Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

H παραγωγική ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας, πρώτη υποχρέωση (του Στέφανου Σταμέλλου)


του Στέφανου Σταμέλλου*
 Μπήκαμε στην τελική ευθεία των εκλογών. Μέχρι στιγμής ελάχιστα οι παρατάξεις «άνοιξαν τα χαρτιά τους» για το πώς η Λαμία, ο Δήμος, θα πορευτεί την επόμενη πενταετία. Φοβούμαστε η επιλογή της ψήφου θα γίνει περισσότερο με κριτήρια οικογενειακά και φιλικά ή κάτω από διάφορες «πιέσεις»· και όχι με το κριτήριο ποιοι είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες της κρίσης, μακριά από τις πρακτικές και τις πολιτικές του παρελθόντος του δημοτικού κατεστημένου και των επαγγελματιών της πολιτικής.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας και το ισχυρό μέτωπο κατά της ανεργίας για μας είναι το πρώτιστο καθήκον. Το θέμα είναι, πώς μπορεί αυτό ο Δήμος να το κάνει πράξη και αν δεσμεύονται οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις να το υιοθετήσουν ως βασικό ζήτημα. Διότι κάποιοι ψελλίζουν ότι δεν είναι αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης η οικονομία της περιοχής. Έχουν στο μυαλό τους ως «αρμόδιους» ή το κεντρικό κράτος ή τον αυτόματο πιλότο της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πρακτικής, που θα δώσει λύσεις... Αναμφισβήτητα το δικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, τα νερά, ο Σπερχειός και ο κάμπος του Σπερχειού, τα βουνά μας, η Οίτη, το Καλλίδρομο, η Όθρη, οι ιαματικές μας πηγές. Αυτά μπορούν να στηρίξουν την ευημερία των κατοίκων.

Για μια ακόμα φορά τονίζουμε,
δεν υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός για οικοτουρισμό, ορεινό, θερμαλιστικό - ιαματικό, ιστορικό, πολιτιστικό, εκκλησιαστικό τουρισμό. Κανένα σχέδιο για τον αναπροσανατολισμό της καλλιέργειας καπνού σε καλλιέργειες λουλουδιών, αρωματικών, βοτάνων και άλλων δυναμικών δενδροκαλλιεργειών. Καμιά προσπάθεια για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας και τα προϊόντα ποιότητας, τη βιολογική γεωργία, τη στήριξη των μικρών συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών,  την αξιοποίηση του παραγωγικότατου κάμπου.

Το αθηναϊκό κράτος φταίει, στο βαθμό που δεν παίρνουμε εμείς τις τύχες μας στα χέρια μας να διαμορφώσουμε πραγματική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι ευθύνες της απερχόμενης δημοτικής αρχής είναι τεράστιες. Είναι σίγουρο ότι δεν προσπάθησε και αποδείχτηκε ανίκανη να υλοποιήσει ουσιαστικά ένα ολοκληρωμένο τοπικό βιώσιμο σχέδιο για την κοινωνία και την οικονομία. Για το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό, απλό παράδειγμα αποτελεί η αντιμετώπιση του ορεινού και ημιορεινού όγκου της Οίτης με τα μεταλλεία και τα αιολικά πάρκα, η κατασπατάληση της κοιλάδας του Σπερχειού με τους αυτοκινητοδρόμους αλλά και η ως τώρα στάση της στο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Άμεσα μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα Τοπικό Σχέδιο Βιώσιμης Οικονομίας μέσα από την «τοπικοποίηση» της οικονομίας, την ενεργειακή αυτάρκεια με ουσιαστική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με την ανάδειξη του ρόλου της βιολογικής γεωργίας και του εναλλακτικού τουρισμού. Με το Λεωνίδα και τις Θερμοπύλες, τους Ηράκλειους και τους Τραχίνιους «δρόμους», τη Γέφυρα του Γοργοποτάμου - στοιχείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, τη βιοποικιλότητα του Σπερχειού και της Οίτης· με την ανάδειξη του ρόλου και την υποδοχή των νέων αγροτών και νέων επιχειρηματιών. Με την ουσιαστική λειτουργία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου.

Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Στόχος μας, μια ισχυρή και όμορφη Λαμία, πόλη της Αλληλεγγύης και της Συμμετοχής
*υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου