Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών: Λέμε όχι στην ''κατάληψη'' της Πλ.Πάρκου στην Λαμία

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
Ταχ θυρίδα 142  35100 Λαμία
Τηλ 2231045910 6932837696 6937378138


                    Δεν συμφωνούμε με την επέκταση 
        των τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Πάρκου

Συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λαμίας τροποποίηση του Κανονισμού Ελεύθερων Χώρων προκειμένου να δοθούν για χρήση τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Πάρκου άλλα 91 τμ, τα οποία θα προστεθούν στα, ήδη παραχωρημένα, 233 τμ. Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας σ’ αυτή την τροποποίηση και την παραχώρηση, η οποία μάλιστα γίνεται με τρόπο «φωτογραφικό», όπως ακούμε.

Η πλατεία Πάρκου – πλατεία της Σιταγοράς και του Τσολιά – είναι παραδοσιακά η πλατεία που φιλοξενεί κυρίως ανθρώπους των συνοικιών και των γύρω χωριών, που έρχονται να ψωνίσουν, να κάνουν τη βόλτα τους και να συναντηθούν με φίλους και γνωστούς, χωρίς υποχρεωτικά να πιούν καφέ.

Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να κρατηθεί αυτός ο χαρακτήρας της πλατείας και να αναβαθμιστεί αισθητικά, προσθέτοντας ίσως στοιχεία υψηλού πρασίνου για φυσική δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες και, κυρίως, βελτιώνοντας τα παγκάκια και τις εστίες ξεκούρασης για τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους οικονομικά συμπολίτες μας. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις ανάγκες των απλών ανθρώπων, που δεν έχουν οικονομικά ακόμα και τη δυνατότητα να πιουν καφέ.

Έναν τέτοιο δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα θέλουμε για την πλατεία Πάρκου, μια «ανάσα» για τους δημότες της Λαμίας κι ένα πνεύμονα πρασίνου· και όχι έναν ακόμα χώρο για επιχειρηματική δράση και την είσπραξη δημοτικών τελών.

Πιστεύουμε ότι αυτό είναι αντίθετο με το δημόσιο αίσθημα και τη λογική, αλλά και την αισθητική του κέντρου της πόλης. Ένα κέντρο, που φορτώθηκε και φορτώνεται διαρκώς με τραπεζοκαθίσματα, με πλαστικές κατασκευές και τέντες (πλατεία Λαού, πλατεία Διάκου, πλατεία Πάρκου), με βάθρα και ξύλινες εξέδρες, σε μια χαοτική κατάσταση εμπορευματοποίησης του δημόσιου χώρου και μάλιστα χωρίς έλεγχο. Ένα κέντρο, στο οποίο κλείνουν συνεχώς ανάλογες επιχειρήσεις καφέ και εστίασης και που, προσθέτοντας νέους χώρους τραπεζοκαθισμάτων, δημιουργούνται καινούργια στοιχεία αθέμιτου ανταγωνισμού.

Αλήθεια, σε πιο σημείο της Λαμίας ένα μαθητικό συγκρότημα μπορεί να μαζέψει τους φίλους του και να παίξει μουσική, χωρίς να φοβάται ότι θα τους μαζέψει η αστυνομία;

Σήμερα οι πλατείες είναι οι μοναδικοί ίσως χώροι που μπορούν να παίξουν τα παιδιά· και το δικαίωμα ενός παιδιού να έχει ένα χώρο να παίξει είναι ανεκτίμητης αξίας. Ο σημαντικότερος δείκτης ευημερίας μιας πολιτισμένης κοινωνίας είναι ο σεβασμός και η προστασία αυτών των ανεκτίμητων αξιών.



Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου