Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς: Γίνε Εσύ το Πρόσωπο και η Φωνή κατά της διαφθοράς!

Με μία καινούργια ηλεκτρονική εφαρμογή που εγκαινίασε , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς στις 9 Δεκεμβρίου, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάδος, δίνει τη δυνατότητα στον καθένα μας να γίνει το Πρόσωπο και η Φωνή κατά της διαφθοράς!
 Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής ενημερωτικής εκστρατείας που ξεκίνησε η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς το 2013 με κεντρικό σύνθημα «Ώρα να Ξυπνήσουμε!». Σκοπός της καμπάνιας είναι να ευαισθητοποιήσει για τις οδυνηρές συνέπειες της διαφθοράς στη ζωή και την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων αλλά και να γνωστοποιήσει τη λειτουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της Υπηρεσίας «Διαφάνεια Τώρα!» για την καταγραφή καταγγελιών διαφθοράς και την παροχή πληροφόρησης και υποστήριξης σε κάθε πολίτη.  


Ως επόμενο βήμα της εκστρατείας «Ώρα να Ξυπνήσουμε!» η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς επέλεξε μία σύγχρονη ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία περιλαμβάνει τη χρήση φωτογραφιών και μηνυμάτων –διαδεδομένη συνήθεια ανάμεσα στους χρήστες του διαδικτύου- ώστε να απευθυνθεί σε νεότερες ηλικίες, να προκαλέσει τη διάδραση, να δώσει προσωπικό και ταυτόχρονα... δημόσιο χαρακτήρα και κυρίως, να ενδυναμώσει το μήνυμα της κοινωνίας μας για μη ανοχή στη διαφθορά!

«Πρόσφατες έρευνες για την Ελλάδα δείχνουν ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες αρνούνται να καταβάλουν φακελάκι. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 8 στους 10 δηλώνουν διατεθειμένοι να αντιδράσουν στη διαφθορά καταγγέλλοντας αντίστοιχα περιστατικά», σημειώνει ο Κώστας Μπακούρης, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος και καταλήγει: «Υπάρχει λοιπόν ένα αισιόδοξο και σαφές μήνυμα που μας στέλνουν οι πολίτες: τη βούλησή τους να σηκώσουν ανάστημα στη διαφθορά. Και μόνο η ενεργοποίηση των πολιτών μπορεί να αποτελέσει θεμελιώδη αφετηρία για αλλαγή νοοτροπίας, ατομικά και συλλογικά ως κοινωνία, για την εξάλειψη του φαινομένου της διαφθοράς».

Η ηλεκτονική εφαρμογή που εγκαινιάζει σήμερα διαδικτυακά η Διεθνής Διαφάνεια είναι ουσιαστικά μία εφαρμογή απλή στη χρήση της, την οποία μπορούν να βρουν οι χρήστες του διαδικτύου αναρτημένη στην ιστοσελίδα της οργάνωσης www.transparency.gr.

Πώς μπορεί όμως να γίνει ο καθένας μας το Πρόσωπο και η Φωνή κατά της διαφθοράς; Μπαίνοντας στην εφαρμογή, ο χρήστης διαλέγει την αγαπημένη του φωτογραφία (πορτραίτο) και στη συνέχεια τού δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει 1 από τα 5 μηνύματα κατά της διαφθοράς με το οποίο ταυτίζεται, συμφωνεί και επιθυμεί να μοιραστεί δημόσια από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη μορφή μίας κάρτας.

Τα μηνύματα είναι τα ακόλουθα:
Μαζί μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στη διαφθορά.
Δεν συμμετέχω στη διαφθορά.
Απαιτώ η κυβέρνησή μου να αναλάβει δράση κατά της διαφθοράς.
Απαιτώ οι εταιρίες που αγοράζω προϊόντα τους να λειτουργούν υπεύθυνα χωρίς διαφθορά.
Θέλω τα παιδιά μου να απολαμβάνουν μία ζωή χωρίς διαφθορά.
Μετά την ανάρτηση της φωτογραφίας και την επιλογή του μηνύματος, μοιραζόμαστε δημόσια την άποψή μας καθώς η κάρτα ανεβαίνει στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Διαφάνειας ενισχύοντας το μήνυμα της εκστρατείας «Ώρα να Ξυπνήσουμε!». Ταυτόχρονα, στέλνουμε την κάρτα μας σε όσους περισσότερους φίλους μπορούμε για να παρακινήσουμε κι άλλους σε συμμετοχή και για να βοηθήσουμε να δυναμώσει η φωνή κατά της διαφθοράς.

«Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε, είδαμε, ακούσαμε, βιώσαμε. Για ένα γιατρό, ένα δημόσιο υπάλληλο, έναν πολιτικό, έναν επιχειρηματία που δωροδοκήθηκε, που «ξέπλυνε», που αθωώθηκε ενώ ήταν ένοχος για διαφθορά. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από την ανάπτυξη της καμπάνιας ενημέρωσης «Ώρα να Ξυπνήσουμε!» επισημαίνει η Σοφία Ιωάννου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος και καταλήγει: «Σήμερα προχωράμε την εκστρατεία αυτή ένα βήμα παραπέρα: της δίνουμε πρόσωπο και φωνή. Το πρόσωπο και τη φωνή του καθένα από εμάς. Ήδη βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους να συνειδητοποιούν την ανάγκη να μιλήσουν και να πάρουν δημόσια θέση κατά της διαφθοράς. Εμείς θέλουμε να τους ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο».

 Μαζί μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στη διαφθορά!
Μπες στο http://photo.timetowakeup.org/?locale=el_GR#/, πάρε θέση και γίνε Εσύ το Πρόσωπο και η Φωνή κατά της διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου