Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Εκλογές και Παιδεία (του Γιώργου Καλλιώρα)

του Γιώργου Καλλιώρα
Στις 6 Απριλίου και έπειτα από δυόμιση χρόνια και στα πλαίσια του “Let's do it Lamia!” η ΠΕΠΛΑ βρέθηκε ξανά στον χώρο των Θερμοπυλών για να καθαρίσει τον ιερό χώρο . Γεγονός είναι ότι η κατάσταση δεν ήταν τόσο τραγική όπως που ήταν την προηγούμενη φορά  αλλά εμείς σαν ενεργοί πολίτες κάναμε το καθήκον μας . Στο τέλος της εθελοντικής δράσης τα μέλη της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών και οι εθελοντές που ήταν μαζί μας ξεναγήθηκαν στο καινοτομικό μουσείο Θερμοπυλών από την υπεύθυνη του Μουσείου κυρία Συλεούνη .

Κατά την ώρα της τρισδιάστατης προβολής της μάχης των Θερμοπυλών ο αφηγητής ανέφερε ότι οι πολεμιστές της πρώτης γραμμής την ώρα της μάχης που έπρεπε να αποσυρθούν από την πρώτη γραμμή για να ξεκουραστούν αρνήθηκαν να το κάνουν για να προσφέρουν τα μέγιστα των δυνάμεων τους στην πατρίδα τους . Αυτή η άρνηση δείχνει την παιδεία και τα υψηλά ιδανικά που είχαν οι πρόγονοι μας . Όλους αυτούς τους ανθρώπους η αγάπη για την πόλη τους τους οδηγούσε να δώσουν ακόμη και την ζωή τους για την προάσπιση των υψηλών ιδανικών του ελληνικού πνεύματος . Για να έχουν όμως υψηλά ιδανικά έπρεπε να έχουν υψηλή παιδεία και για να έχουν οι νέοι υψηλή παιδεία κάποιοι άρχοντες θα πρέπει να έχουν φροντίσει για αυτό.

Ο απώτερος σκοπός της αρχαίας ελληνικής αγωγής ήταν η πρόοδος του κράτους και όχι ο ιδιωτικός πλουτισμός. Οι πολίτες από παιδιά έπρεπε να εκπαιδευτούν και να κατανοήσουν ότι έπρεπε κάποτε να φέρουν κάποιο όφελος στην πόλη, η εφηβεία δε εθεωρείτο η περίοδος μύησης των νέων στην πολεμική και κοινωνική ζωή.Οι άρχοντες και ο λαός γνωρίζανε την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης φάσης των νέων και είχαν καταρτίσει ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης για τους έφηβους τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με την σημερινή στρατιωτική θητεία, αλά ήταν ένα πρόγραμμα προετοιμασίας των νέων για να μπορέσουν να γίνουν ενεργοί πολίτες, άξιοι μαχητές και υπεύθυνοι οικογενειάρχες. Αυτή η παιδεία που αποκτούσαν οι αρχαίοι έλληνες δημιούργησε τον Λεωνίδα τον Θεμιστοκλή τον Πλάτωνα τον Αριστοτέλη τον Μέγα Αλέξανδρο κλπ .

Κοιτάζοντας πίσω στην ιστορία της πατρίδος μας βλέπουμε ότι αυτό που έκανε την πατρίδα μας γνωστή σε άλλο τον κόσμο είναι ο πολιτισμός και τα παράγωγα του που απορρέουν από την παιδεία που απέκτησαν οι πρόγονοι μας από το εκπαιδευτικό σύστημα της πόλης τους .

Και έτσι σήμερα χιλιάδες χρόνια αργότερα
ακoλουθώντας τα αποτελέσματα της παιδείας των προγόνων μας που είναι το δημοκρατικό πολίτευμα για άλλη μια φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια ερχόμαστε ξανά αντιμέτωποι με την συνείδηση μας για να αποφασίσουμε για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Προ ημερών είχα μια συζήτηση με έναν συμπολίτη μας και πάνω στην συζήτηση του έθεσα θέμα συνείδησης.Η απάντηση του ήταν η εξής: Δεν υπάρχει συνείδηση . Μόλις απολυθείς από τον στρατό η συνείδηση χάνεται!!!! Εδώ όπως καταλαβαίνουμε όσοι καταλαβαίνουν υπάρχει και θέμα παιδείας . Και για να εμβαθύνω ακόμη περισσότερο την σημασία των εννοιών ο συγκεκριμένος συμπολίτης μας είναι οπαδός της Χρυσής Αυγής.Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο. Και φτάνουμε στο δια ταύτα. Η τραγική κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας μας οφείλεται στην παιδεία των ελλήνων πολιτών των τελευταίων πενήντα με εξήντα ετών.

Ένας ενήλικας πενήντα ετών που έχει ψηφίσει επτά με οκτώ φορές στην ζωή του έζησε όλες αυτές τις απαράδεκτες καταστάσεις για έναν πολίτη εξακολουθεί και ψηφίζει αυτούς που μοίραζαν και μοιράζουν μιζέρια και κοροϊδία κάθε ημέρα σε τοπικό η εθνικό επίπεδο θα πρέπει να έχει κάποιο σοβαρό συνειδησιακό πρόβλημα . Αυτό το πρόβλημα δημιουργείται από την έλλειψη παιδείας η οποία τον εμποδίζει να ολοκληρώσει την συνείδηση του για να μπορεί να καταλάβει τι πραγματικά εξελίσσεται γύρω του καθημερινά .

Στην κοινωνία μας δυστυχώς αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο να διοικούμαστε από απαίδευτους διότι η κοινωνία μας δίνει το δικαίωμα σε κάθε καιροσκόπο να καταλαμβάνει την εξουσία αρκεί να έχει χρήμα και γνωριμίες .Έτσι βλέπουμε πως όταν έρχονται οι εκλογές οι επικεφαλείς των συνδυασμών ψάχνουν να βρουν υποψήφιους που θα συγκεντρώσουν πολλούς ψήφους στον συνδυασμό τους για να μπορέσουν να κερδίσουν τις εκλογές . Η παιδεία των υποψήφιων είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τους επικεφαλείς των συνδυασμών. Έτσι βλέπουμε ότι μετά από τις εκλογές ο εκάστοτε δήμαρχος είναι αναγκασμένος να θέτει εκτός τοπικής αυτοδιοίκησης τα πλέων αξιόλογα στελέχη του γιατί όπως είναι φυσικό ο απαίδευτος υποψήφιος μετά την νίκη του συνδυασμού του αφού έφερε τους περισσότερους ψήφους θα έχει απαιτήσεις και θα τεθεί αντιδήμαρχος με ολέθριες επιπτώσεις για την πόλη και την κοινωνία γενικότερα .

Η έλλειψη παιδείας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας μας. Αυτή η τραγική κατάσταση δυστυχώς μας οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο ασυνειδησίας. Οι ασυνείδητοι αιρετοί ανά τέσσερα χρόνια κοροϊδεύουν τους ευκολόπιστους συμπολίτες μας με σκοπό να κερδίσουν τις εκλογές και τα καταφέρνουν μια χαρά. Οι περισσότεροι πολίτες δυστυχώς δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τον εμπαιγμό τους επειδή η εξουσία ασχολιέται μαζί τους . Νομίζουν ότι μετά τις εκλογές οι αιρετοί που τους πλησίασαν θα τους λύσουν όλα τους τα προβλήματα. Τους ψηφίζουν για να περιμένουν άλλα τέσσερα χρόνια να ασχοληθεί η εξουσία ξανά μαζί τους και να τους δώσει τις ίδιες υποσχέσεις για να πάρουν πάλι τους ίδιους ψήφους οι ίδιοι άνθρωποι επειδή οι πολίτες δεν έχουν την κατάλληλη παιδεία να καταλάβουν ότι αυτά που τους τάζουν είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν.

Κάποτε όμως αυτό το καθεστώς του ταξίματος και της κοροϊδίας πρέπει να σταματήσει για να μπορέσει ο τόπος να πάει μπροστά . Δεν μπορεί άνθρωποι οι οποίοι δεν βλέπουν πέρα από την τσέπη τους να κάνουν κουμάντο στην ελληνική κοινωνία. Πρέπει επιτέλους οι αξιόλογοι πολίτες μας να πάρουν τα ηνία της κοινωνίας στα χέρια τους και νομίζω ότι επόμενες εκλογές είναι η ευκαιρία . Ας αφήσουμε πίσω μας ότι μας κρατούσε τόσα χρόνια στην πνευματική μιζέρια και στα οθωμανικά διοικητικά πρότυπα . Ο τόπος μας χρειάζεται ριζική κοινωνική αλλαγή για το καλό το δικό μας αλλά ακόμη περισσότερο για το καλό των παιδιών μας .

Γιώργος Καλλιώρας
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου