Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Το όραμα, η δημοτική αρχή της Λαμίας και η «Κοινωνική Συμμαχία»

(πηγή http://www.el.wikipedia.org)
«Το όραμα είναι μια μορφή που λαμβάνει χώρα στη συνείδηση η οποία δεν απορρέει από τις αισθήσεις αλλά από τη φαντασία ως προέκταση της βιωματικής εμπειρίας. Η μορφή του οράματος δεν περιορίζεται σε μία μόνο «αίσθηση» (όπως η όραση) και μπορεί να εμπεριέχει και πνευματικές ποιότητες όπως τα συναισθήματα.

Έλλειψη οράματος

Η έλλειψη οράματος είναι το να πορεύεται ή να οδηγεί κανείς στηριγμένος σε μια ασαφή λογική ή συναίσθημα, έστω και βασισμένος σε αποδεκτούς κανόνες, που όμως δεν αποκλείουν τις λάθος επιλογές. Με την ορολογία «έλλειψη οράματος» εντοπίζεται η έλλειψη των αξιών και των ηθών που επιτρέπει τον αποπροσανατολισμό σε ένα σύστημα κανόνων ώστε να μετατρέπεται τελικά σε ένα σύστημα από «παραθυράκια» που εξυπηρετεί ιδιαίτερα συμφέροντα. Για έλλειψη οράματος κατηγορούνται πολλές φορές οι ηγέτες πολιτικοί και οι δήμαρχοι.

Η σπουδαιότητα του οράματος

Το όραμα είναι κινητήρια δύναμη της επίτευξης στόχων που παρασύρει σε ατομικό ή συλλογικό εθελοντισμό. Όταν το όραμα είναι κοινό, αποτελεί την «ομπρέλα» κάτω από την οποία συντάσσονται με κοινή πίστη οι ομάδες που στηρίζουν κινήματα για μια προοπτική. Η ποιότητα του οράματος, η ουσία δηλαδή των προσπαθειών, καθορίζει την υγεία και την προοπτική ενός τέτοιου στόχου καθώς βοηθά να μη χάνεται ο στόχος αυτός. Ένα παράδειγμα οράματος με «υγιή προοπτική» είναι το όραμα της δημοτικής αρχής της Λαμίας».

Βέβαια κατά τον κ Κοτρωνιά, το όραμα ή το έχεις ή δεν το έχεις. Και αν το έχεις, μπορείς να το ανανεώνεις κάθε στιγμή… Κι αυτός, μετά από 16 χρόνια, αφού εξάντλησε τα προηγούμενα άπειρα οράματά του, που τα ανανέωσε πολλές φορές, για να φθάσει την πόλη στη σημερινή της κατάσταση, ανανεώνει την υπόσχεσή του με ένα νέο όραμα – «προέκταση της βιωματικής του εμπειρίας», με «πνευματικές ποιότητες και συναισθήματα»

Θα τρελαθούμε κι εμείς στο τέλος περιμένοντας να δούμε «οράματα» και φαντασιώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου