Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

"Φυτά και πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης" , μια ενδιαφέρουσα έκθεση στο αρχαιολογικό μουσείο Λαμίας

Η έκθεση θα παραμείνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας έως 30/4/2014 και θα λειτουργεί καθημερινά 8 π.μ. – 3 μ.μ,. πλην Δευτέρας, ενώ στην πορεία της θα πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, ομαδικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.
Η έκθεση περιλαμβάνει 25 ταμπλώ – εθνικές συμμετοχές 11 ευρωπαϊκών χωρών. Για την παραγωγή τους συνεργάστηκε ένα δίκτυο επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων με τον συντονισμό του Εργαστηρίου Αρχαιοβοτανολογίας του Πανεπιστημίου της Μοντένα (Ιταλία) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτιστικού προγράμματος “PaCE – Plants and Culture: seeds of the cultural heritage of Europe” (2007-2013) με στόχο την ανάδειξη της σημασίας των φυτών στην συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε στο πρόγραμμα το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η παρούσα έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο και επιμελήθηκε την παραγωγή της και έκτοτε ταξιδεύει σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας. Αντίστοιχες εκθέσεις παρουσιάζονται στις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες.
Με βάση τις αρχαιοβοτανολογικές έρευνες, αρχαιολογικά δεδομένα αλλά και ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, η κάθε χώρα προβάλλει ορισμένα χαρακτηριστικά της φυτικής ιστορίας της και ανιχνεύει τη δική της συμμετοχή στην ευρωπαϊκή βοτανική και πολιτισμική παράδοση. ΄
Ετσι ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί με τρόπο εποπτικό και διδακτικό για το ‘’Δώρο του Διονύσου’’ και το έθιμο της ‘’φυλλοβολίας’’ στην αρχαία Ελλάδα, για τα πάρκα και τους κήπους της Ρώμης των αυτοκρατορικών χρόνων, για την εξερεύνηση του θαμμένου από την έκρηξη του Βεζούβιου θησαυρού των αστικών οπωρώνων της Πομπηίας, για την χρήση φυτών για φαρμακευτικούς σκοπούς και στην υφαντουργία, για την αρχαιοβοτανική των Βυζαντινών ναυαγίων στην Κωνσταντινούπολη, για την ανασύνθεση του μεσαιωνικού τοπίου στην περιοχή της Καλαβρίας μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση της ‘’Αρχαιολογίας του Τοπίου’’ και πολλά άλλα.
Την έκθεση παρουσίασε στους παρευρισκόμενους η Προϊσταμένη της Εφορείας κ. Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, η οποία την συνέδεσε με την πρόσφατη ανασκαφική τεκμηρίωση αμπελοκαλλιέργειας στον Αχινό καθώς και με τα αποτελέσματα των αρχαιοβοτανολογικών ερευνών των τελευταίων ετών στη Φθιώτιδα.
Οι Τμηματάρχες της Εφορείας κ.κ. Ευθυμία Καράντζαλη και Ελένη Ζάχου και οι αρχαιολόγοι κ.κ. Φιλίτσα Τιλελή, Πέτρος Κουνούκλας, Αθανασία Τσόκα, Νικολέττα Κουτσοκέρα, Χρήστος Μπουτσίδης και Μαριαλένα Χριστοπούλου ξενάγησαν τους επισκέπτες στις μόνιμες συλλογές του μουσείου με επίκεντρο τα εκθέματα με φυτική διακόσμηση και τον συμβολισμό τους.
Η εκδήλωση πλαισιωνόταν από προβολή διαφανειών σχετικών με το θέμα ενώ το ντουέτο με φλάουτο και κιθάρα των μουσικών Κώστα Νέλλα και Βάσιας Κωνσταντακοπούλου συνόδευσε με τις μελωδίες του την περιήγηση. Ξεχωριστό τόνο έδωσε η παρουσία πραγματικών φυτών στο χώρο της έκθεσης, μια ευγενική προσφορά του Δημοτικού Φυτώριου Λαμίας και του Ανθοπωλείου «Αλέκος».
Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γιώργος Κοτρωνιάς και πλήθος κόσμου. Επίσης παρέστησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Φθιώτιδας κ. Νίκος Δασκαλόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας κ. Χρήστος Γκίκας, η υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Στυλίδας Υπάτης κ. Μαρίνα Παπαγεωργίου και ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας κ. Γεώργιος Σταυρόπουλος ως εκπρόσωποι φορέων που υποστηρίζουν την διοργάνωση.
Για την οργάνωση της έκθεσης εργάστηκε ακούραστα ομάδα υπαλλήλων της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ αποτελούμενη από τους κ.κ. Χρήστο Βαποράκη, συντηρητή, Φιλίτσα Τιλελή, Πέτρο Κουνούκλα, Κωνσταντίνα Ψαρογιάννη, αρχαιολόγους και Χρήστο Ιακωβίδη, με επικεφαλής την Τμηματάρχη Μουσείων της Εφορείας κ. Σοφία Δημάκη.

Πληροφορίες: τηλ.: 22310 29992, fax: 22310 46106, email: idepka@culture.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου