Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Νέα ΚΥΑ για «θεσμική» αξιολόγηση σε ΟΤΑ-ΔΕΚΟ - Προς κατάργηση μικρών ΝΠΙΔ

Σαρωτική θα είναι η αξιολόγηση των οργανικών μονάδων και του προσωπικού φορέων του δημόσιου τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι και με νέες θεσμικές ρυθμίσεις επεκτείνεται ο κατάλογος των προς συρρίκνωση οργανισμών και υπηρεσιών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ κ.ά.). Η προετοιμασία για μείωση υπαλλήλων, για αναδιάταξη προσωπικού, αλλά και για συγχωνεύσεις/καταργήσεις δημοσίων φορέων και Νομικών Προσώπων είναι συστηματική και συντονισμένη από το κυβερνητικό επιτελείο.


Στόχος να προκύψουν οι 15.000 απολύσεις εργαζομένων ως το 2014 (4.000 ως τέλος Δεκεμβρίου 2013 και 11.000 τον επόμενο χρόνο) και οι 12.500 «διαθέσιμοι», το λεγόμενο «δεύτερο κύμα» του Δεκεμβρίου, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί -στη βάση της παράτασης που έχει ζητήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από την τρόικα- ως τους πρώτους μήνες του 2014.

Την ίδια ημέρα που συνεδρίαζε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά με επίκεντρο τις απολύσεις και το πρόγραμμα της κινητικότητας, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία ουσιαστικά διευρύνει το πεδίο διερεύνησης για «πλεονάζον» προσωπικό.

Στις 26 Νοεμβρίου έγινε τροποποίηση προηγούμενης κοινής υπουργικής απόφασης (επί υπουργίας κ. Ευ. Βενιζέλου και κ. Δημήτρη Ρέππα, υπ' αριθμ. ΔΟΑ/Φ.20/931/11.1.2012) για τον προσδιορισμό των φορέων του δημόσιου τομέα των οποίων οι οργανικές μονάδες και το προσωπικό θα αξιολογηθούν.

Με τη νέα απόφαση (δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ β΄ τεύχος, Αρ. Φύλλου 2998-26.11.2013) τίθενται σε διαδικασία αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και του προσωπικού τους και «ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, καθώς και τα νομικά πρόσωπα εποπτείας αυτών».

Αυτή η προσθήκη έρχεται να συμπληρώσει την υπάρχουσα πρόβλεψη για την αξιολόγηση που μέχρι τώρα περιελάμβανε υπουργεία και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εποπτείας τους, τη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές.

Αλλαγή για ΔΕΚΟ - ΝΠΙΔ

Επίσης, υπάρχει μια ακόμη αλλαγή που αφορά τις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ του κεφαλαίου Α΄ του Ν.3429/2005, δηλαδή όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις εισηγμένες ή τις συνδεόμενες με εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και τις ανώνυμες εταιρείες ως προς τις οποίες δεν έχει αποφασιστεί η έναρξη διαδικασιών αποκρατικοποίησης.

Μέχρι τώρα προβλεπόταν ότι τίθενται σε αξιολόγηση αυτές οι ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ «εφόσον απασχολούν τουλάχιστον 30 εργαζομένους». Με την τροποποίηση που επέρχεται απαλείφεται η φράση «εφόσον απασχολούν τουλάχιστον 30 εργαζομένους»...

Έτσι, διαμορφώνεται το πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν ταχέως σε αποφάσεις για απολύσεις και καταργήσεις φορέων, με εστίαση στο κλείσιμο μικρών ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ.

Επίσης ανοίγει το πεδίο για το «δεύτερο κύμα» κινητικότητας (12.500 που θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα από τον Δεκέμβριο και μετά) με τον κύριο όγκο να προέρχεται από ΟΤΑ (είτε εθελοντική είτε υποχρεωτική κινητικότητα), από τον ΕΟΠΠΥ, από ασφαλιστικά ταμεία και από άλλους φορείς που δεν έχουν μέχρι τώρα αξιολογηθεί.

Εντολή για επίσπευση

Ήδη στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου την Τρίτη, με εντολή του Πρωθυπουργού, εστάλη το μήνυμα προς όλους τους υπουργούς να επισπεύσουν τις ενέργειές τους για προκύψει ο κατάλογος με τους υπό την εποπτεία τους φορείς, επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα που μπορούν να συρρικνωθούν σε προσωπικό ή και να κλείσουν.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για αξιολόγηση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου ετέθη σε προτεραιότητα. Ταυτόχρονα, συζητήθηκε και αναλύθηκε ο σχεδιασμός για τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων του «δεύτερου κύματος». Έμφαση δόθηκε μεταξύ άλλων στην εθελοντική κινητικότητα στους δήμους (ενδοδημοτική και διαδημοτική μετακίνηση) από την πορεία της οποίας θα καθορισθεί το ποσοστό των εργαζομένων που θα οδηγηθούν σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, θα διερευνηθεί, όπως ήδη έχει εξαγγελθεί, αν υπάρχει δυνατότητα να προκύψουν εργαζόμενοι που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, από την αξιολόγηση φορέων και να γίνουν παρεμβάσεις σε μεγαλύτερα ΝΠΙΔ για στοχευμένες μειώσεις προσωπικού.

Επιτελικός σχεδιασμός από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Την ίδια ώρα, αναδείχθηκε η προσπάθεια να υπάρξει για «πρώτη φορά», όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη , «κεντρικός σχεδιασμός» στο ζήτημα των προσλήψεων, ανά υπουργείο, μέσω συντονισμού από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Έτσι, κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης δόθηκε το «πράσινο φως» στον προγραμματισμό για πάνω από 10.000 προσλήψεις μέσα στο 2014, με βάση την αναλογία 1 προς 1 (μία πρόσληψη για κάθε απόλυση) και την αναλογία 1 προς 5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται το 2013).

Έχει συμφωνηθεί να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη κενών που αφορούν τους τομείς Ασφαλείας, τον χώρο της Υγείας και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου