Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Το φιάσκο των δημάρχων

Υποψηφιότητες που γυρίζουν το ρολόι του χρόνου σε αλήστου μνήμης εποχές στις οποίες κυριαρχούσε μια πελατειακή και μικροκομματική λογική επιστρατεύουν τα κόμματα εν έτει 2014, αρνούμενα να ακούσουν τα μηνύματα των καιρών αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Με αναπόφευκτη συνέπεια η προσπάθεια των κομμάτων - κυρίως σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - να καταλήγει σε υποψηφιότητες-φιάσκο σε δήμους, πρωτεύουσες νομών αλλά και σε περιφέρειες. Η δυστοκία εξεύρεσης αξιόπιστων και ικανών υποψηφίων είναι εμφανής. Η ένδεια προσώπων οδηγεί σε επιστράτευση φθαρμένων κομματικών στελεχών, τα οποία δεν μπορούν να εμπνεύσουν και κυρίως να πείσουν τους πολίτες.  Και αυτό σε περίοδο κατά την οποία η Αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, με δημάρχους και περιφερειάρχες ικανούς να διοικήσουν και να αξιοποιήσουν κοινοτικά και άλλα κονδύλια.

Πολλαπλασιάζονται με μεγάλη ταχύτητα οι μαύρες τρύπες για τη Νέα Δημοκρατία σε δήμους και περιφέρειες και αυξάνονται τα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας. Η αδυναμία κατάρτισης ενός αποτελεσματικού στρατηγικού σχεδίου για τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως παραδέχονται αρκετοί υπουργοί στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, προκαλεί ήδη εντάσεις σε δήμους και περιφέρειες.

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα με τις δυο γαλάζιες υποψηφιότητες, αυτή του νυν περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα και του βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Ι. Ιωαννίδη δημιούργησαν αναστάτωση στη ΝΔ σε μια χρονική στιγμή που οι προβολείς είχαν πέσει στον ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση της υποψηφιότητας του Θ. Καρυπίδη στην Δυτ. Μακεδονία αλλά και του  Οδ. Βουδούρη στην Πελοπόννησο.

Ποιος θα είναι ο εκλεκτός;
Παράλληλα, το έντονο παρασκήνιο για το ποιο στέλεχος από τον χώρο της ΝΔ θα δώσει τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών σε δήμους όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αλλά και σε περιφέρειες όπως η Αττική εξουδετερώνει το κεντρικό γαλάζιο επιχείρημα ότι «οι κοινωνίες επιλέγουν και το κόμμα στηρίζει».

Η ηγετική ομάδα της ΝΔ «κατάφερε», όπως λένε κορυφαία στελέχη του κόμματος, 100 μέρες πριν από τις κάλπες για την αυτοδιοίκηση να μην έχει αποφασίσει ποιος ή ποια θα δώσει τη μάχη για τους μεγάλους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την Περιφέρεια Αττικής δημιουργώντας κλίμα αβεβαιότητας. Ακόμα και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κάστρο της ΝΔ, έγινε το ακατόρθωτο: εμφύλιος με δυο υποψηφιότητες, με τον κ. Ιωαννίδη να έχει την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου.

Το αρχικό σχέδιο της ΝΔ να μη δοθεί χρίσμα δεν απέδωσε θετικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής και φαίνεται ότι έχει περιπλέξει την κατάσταση. Και αυτό διότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημη υποψηφιότητα, παρά το γεγονός ότι στο παρασκήνιο έχουν γίνει επαφές όπως και δημοσκοπήσεις, αλλά και έχει δοθεί το πράσινο φως, εμφανίζονται πολλοί υποψήφιοι δημιουργώντας σύγχυση. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μεγάλη ενόχληση για την ομάδα που χειρίστηκε τους τελευταίους μήνες τον φάκελο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Με αφορμή και την υπόθεση Τζιτζικώστα, ο οποίος παράκουσε την εντολή του Πρωθυπουργού να μετακινηθεί από την περιφέρεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης και να βρεθεί αντίπαλος του νυν δημάρχου Ι. Μπουτάρη, ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρ. Παπαμιμίκος έγινε αποδέκτης αυστηρών συστάσεων και παρατηρήσεων από τον κ. Σαμαρά. Το ζήτημα από εδώ και στο εξής είναι να προλάβει η ΝΔ να κλείσει τις μαύρες τρύπες και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα όπου υπάρχουν.

Πονοκέφαλος η πρωτεύουσα
Μείζον θέμα παραμένει η μάχη στον Δήμο Αθηναίων και το πρόσωπο που θα είναι υποψήφιος. Εξ αρχής υπήρξαν κρούσεις στην Ολγα Κεφαλογιάννη, που αρνήθηκε και δεν θέλησε καν να το συζητήσει, στην Φωτεινή Πιπιλή, που ήταν ανένδοτη καθώς της προτάθηκε πολύ αργά,  αλλά και στον Ν. Δένδια, που δεν ήθελε να εγκαταλείψει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Κάποια στιγμή ετέθησαν στο τραπέζι και ονόματα όπως των  Γ. Πατούλη και Κ. Μίχαλου, αλλά και του δημοτικού συμβούλου  Γ. Αμυρά, που όμως απερρίφθησαν. Υπό τις παρούσες συνθήκες, απρόβλεπτη μεταβλητή είναι ο βουλευτής και πρώην δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης που επιμένει στην υποψηφιότητά του, ενώ έχει ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Νέα δεδομένα όμως προέκυψαν με την κίνηση του βουλευτή Β' Αθηνών Αρ. Σπηλιωτόπουλου να δηλώσει «παρών». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει εισήγηση στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι αυτός ο εκλεκτός της ΝΔ στην πρωτεύουσα με το επιχείρημα ότι έχει υψηλό ποσοστό διείσδυσης και απήχησης στην Κεντροαριστερά.
Την τελική απόφαση θα λάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όπως έγινε και στην περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου έδωσε την έγκρισή του για την υποψηφιότητα  Ιωαννίδη. Πάντως, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που υποστηρίζουν ότι το κόμμα, όπως διαμορφώθηκε το κλίμα, καλό θα ήταν να απεμπλακεί, να μη δώσει χρίσμα και εμμέσως να στηρίξει τον νυν δήμαρχο Γ. Καμίνη.

«Κίνημα» υπέρ Μπουτάρη
Μεγάλη εκκρεμότητα υπάρχει στον Δήμο Θεσσαλονίκης μετά την άρνηση Τζιτζικώστα, ενώ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το αστικό κομμάτι της ΝΔ στην πόλη υποστηρίζει την επανεκλογή Μπουτάρη, τον οποίο θεωρούν εξαιρετική υποψηφιότητα και βουλευτές όπως η Ντόρα Μπακογιάννη (είχε την ίδια άποψη και το 2010) και η Φωτεινή Πιπιλή. Το γαλάζιο κίνημα υπέρ Μπουτάρη αυξάνεται, στο τραπέζι μπήκε και το όνομα της βουλευτού Ελενας Ράπτη και οι πιο μυημένοι υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται στο τέλος η ΝΔ να μην έχει υποψήφιο και να στηριχθεί εμμέσως ο νυν δήμαρχος.

Στην Περιφέρεια Αττικής ακόμα δεν έχει βρεθεί υποψήφιος για τη ΝΔ, ενώ αρνήθηκε να μπει στη μάχη ο Ανδρ. Παχατουρίδης που προτίμησε να μείνει στον Δήμο Περιστερίου. Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν εισηγήσεις και σε αυτήν περίπτωση να μην υπάρξει υποψήφιος και να στηριχθεί εμμέσως ο νυν περιφερειάρχης  Ι. Σγουρός.



Δυσκολίες και στην περιφέρεια
Μέχρι στιγμής η ΝΔ υπολογίζει ότι πολύ καλύτερα θα είναι τα πράγματα σε περιφέρειες που θα δώσουν και το πολιτικό στίγμα το βράδυ των εκλογών και ευελπιστεί ότι μπορεί να κερδίσει ακόμα και 9 από τις 13. Επενδύει σε περιφέρειες, όπως της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, όπου υποψήφιοι θα είναι οι περιφερειάρχες  Αλ. Καχριμάνης και Κ. Αγοραστός. Στη Δυτ. Μακεδονία μετά τα όσα έγιναν και με τον Θ. Καρυπίδη ελπίζουν σε επανεκλογή του νυν περιφερειάρχη  Γ. Δακή. Στη Στερεά Ελλάδα έχει δυναμική και απήχηση η υποψηφιότητα του δημάρχου Καρπενησίου  Κ. Μπακογιάννη, αλλά πρέπει η ΝΔ να αντιμετωπίσει και την υποψηφιότητα του πρώην υφυπουργού Αθ. Γιαννόπουλου. Στην Πελοπόννησο, έστω και με βαριά καρδιά, η ΝΔ θα υποστηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Π. Τατούλη, αν και εξ αρχής ήταν αρνητική. Στην Κρήτη ασθενής είναι η υποψηφιότητα του Σερ. Τσόκα και ως εκ τούτου θεωρείται ότι ο νυν περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης (ΠαΣοΚ) θα είναι νικητής στον δεύτερο γύρο. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στη Δυτ. Ελλάδα όπου η υποψηφιότητα του Γ. Παπαναστασίου είναι «άνευρη» και ήδη υπάρχουν σκέψεις για νέο υποψήφιο από την Αχαΐα. Στο Νότιο Αιγαίο θα είναι υποψήφιος ο  Γ. Χατζημάρκου, στο Βόρειο Αιγαίο η Χριστιάνα Καλογήρου και στην Ανατ. Μακεδονία - Θράκη ο Γ. Παυλίδης. Ο πρόσφατος σεισμός στην Κεφαλονιά έφερε δεύτερες σκέψεις για τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου, καθώς τον επικρίνουν για ελλιπή προετοιμασία και σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου