Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Το Δίλημμα των εκλογών για τον Δήμο Λαμιέων

Πολλοί δημότες του Δήμου Λαμιέων βρίσκονται αντιμέτωποι σε ένα μεγάλο δίλημμα την Κυριακή στις 25 Μαΐου. Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, κ.κ. Γ. Κοτρωνιάς και Ν. Σταυρογιάννης διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο.

Οι εκλογές της πρώτης Κυριακής, έδειξαν βασικά δύο στοιχεία. Από μια μία, μεγάλη μερίδα των δημοτών, πιστεύει στον κ. Κοτρωνιά ενώ μια λίγο μεγαλύτερη μερίδα, επιθυμεί αλλαγή.

Οι οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, θα περίμενε κανείς να συντελούσαν πρώτα από όλα την σμίκρυνση της αποχής στις εκλογές. Δεν έγινε αυτό όμως σε όλη την Ελληνική επικράτεια, όπως φυσικά και στον Δήμο Λαμιέων. Επίσης θα ήταν λογικό η απόφαση του κάθε υποψηφίου να γίνει με ώριμη και συγκροτημένη σκέψη, αναλογιζόμενος ότι αφορά το μέλλον του.

Με ποια κριτήρια λοιπόν επέλεξαν οι Λαμιώτες ότι επέλεξαν; Έχουν απαλλαχτεί από κομματικές, παραταξιακές εξαρτήσεις και υποχρεώσεις ή ακόμη ψηφίζουν για το λεγόμενο βόλεμα και να εξυπηρετήσουν τα ατομικά τους μικροσυμφέροντα;

Πως αποφάσισαν λοιπόν; Έχουν στο μυαλό τους ότι η Λαμία μαστίζεται από ανεργία; Ότι είναι το κέντρο της Ελλάδας αλλά και όμως είναι εντελώς αναξιοποίητο αυτό το συγκριτικό της πλεονέκτημα; Ότι υπάρχει μια έρημη ΒΙ.ΠΕ; Ότι δεν υπάρχουν βασικά πράγματα για μια σύγχρονη μεγαλούπολη όπως ένα κέντρο πολιτιστικών δράσεων για μεγάλες εκθέσεις, συναυλίες κλπ; Μια Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας που κάθε χρόνο αναπολεί τις παλιές της δόξες; Ότι κάθε καλοκαίρι ασχολούμαστε με τα τραπέζια στην πλατεία Ελευθερίας αν είναι παράνομα ως το μέγα ζήτημα;

Πρώτα πρέπει να κριθούν οι δύο υποψήφιοι επί ίσους όρους.

Ο κ. Γ. Κοτρωνιάς είναι ένας δοκιμασμένος δήμαρχος, μετρά ήδη 16 χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Έχει πολιτικά πολλούς πολέμιους αλλά και φανατικούς ακολούθους. Ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες του και ποια τα έργα του;

Ο κ. Ν. Σταυρογιάννης έχει μια μεγάλη σε διάρκεια πορεία στον βουλευτικό χώρο ενώ τα τελευταία χρόνια επέδειξε επαναστατική διάθεση για να συγκρουστεί ακόμη και με το πρώην κόμμα του, ισχυριζόμενος ότι το έκανε για το συμφέρον των πολιτών. Τώρα επιθυμεί να δοκιμαστεί και να εργαστεί, όπως ισχυρίζεται, για τον τόπο του. Ποια τα εχέγγυα του προς τους δημότες για να τον ψηφίσουν πέρα από πολιτικές τοποθετήσεις;

Επομένως το δίλημμα των δημοτών,
που διαθέτουν απεξαρτητοποιημένη κρίση από παραταξιακές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο παλιό και στο νέο. Να ζυγίσουν δηλαδή ποια είναι η καλύτερη επιλογή που έχουν. Να βαθμολογήσουν το έργο του Γ.Κοτρωνιά μέχρι σήμερα αν τους ικανοποιεί ή να ρισκάρουν και να δώσουν μια ευκαιρία σε ένα παλιό πολιτικό αλλά νέο στην αυτοδιοίκηση, στον κ. Νίκο Σταυρογιάννη.

Φυσικά σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα ονόματα του κάθε ψηφοδελτίου. Αυτό όμως τώρα έρχεται σε δεύτερη μοίρα αφού οι επικεφαλείς θα δώσουν τις όποιες κατευθύνσεις. Τώρα αποφασίζουμε για τον Δήμαρχο. Οξύμωρο όμως είναι το γεγονός ότι σε περίοδο εκτός εκλογών, στα εκάστοτε πηγαδάκια και συζητήσεις δημοτών, ο κ.Κοτρωνιάς δέχεται σκληρές κριτικές. Τώρα πως φτάνουμε να αποκτά στις εκλογές τόσο μεγάλο ποσοστό και πάλι, είναι αξιοσημείωτο. Ίσως να ισχύει αυτό που ακούγεται ότι είναι φοβερός δημοσιοσχετίστας. Αλλά είναι αυτό αρκετό για να τον διατηρήσουν οι δημότες στην Δημαρχία; Ίσως ακόμη να πιστεύουν ότι έχει νέα πρόταση, νέα συνταγή για τον Δήμο και όντως να έχει. Να θέλει να κάνει σε μια πενταετία ότι δεν έκανε στα 16 χρόνια.

Μια παράμετρος όμως που πρέπει να την εξετάσουμε πολύ σοβαρά είναι η νοοτροπία του Λαμιώτη. Και κυρίως μερίδας των νεαρών ηλικιών, που αναλαμβάνουν ρόλο «αγανακτισμένου» για την οικονομική, επαγγελματική και κοινωνική κατάσταση της πόλης, διαρκώς κατηγορούν άλλους αλλά από την άλλη είναι λίγο τεμπέληδες, τους έχει «φάει» η πλατεία και οι καφέδες και αν κάνουν κάποια δουλειά συνήθως είναι παράνομοι χωρίς ασφάλεια κλπ. Τους ξέρουμε, τους βλέπουμε και είναι πολλοί! Επιπλέον πολλοί από αυτούς έχουν μια πιο υλιστική άποψη για τις εκλογές. Θα ψηφίσω τον τάδε γιατί μου έταξε αυτό που του ζήτησα.

Τελικά καταλήγουμε να πούμε ότι δεν μάθαμε να στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας. Μάθαμε μονό να διαβάζουμε για τις πανελλήνιες, να περιμένουμε το «κονέ» από τον μπαμπά για δουλειά και για όλα τα άλλα, ή έχει ο Θεός ή θα τα φτιάξουν οι άλλοι. Δεν είναι όμως έτσι. Πρέπει να συμμετέχουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

Αυτές οι σκέψεις απορρέουν από την πρόθεση για να αξιολογηθεί συνοπτικά η κατάσταση και να συνδράμει σε όποιον βαθμό στην τελική απόφαση του κάθε νέου Λαμιώτη ψηφοφόρου και να επιλέξει να πάει να ψηφίσει και να μην απέχει. Σκοπός του άρθρου δεν είναι να υποστηριχτεί η μια ή η άλλη υποψηφιότητα, αλλά να προσπαθήσει να δώσει ερέθισμα στον καθένα μας, για πιο διευρυμένη κριτική σκέψη, απαλλαγμένη από κάθε είδους υποχρεώσεις και εξαρτήσεις και να αποφασίσει ορθολογικά. Άλλωστε αφορά το μέλλον όλων μας.

Κλίνοντας, παραθέτουμε και συμπληρώνουμε την γνωστή ρήση του George Orwell «Ένας λαός που εκλέγει διεφθαρμένους, κλέφτες, προδότες και απατεώνες, δεν είναι θύμα! Είναι συνεργός τους!» με την λέξη ανίκανους… Οπότε, ψηφίστε. Πρέπει, επιβάλλεται, είναι υποχρέωση όλων να γίνουμε υπεύθυνοι και ικανοί δημότες.

fonografos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου