Παρά την περσινή αντίδρασή σας, εξαιτίας της οποίας καθυστερήσαμε σχεδόν 2 μήνες να ξεκινήσουμε, ελπίζοντας βεβαίως να σας μεταπείσουμε, η Ελατοχώρα για πρώτη χρονιά σημείωσε πρωτοφανή επιτυχία, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που πραγματοποιήθηκε. Από τους εμπόρους-μέλη σας, είχαμε 35 δηλώσεις συμμετοχής και τελικά ήρθαν 20, οι όποιοι δεν ξέρουμε αν κέρδισαν ή έχασαν με την έννοια του ταμείου όπως εσείς το εννοείτε, ωστόσο τους «είδαν» 70.000 περίπου επισκέπτες και πιστεύουμε ότι τελικά κάτι έμεινε διαφημιστικά για αυτούς.

Η κοινωνική προσφορά της ΕΛΑΤΟΧΩΡΑΣ που για έναν μήνα, σε περίοδο τεράστιας οικονομικής κρίσης, όπου ο κάθε γονιός μετράει τα πάντα και που στην Π.Ε.Λ. χάρηκε και διασκέδασε με μέσο κόστος 3 ευρώ (όσο έχει ένας καφές), και που οι επισκέπτες έφευγαν ενθουσιασμένοι και ξαναέρχονταν μία και δύο φορές - για εσάς είναι το τελευταίο που σας απασχολεί. Για εμάς όμως αυτό είναι το πρώτο και αυτό προσπαθήσαμε να πετύχουμε.

Πρέπει να ξέρετε ότι εμείς ποτέ δεν κοστολογούμε το χαμόγελο που μπορούμε να προσφέρουμε.

Το οικονομικό αποτέλεσμα ήταν φυσικό και αναμενόμενο για πρώτη φορά να είναι αρνητικό, αφού μεγάλες πάγιες επενδύσεις δεν αποσβένονται ποτέ σε ένα χρόνο. Έγινε υποδομή και τέθηκαν οι βάσεις για πιο επιτυχημένες διοργανώσεις.

Επίσης, επειδή αναφέρεστε στις 500.00 ευρώ που έφυγαν από το κέντρο και ήρθαν στην Π.Ε.Λ. για ψυχαγωγία, σας γνωρίζουμε ότι τα πάρκα αναψυχής στην ελατοχώρα έκαναν τζίρο περίπου 100.000 ευρώ, και πρόσφεραν χαρά σε χιλιάδες παιδιά.

Η ελατοχώρα ελπίζουμε ότι φέτος θα φέρει διπλάσιο κόσμο από πέρυσι, θα είναι πολύ καλύτερη και πιο οργανωμένη, για το καλό της πόλης, πρέπει και φέτος να γίνει και ελάτε να συνεργαστούμε.

3. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της Ρουμελιώτικης Εμποροπανήγυρις, πρέπει να γνωρίζετε ότι σχεδόν σε κάθε χωριό, κωμόπολη και πόλη, γίνονται κάθε χρόνο μία ή περισσότερες εμποροπανήγυρις. Σε αυτές κυριαρχεί η διασκέδαση, η αγορά και πώληση αγαθών και το θρησκευτικό συναίσθημα. Σε εμποροπανήγυρις τα προϊόντα που πωλούνται είναι πιο φθηνά από την αγορά και ο κόσμος ψωνίζει και διασκεδάζει.

Σε περιοχές όπου έχουν καθιερωθεί μεγάλες εμποροπανηγύρεις, η προσέλευση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη και η διασκέδαση και το εμπόριο αρχίζουν το πρωί και τελειώνουν αργά το βράδυ, σε χώρους που πολλές φορές είναι εντελώς ακατάλληλοι. Οι τζίροι ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ και το όφελος της τοπικής κοινωνίας και των πωλητών είναι τεράστιο από την επισκεψιμότητα ανθρώπων από άλλες περιοχές.

Ιδίως σήμερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, κάθε χωριό, κωμόπολη, πόλη, Νομός, Περιφέρεια, Κράτος, κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να προσελκύσει επισκέπτες από άλλες περιοχές, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.

Η Λαμία πέρα από την Ιστορία και την γεωγραφική της θέση, έχει το προνόμιο να διαθέτει έναν χώρο με υποδομές, στην άκρη της πόλης, που είναι η Π.Ε.Λ.. Έναν χώρο που πρέπει να αξιοποιηθεί με εκδηλώσεις που θα φέρουν επισκέπτες από όλη την Φθιώτιδα, την Περιφέρεια και την Ελλάδα. Με αυτό το σκεπτικό, εμείς, το Δ.Σ. της Π.Ε.Λ., προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις που θα φέρουν κόσμο και θα δημιουργήσουν επισκεψιμότητα με πολλαπλά οφέλη για πολλούς.

Ο οποιοσδήποτε, καταλαβαίνει ότι η επισκεψιμότητα δημιουργεί πρόοδο και ανάπτυξη αν αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Με αυτό το σκεπτικό το Ρουμελιώτικο Πανηγύρι για μια εβδομάδα θα φέρει την Λαμία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, γαστρονομικό ρουμελιώτικο τουρισμό, εμπορικές δραστηριότητες προϊόντων, ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων, και αν οργανωθεί σωστά θα φέρει τόσο κόσμο στη Λαμία που θα εκπλαγούμε όλοι μας. Τα έσοδα για την πόλη και για την Φθιώτιδα θα είναι σημαντικά.

Αντί λοιπόν της κάθετης άρνησης, κάντε μας προτάσεις για καλύτερη οργάνωση και προβολή της Ρουμελιώτικης εμποροπανήγυρις και ελάτε να συμμετάσχετε με τα μέλη σας.
Από την μεριά μας προτείνουμε οι έμποροι της Λαμίας που θα συμμετάσχουν, να έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση λόγω εντοπιότητας.

Τέλος, όσον αφορά τις «προτάσεις» σας για την υλοποίηση δράσεων, είμαστε πρόθυμοι να τις συζητήσουμε, παρότι και αυτές είναι αντίθετες, με την στενή ερμηνεία του υφιστάμενου (αλλά υπό τροποποίηση) καταστατικού της Π.Ε.Λ.

Σας θέλουμε μαζί μας και όχι απέναντι.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Π.Ε.Λ.
Γιάννης Γρανίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου