Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Η διαφθορά σε όλες τις χώρες του κόσμου για το 2013

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2013 επισημαίνει:  η κατάχρηση εξουσίας, οι μυστικές δοσοληψίες και η δωροδοκία συνεχίζουν να καταστρέφουν τις κοινωνίες ανά τον κόσμο.
Περισσότερο από τα 2/3 των 177 χωρών που περιλαμβάνει ο Δείκτης του 2013 βαθμολογούνται κάτω του 50, σε μια κλίμακα από 0 (όπου μια χώρα θεωρείται απόλυτα διεφθαρμένη) μέχρι 100 (όπου μια χώρα θεωρείται απαλλαγμένη από διαφθορά).
«Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς 2013 καταδεικνύει ότι όλες οι χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την απειλή της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα  διακυβέρνησης, από την έκδοση τοπικών αδειών μέχρι την εφαρμογή των νόμων», υπογραμμίζει η Huguette Labelle, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς 2013: Τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με τον φετινό Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2013, η Δανία και η Νέα Ζηλανδία καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με βαθμολογία 91. Στον αντίποδα,  το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης με βαθμολογία 8.
«Οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η διαφάνεια ενισχύει τη λογοδοσία και καταπολεμά τη διαφθορά», επισημαίνει η H. Labelle. «Ακόμα και όσες χώρες  βελτίωσαν  την απόδοσή τους στον Δείκτη, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως η επιρροή πολιτικών παραγόντων προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, η αδιαφάνεια στο  πολιτικό χρήμα και η αναποτελεσματική εποπτεία των μεγάλων δημοσίων συμβάσεων, περιοχές ευάλωτες στη διαφθορά».
Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς βασίζεται στις αντιλήψεις ειδικών εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα. Η βαθμολογία των χωρών μπορεί να βελτιωθεί όταν επιτρέπεται ουσιαστική πρόσβαση στην πληροφόρηση και όταν αναπτύσσονται κώδικες δεοντολογίας για τους δημόσιους λειτουργούς. Σε αντίθεση,  η έλλειψη λογοδοσίας στο δημόσιο σε συνδυασμό με την αναποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών επιδρούν αρνητικά στις αντιλήψεις.
Η Ελλάδα στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2013
Βελτιωμένη είναι η θέση της Ελλάδας στον φετινό Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, αφού η βαθμολογία της χώρας αυξήθηκε κατά 4 μονάδες (40 αντί του 36 που ήταν το 2012). Παράλληλα, η Ελλάδακαταλαμβάνει την 80η θέση στην παγκόσμια κατάταξη (από την 94η που ήταν το 2012). Ωστόσο η Ελλάδα παραμένει τελευταία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μόλις ένα βαθμό διαφορά από τη Βουλγαρία και τρεις βαθμούς από την Ιταλία και τη Ρουμανία. «Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά η πρόκληση παραμένει να συνεχιστεί η πρόοδος αυτή στα επόμενα χρόνια. Απαιτείται χάραξη πολιτικής για πάταξη της διαφθοράς στο άμεσο μέλλον, κάτι που θα εμφυσήσει ελπίδα στους πολίτες. Τολμηρές και πολιτικές παρεμβάσεις, πλήρως εναρμονισμένες με τα διεθνή πρότυπα θα δώσουν ώθηση σε μια τέτοια ελπίδα», τονίζει ο Κώστας Μπακούρης, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος.
Η διαφθορά στο δημόσιο τομέα απειλεί να υπονομεύσει παγκόσμιες πρωτοβουλίες
Η διαφθορά στο δημόσιο τομέα παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως, ιδιαίτερα στα πεδία δράσης των πολιτικών κομμάτων, της αστυνομίας, της δικαιοσύνης, τονίζει η Διεθνής Διαφάνεια. Οι δημόσιοι φορείς οφείλουν να είναι περισσότερο ανοικτοί, και οι δημόσιοι λειτουργοί πιο διαφανείς ως προς τον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Το φαινόμενο της διαφθοράς παραμένει απελπιστικά δύσκολο για τη διεξαγωγή ερευνών και τη νομική δίωξη.
Μελλοντικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της οικονομικής κρίσης, της μεγάλης φτώχειας, θα πρέπει να υπερνικήσουν τα εμπόδια που θέτει η μάστιγα της διαφθοράς, προειδοποιεί η Διεθνής Διαφάνεια. Διεθνείς φορείς, όπως η G20 πρέπει να γίνουν αμείλικτοι σε φαινόμενα όπως το ξέπλυμα χρήματος, να πιέζουν τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο διαφανείς και να απαιτούν την ανάκτηση των κλεμμένων κεφαλαίων.
«Είναι καιρός να σταματήσουμε αυτούς που ξεγλυστρούν από τη διαφθορά. Τα νομικά κενά και η έλλειψη πολιτικής βούλησης διευκολύνουν την άνθιση της διαφθοράς εντός και εκτός συνόρων. Απαιτείται εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πάταξη της ατιμωρησίας για υποθέσεις διαφθοράς», καταλήγει η H.Labelle.
Δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα και το υλικό για τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2013 εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου