Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Αισιοδοξούμε και προχωρούμε, με συνέπεια και αρχές (του Στ.Σταμέλλου)


Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας με το αποτέλεσμα των εκλογών έχει ξανά τη δυνατότητα για μια ουσιαστική παρέμβαση στα αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης με τη συμμετοχή του Παναγιώτη Στασινού στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Η διαφορά είναι ότι έχουμε απέναντί μας μια νέα πλειοψηφία στη δημοτική αρχή.

Σ’ ένα περιβάλλον οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης, πόλωσης και ποικίλων διλημμάτων, η Κίνησή μας προσπάθησε με τις θέσεις της να δώσει μια εναλλακτική  συνθετική πρόταση για τα τοπικά πράγματα. Δώσαμε τη δυνατότητα στους δημότες να επιλέξουν έναν άλλο δρόμο για: βιώσιμη ανάπτυξη, με διαφάνεια και έλεγχο, με συμμετοχή, κοινωνική αλληλεγγύη και σεβασμό στο περιβάλλον, με ενεργούς και υπεύθυνους τους πολίτες. Διατυπώσαμε έναν αξιοπρεπή λόγο που ανταποκρίνεται στα τοπικά ζητήματα, συνδεμένο πάντα με το πνεύμα της οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας.

Για μας επιπλέον τους υποψήφιους, το εγχείρημα είχε πολλά ρίσκα, αφού από την αρχή ήταν δεδομένο ότι είχαμε διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές αφετηρίες.  Όμως μέσα από αυτή τη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε ιδιαίτερες ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ μας και να νοιώσουμε την αλληλεγγύη στις δύσκολες στιγμές.

Πραγματικά πρέπει να χαιρόμαστε γιατί μέσω της προσπάθειας των εκλογών είχαμε την ευκαιρία να ανοιχτούμε στον κόσμο, να δοκιμαστούμε και να δοκιμάσουμε, να κουβεντιάσουμε με πολλούς προβληματισμένους πολίτες, να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν ευαισθησίες, ειδικά στους νέους ανθρώπους, συμπιεσμένες στο υποσυνείδητο ή «εξαγορασμένες» προσωρινά για μια θέση εργασίας, αλλά ακόμη ζωντανές. Αυτό ήταν, εν κατακλείδι,  και το σημαντικότερο κέρδος των εκλογών. Να συναντηθούμε με τις ζωντανές δυνάμεις του Δήμου μας και να βάλουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά.

Μπορούμε να δεσμευτούμε ως Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών πως θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε ανοιχτά και συνθετικά ώστε να πείσουμε ακόμα περισσότερους πολίτες και να δώσουμε συγκεκριμένες διεξόδους στα απλά, αυτονόητα και καθημερινά, αλλά και να προτείνουμε λύσεις στα δύσκολα και αναγκαία. Κάναμε ακόμα μια προσπάθεια, αποκτήσαμε περισσότερη εμπειρία, έπεται η συνέχεια.

Μπορούμε να παραμείνουμε σταθεροί στη θέση μας ως μόνιμοι υποστηρικτές των προγραμματικών συγκλίσεων δηλώνοντας ότι θα επιδιώξουμε τις συνεργασίες και με άλλους συνδυασμούς, τώρα, μετά τις εκλογές. Όμως, κάθε φορά ο κοινός βηματισμός οφείλει να πατά σε συγκεκριμένες συμφωνίες, να υπακούει σε διαχρονικά κριτήρια κοινωνικής ευαισθησίας και να υπηρετεί το συμφέρον των πολιτών,  όχι μόνο σήμερα αλλά και σε βάθος χρόνου. Να θυμόμαστε πάντα ότι  δεν έχουμε δικαίωμα να παίρνουμε αποφάσεις που εξασφαλίζουν μια εφήμερη συμφωνία και πιθανόν να υπονομεύουν στο μέλλον τις αρχές και τις αξίες μας.

Έχουμε υποχρέωση τέλος να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την ανεξαρτησία της Κίνησής μας και να το αποδεικνύουμε κάθε στιγμή. Αυτό το στοιχείο αποτελεί στοίχημα και συμβόλαιο τιμής για όλους, όσους ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε αυτή τη δύσκολη, αλλά όμορφη προσπάθεια.


Στέφανος Σταμέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου