Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Τι δείχνουν οι έρευνες για τη σχολική βία στην Ελλάδα...

H 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.
Με την ενδοσχολική βία ορίζεται μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόσκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία όσο και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και είναι δυνατόν να έχουν τραγικά αποτελέσματα. Η σχολική βία και ο εκφοβισμός που εκδηλώνεται μεταξύ των μαθητών έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο προσοχής, συζήτησης και μελέτης στην Ελλάδα. Θεωρείται κοινωνικό πρόβλημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας.

Τα δεδομένα των ερευνών στην Ελλάδα δείχνουν ότι:


· Τα αγόρια εμπλέκονται περισσότερο με τη σωματική βία
· Τα κορίτσια εμπλέκονται περισσότερο με τη λεκτική βία
· 1 στα 10 παιδιά έχει υποστεί βία
· 10%- 15% υφίσταται κάποιας μορφής βία
· Οι μισοί δεν το λένε σε κανέναν
· 22% έχει υποστεί λεκτική βία
· 7,8 % έχει ασκήσει λεκτική βία
· 4% έχει ασκήσει σωματική βία

Το σχολείο, από μόνο του, δεν αρκεί για να αλλάξει ένα βίαιο επιθετικό άτομο ούτε για να αλλάξει μια βίαιη κοινωνία. Χρειάζεται να καλλιεργηθεί η συνεργασία μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών αλλά και ειδικών επιστημόνων ενώ κρίνεται απαραίτητη η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στην αναγνώριση, πρόληψη και καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων αλλά και στη διαχείριση περιστατικών βίας.

Το Κέντρο Πρόληψης διαπιστώνοντας το πρόβλημα, εδώ και 5 χρόνια εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης της σχολικής βίας απευθυνόμενο σε όλους αυτούς που εμπλέκονται με τον σχολικό εκφοβισμό ήτοι:

· Τους γονείς: μέσα από τις ομάδες γονέων ενημερώνονται οι γονείς για τις παραμέτρους και τα είδη της ενδοχσολικής βίας, αλλά και πως μπορούν οι ίδιοι να συμβάλλουν στην καταπολέμηση περιστατικών βίας όταν παρουσιάζονται.
· Τους εκπαιδευτικούς: μέσα από σεμινάρια που διοργανώνει το Κέντρο Πρόληψης πάνω σε ειδικά υλικά (εγχειρίδια) που πραγματεύονται περιπτώσεις ενδοσχολικής βίας. Τα υλικά αυτά βοηθούν τους εκπαιδευτικούς να συζητήσουν και να διαχειριστούν περιπτώσεις βίας που εμφανίζονται στα σχολεία του αλλά και να μάθουν στα παιδιά πώς να ενεργήσουν στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
· Τους μαθητές: μέσα από παρουσιάσεις και συζητήσεις που γίνονται από τα στελέχη του Κέντρου με μαθητές κυρίως της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι να δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα να εκφραστούν και να μάθουν που μπορούν ν΄ απευθυνθούν για να ζητήσουν βοήθεια.

Το σχολείο και η ζωή μέσα σε αυτό είναι ακτινογραφία της κοινωνίας στην οποία διαβιούμε, επομένως ας βοηθήσουμε όλοι στην αντιμετώπιση της σχολικής βίας και ας μη ξεχνάμε ότι, είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού να πηγαίνει σχολείο χωρίς να φοβάται.


ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ  ΠΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου