Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Στον αέρα τα πεντάμηνα απασχόλησης στους Δήμους

Στον αέρα φαίνεται ότι είναι τα πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους μέσω ΟΑΕΔ καθώς, όπως εξήγησε στο nooz ο δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος, υπάρχει σοβαρή εμπλοκή για το ποιος θα είναι τελικά αυτός που θα προσλάβει τους υπαλλήλους.
EΡ: Τι έχει συμβεί με τους δικαιούχους του ΟΑΕΔ και δεν έχουν προσληφθεί;
 ΑΠ: "Η προχειρότητα του σχεδιασμού και η ανεπάρκεια του κεντρικού κράτους και των φορέων του «χτύπησε» και πάλι την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τα προγράμματα αυτά είχε προβλεφθεί να γίνουν από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος θα λειτουργούσε  υπό το ρόλο του εργοδότη και το προσωπικό του, μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας θα τα διέθετε στους Δήμους, οι οποίοι θα λειτουργούσαν ως επιβλέποντες.


Ωστόσο, οι κυβερνώντες τείνουν να ξεχάσουν την ελληνική γλώσσα, αφού προφανέστατα δεν αναγνωρίζουν τη διαφορά των εννοιών «εργοδότης» και «επιβλέποντας». Χωρίς καμία οργάνωση, ειδοποίηση, χωρίς καμία συνεννόηση, ήρθαν στο Δήμο μας κάποιοι άνθρωποι για να τους προσλάβουμε, ενώ τους αναμέναμε για εργασία, αφού θα τους έχει ήδη προσλάβει ο ΟΑΕΔ.

Μονομερώς μετέτρεψαν τον Δήμο σε εργοδότη, αγνοώντας πλήρως τις διαδικασίες που λειτουργούν οι Δήμοι".

ΕΡ: Πότε ένας Δήμος μπορεί να προσλάβει κάποιον;

ΑΠ: Για να προσλάβει ένας Δήμος πρέπει πρώτα να προκηρυχτούν οι θέσεις εργασίας, να κάνει διεκπεραιώσει όλες τις απαραίτητες εργασίες, να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, να αναλάβει δηλαδή όλες τις υποχρεώσεις ενός εργοδότη.

ΕΡ: Ο Δήμος έχει προβλέψει τα σχετικά κονδύλια για να πληρώσει τους επιτυχόντες του ΟΑΕΔ;

ΑΠ: "Σαφώς και όχι γιατί ακριβώς τα προγράμματα αυτά είναι του ΟΑΕΔ, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ενώ οι κυβερνώντες δηλώνουν μεγαλόσχημα ότι θα μας τα δίνουν αυτά τα χρήματα, δεν υπάρχει κανένας καθορισμός για το πότε και το πώς θα εισρέουν αυτά τα χρήματα στον προϋπολογισμό του Δήμου.

Από τη μία υπάρχει ο κίνδυνος να επιβαρυνθεί ο Δήμος στην Ταμειακή του εικόνα και στο Ταμείο του για να πληρώνει τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Από την άλλη, ο τρόπος που υποδεικνύει το υπουργείο, δηλαδή να πληρώνουν απευθείας τους εργαζόμενους, δεν επιτρέπεται στους Δήμους να γίνει γιατί οι Δήμοι πληρώνουν και μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Άρα, αφού δεν προβλέπουν καμία εξαίρεση για όλα αυτά, πως περιμένουν από τους Δήμους να τα υλοποιήσουν;"

ΕΡ: Πως κάποιοι Δήμοι έχουν προχωρήσει σε προσλήψεις αυτών των δικαιούχων;

ΑΠ: "Ακόμα και αν έχει τα  κονδύλια, δεν επιτρέπεται να πληρώνει ο Δήμος δικαιούχους του προγράμματος αυτού, από τα δικά του χρήματα, ακόμα και αν έχει χρήματα στο Ταμείο, δεν σημαίνει ότι ο Δήμος μπορεί να τα διαθέτει οπουδήποτε.

Άρα, αν προσλάβω και πληρώσω τους δικαιούχους, με αυτά τα δεδομένα, ζημιώνεται  και ο Δήμος. Δεύτερον, οι συνάδελφοι μου που έχουν υπογράψει και προχωρήσει στις προσλήψεις χωρίς να δουν αυτά τα θέματα που σας παραθέτω, θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχει ένας εργοδότης και δεν πληρώνει τον εργαζόμενό του.

Και το ΙΚΑ για παράδειγμα που θα ζητήσει τις ασφαλιστικές εισφορές, δεν θα περιμένει τον ΟΑΕΔ πότε θα δώσει τα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών στο Δήμο και δεν θα καταλαβαίνει και τι του λες.

Διότι ο ΟΑΕΔ δεν δεσμεύεται πουθενά για όλα αυτά. Αυτό που μας λένε είναι ότι «θα μου στείλεις τα χαρτιά και μετά θα σου βάλω τα χρήματα για τους εργαζόμενους». Έτσι, οι εργαζόμενοι θα είναι απλήρωτοι για ένα διάστημα και τότε οι Δήμαρχοι θα καταλάβουν ότι έχουν κάνει λάθος που δεν έχουν προβλέψει τις διαδικασίες.

Τότε είναι που θα έχουν τους εργαζόμενους δικαιωματικά κάτω από τα γραφεία τους να διαμαρτύρονται και φυσικά να επικαλούνται το νόμο που καλύπτει τον εργαζόμενο για επίσχεση εργασίας, καταγγελίες στο ΙΚΑ, αγωγές κ.λ.π..

Να μου το θυμηθείτε ότι σε λίγο στα κανάλια θα φιλοξενούν εργαζόμενους που δεν θα πληρώνονται".

Επιμέλεια: Έλλη Κομνηνού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου